Război în Israel. Ultimele evoluții. Analist român: „Nu există soluție diplomatică. Hamas trebuie lichidat. Gaza trebuie desființată, în forma în care a existat până acum. Este mai bine și pentru palestinienii nevinovați”


Război în Israel. Ultimele evoluții. Analist român: „Nu există soluție diplomatică. Hamas trebuie lichidat. Gaza trebuie desființată, în forma în care a existat până acum. Este mai bine și pentru palestinienii nevinovați”

Peste 1.100 de persoane au fost ucise, până luni dimineață, de ambele părți după atacul masiv al teroriștilor Hamas început sâmbătă dimineața devreme. Numărul răniților, de ordinul miilor, nu a mai putut fi actualizat crescând constant de la oră la alta. 

Posturile israeliene au mai transmis că atacatorii au în acest moment 100 de ostatici, în vreme ce teroriștii spun că ar fi vorba de 130, cei mai mulți dintre ei tineri participanți la festivalul de muzică trance Nova, unde Hamas a comis un adevărat masacru în zorii zilei de sâmbătă. 

Ultimele actualizări arătau, luni dimineață, că cel puțin 260 de participanți la festival au fost uciși. Alte sute erau în continuare dați dispăruți. Printre dispăruți și mulți tineri de alte naționalități (germană, britanică și chiar chineză). Aproximativ 3.000 de persoane participaseră la festivalul vizat de Hamas în chiar primele ore ale incursiunii sale surpriză în Israel. Festivalul s-a derulat în deșertul Negev, în apropiere de kibbutz-ul Re'im - nu departe de Fâșia Gaza.

 

Prizonieri Hamas

 

Ministerul de Externe al Thailandei a precizat că cel puțin 12 cetățeni thailandezi au fost uciși de când Hamas a lansat atacurile. Alți 11 au fost răpiți, iar opt au fost răniți. Victimele thailandeze ale Hamas au ajuns în Israel ca muncitori. Potrivit BBC, aproximativ 30.000 de cetățeni thailandezi se află în Israel.

Duminică spre luni noapte, la aproape 48 de ore de la începerea acestor ultime ostilități, din Gaza încă se mai trageau rachete spre sudul Israelului.

Represaliile aeriene ale Israelului au determinat strămutarea a aproximativ 123.000 de palestinieni din Gaza, iar aproape 74.000 s-au adăpostit în școli, potrivit estimărilor ONU.

Spitalele din Gaza sunt pline până la refuz și se confruntă cu întreruperi de energie electrică. 

ONU spune că ultima sursă de energie din Gaza - singura sa centrală electrică - ar putea rămâne fără combustibil în câteva zile, în condițiile în care Israelul a decis să oprească alimentarea cu energie electrică a Fâșiei. Aprovizionarea cu alimente și apă a fost, de asemenea, întreruptă.

Peste 500 de ținte ale Hamas și Jihadului Islamic din Fâșia Gaza au fost lovite în cursul nopții de duminică spre luni, au anunțat Forțele Aeriene Israeliene (IAF).

IAF spune că avioane de luptă și elicoptere, avioane și artilerie au lovit țintele.

De asemenea, IAF a precizat că a lovit șapte centre de comandă ale Hamas și un centru de comandă al Jihadului Islamic.

SUA și-au mutat portavionul mai aproape de Israel și au declarat că vor trimite mai multe arme - o mișcare denunțată ca "agresiune" de către Hamas.
Oficialii americani se așteaptă ca Israelul să lanseze o incursiune terestră în Gaza în următoarele 48 de ore.

Forțele israeliene continuau, luni dimineață, să lupte împotriva atacatorilor Hamas în șapte-opt locații din sudul Israelului, în apropiere de Fâșia Gaza, a declarat Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) într-un briefing în această dimineață.

Printre acestea și Be'eri, o comunitate agrară, care a fost infiltrată de luptătorii Hamas în cursul nopții. Mulți dintre militanți au fost uciși, dar alții încă se ascund în casele din kibbutz, a precizat IDF.

Armata israeliană a adăugat că a atacat peste 1.000 de ținte în Gaza.

„Scopul acestei operațiuni este ceva complet diferit... Este nevoie de mai mult timp decât ne așteptam pentru a readuce lucrurile la o poziție defensivă, de securitate", a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht în cadrul unei conferințe cu jurnaliștii.

Bilanțul victimelor din Israel va continua să crească, deoarece un număr mare de persoane au fost grav rănite, a declarat armata israeliană.

Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), a declarat într-o înregistrare video duminică târziu că este „de departe cea mai nefericită zi din istoria Israelului". 

„Niciodată nu au mai fost uciși atât de mulți israelieni de un singur lucru, cu atât mai puțin de o acțiune a unui inamic într-o singură zi”, a adăugat el.

Conricus a comparat amploarea distrugerilor provocate de atacul Hamas cu „un 11 septembrie și un Pearl Harbour în același timp".

Forțele de apărare israeliene afirmă că a dat o "lovitură fatală" capacităților Hamas, în timp ce atacurile aeriene asupra Gaza au continuat în noaptea de duminică spre luni.

Armata a adunat aproximativ 110.000 de rezerviști în sudul Israelului, în vederea pregătirii pentru noi lupte.

Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi preşedinte al think tankului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), a comentat turnura pe care au luat-o incidentele dramatice din Israel-Gaza, apreciind că „Palestina nu va mai exista ca stat, după atacul masiv al Hamas asupra Israel” și „nu mai există soluție diplomatică” pentru rezolvarea conflictului din regiune.

„DE CE A EȘUAT PROIECTUL POLITIC AL PALESTINEI

Palestina nu mai există. Palestina nu va mai exista ca stat, după atacul masiv al Hamas asupra Israel, de ieri (sâmbătă dimineață, n.red, comentariu a fost postat de dl Naumescu în cursul zilei de duminică). Armata israeliană va intra curând în Gaza, pentru a lichida Hamas, și va rămâne acolo. Gaza va fi administrată de Israel. Dacă se tulbură lucrurile în Cisiordania, vor intra și acolo. Punct.

"Soluția cu două state" a eșuat, pentru multă vreme de acum înainte.

Cine este de vină?

Ura, pe de o parte, și naivitățile, pe de altă parte. Ura nestăvilită a musulmanilor radicalizați, care a crescut pe un teren cultural și religios fertil antiliberal, antioccidental și antiisraelian al multor musulmani (trebuie să recunoaștem, deși nu e plăcut), și naivitățile liberale ale tuturor celor care au crezut că se poate negocia cu teroriștii și fundamentaliștii islamiști, că pot fi integrați, că există o soluție diplomatică.

Nu există soluție diplomatică. Hamas trebuie lichidat. Gaza trebuie desființată, în forma în care a existat până acum. Este mai bine și pentru palestinienii nevinovați, să scape de mizeria numită Gaza.

Dacă Ramallah nu va avea autoritatea și priceperea de a gestiona situația în Cisiordania, se va interveni probabil și acolo. Legitim. Israel are tot dreptul de a-și asigura securitatea.

Dar, așa cum scriam ieri, marea întrebare nu este despre cine va câștiga războiul din Israel, ci cât de departe vor merge consecințele acestui atac în sistemul relațiilor internaționale?

Va urma intervenția în Liban, pentru a distruge și Hezbollah?

Va merge până la capăt Israel, va lovi și instalațiile militare din Iran?

Există o implicare a Rusiei, interesată să lărgească conflictul, pentru a reduce sprijinul occidental pentru Ucraina și a epuiza capacitatea SUA de a susține militar două fronturi?

Este oare UE suficient de matură pentru a abandona naivitățile și a înțelege cu luciditate situația și amenințările actuale, pentru a se angaja ferm și pe termen lung împotriva agresorilor din lumea orientală, oricare ar fi aceștia (Rusia, Hamas, Iran)?

Și o ultimă întrebare - oare nu va crește pericolul atentatelor teroriste în democrațiile liberale din UE, după ce teroriștii islamiști vor vedea că UE nu îi susține în lupta împotriva Israel? Presupun că, după eșecul catastrofal de intelligence al serviciilor israeliene și occidentale, care nu au depistat pregătirea atacului masiv al Hamas, nivelul de alertă în țările din spațiul vestic ar trebui să crească.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.