Cel puțin 250 de israelieni și 230 de palestinieni au murit după ce Hamas a lansat, sâmbătă dimineață, un amplu atac surpriză asupra Israelului.
Luptele au continuat și în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu anunțând „o răzbunare feroce pentru această zi neagră". El a avertizat populația civilă palestiniană să părăsească orașul Gaza care va fi transformată, în mare parte, în „ruine” de Israel.
Israelul a distrus „marea majoritate" a „forțelor inamice" infiltrate în teritoriile israeliene, iar răspunsul forțelor armate intră în „faza ofensivă", a mai precizat Netanyahu după o reuniune din timpul nopții a cabinetului de securitate al Israelului.
„Toate locurile în care Hamas este prezentă, se ascunde și operează le vom rade de pe fața pământului, le vom face ruine”, a mai spus Netanyahu.
Palestinieni, pe parcursul atacului terestru din Israel
Printre deciziile luate de cabinet se numără oprirea furnizării de electricitate, combustibil și produse către Fâșia Gaza.
„Am început faza ofensivă, care va continua fără limitări și fără răgaz până când obiectivele vor fi atinse. Vom restabili securitatea pentru cetățenii Israelului și vom învinge”, a mai spus Netanyahu.
Cabinetul a aprobat, de asemenea, deciziile de „distrugere a capacităților militare și de guvernare" ale Hamas și Jihadului Islamic Palestinian, transmite Sky News
Israelul a declarat că această măsură va „submina capacitatea și dorința lor de a amenința și ataca cetățenii Israelului pentru mulți ani".
Un bilanț al persoanelor rănite arată, duminică dimineață, că incursiunea Hamas s-a soldat cu cel puțin 1.590 de răniți.
De asemenea, riposta israeliană (a ucis peste 230 de oameni) a rănit aproape 1.800 de persoane. Numărul morților și răniților se poate modifica însă semnificativ de la o oră la alta.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, a precizat, în cursul nopții că luptele continuau în sudul țării unde situația „nu este încă pe deplin sub control".
El a relatat că militanții Hamas au mers în cursul zilei de sâmbătă din „casă în casă" în căutarea civililor israelieni, unii fiind „executați cu sânge rece" în propriile locuințe.
Și Conricus a subliniat că Israelul va veni cu „răspuns fără precedent" la această operațiune.
„Aceasta este de obicei etapa în care lumea începe să numere morții palestinieni și să ne țină lecții despre umanitate și utilizarea forței”, a mai spus Conricus, adăugând că răspunsul va fi "diferit de tot ceea ce am făcut în trecut".
Sky News mai informează, citând postări oficiale ale IDF de pe X (fostul Twitter) că un important comandant israelian a fost ucis într-o „confruntare cu un terorist".
Este vorba despre locotenent-colonelul Jonathan Steinberg( (foto jos), comandantul Brigăzii Nahal, au precizat Forțele de Apărare Israeliene (IDF).
„Comandantul Brigăzii Nahal, colonelul Jonathan Steinberg, a fost ucis astăzi în timpul unei confruntări cu un terorist.
Col Steinberg avea 42 de ani și era din Kibbutz-ul Shomria. IDF transmite sincere condoleanțe membrilor familiei sale pe care va continua să îi sprijine în aceste momente dificile”, a transmis IDF pe pagina sa oficială de Twitter.
BBC informează că ostaticii care erau reținuți în orașul Ofakim din sudul țării au fost salvați.
Trei soldați israelieni au fost răniți moderat și ușor, în timpul operațiunii, potrivit postului public de televiziune israelian Kan, care a mai menționat și faptul că atacatorii Hamas au fost uciși.
Israelul a mulțumit guvernelor și oamenilor din întreaga lume pentru „mesajele lor constante de sprijin și solidaritate" în urma atacului militanților Hamas, denumit pomos de acestea „Potopul Al-Aqsa”.
La Berlin, Poarta Brandenburg a fost iluminată în culorile drapelului israelian, iar la New York, clădirea Empire State a fost transmis, tot printr-o iluminare asemănătoare, un mesaj de solidaritate.
Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă, într-un discurs scurt şi solemn la Casa Albă, că sprijinul Statelor Unite pentru Israel este „gravat în marmură şi de neclintit”.
„Israelul are dreptul să se apere, punct”, a spus preşedintele american, vorbind despre o „teribilă tragedie umană” după spectaculoasa ofensivă surpriză a Hamas care a tras mii de rachete, a infiltrat luptători pe teritoriul israelian şi a luat ostatici israelieni.
La rândul său, secretarul de stat american, Antony Blinken, i-a cerut sâmbătă preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, „să continue şi să intensifice măsurile pentru a restabili calmul şi stabilitatea în Cisiordania” ocupată, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, notează AFP. Şeful diplomaţiei americane „a reiterat condamnarea fără echivoc a atacurilor teroriste ale Hamas împotriva Israelului şi a chemat toţi liderii din regiune să le condamne”.
Analiza lui Valentin Naumescu (profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi preşedintele think tankului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană - ICDE):
„A început AL DOILEA RĂZBOI, în paralel cu cel din Ucraina.
Ce poate să însemne, ce consecințe vor fi în sistemul relațiilor internaționale?
Hamas a atacat Israel. Masiv. În ziua de Șabat, mizând pe surpriză și pe dificultatea israelienilor de a mobiliza rapid o reacție.
Fără îndoială, riposta militară a Israel va fi puternică, dură, pe scară largă. Și legitimă.
Întrebarea nu este dacă Israel va câștiga și de data aceasta războiul, ci dacă se va ajunge la bombardarea facilităților militare ale Iranului, pe care Israel o vizează de câțiva ani.
În orice caz, atacul Hamas îi vine "mănușă" premierului Netanyahu, pe plan intern și pe plan extern. Îl poate transforma peste noapte din "politicianul problemă" al democrației israeliene în "eroul" care rezolvă problema Hamas și dă o mână de ajutor importantă Ucrainei, prin distrugerea unor capacități de producție militară ale Iranului, în particular cea de drone, care ar putea fi lovite odată cu instalațiile nucleare.
Al doilea război complică și mai mult tabloul politic al lumii. Dinamica va fi accelerată.
Dificultăți de poziționare evidente pentru Rusia lui Putin și China lui Xi, care ar fi dorit să păstreze relații bune și cu Israel, și cu Iran, respectiv lumea arabă. Pentru SUA, lucrurile sunt clare. Reconfirmarea sprijinului pentru Israel. Și UE se alătură clar acestei susțineri, în pofida rezervelor serioase față de așa-zisa "reformă a justiției" începută în Israel.
În politică, întotdeauna există priorități.”.
Comentrariul unui corespondent Sky News: „Gravitatea acestui moment nu poate fi supraestimată. Este, într-adevăr, un punct de cotitură cu adevărat sângeros în acest conflict care durează de zeci de ani.
Pe termen scurt, putem prezice ce se va întâmpla. O operațiune militară israeliană terestră în Gaza pare sigură.
Pierderile de vieți omenești civile vor fi uriașe. Consecințele terorismului de sâmbătă împotriva Israelului vor fi cu adevărat terifiante pentru locuitorii din Gaza, care nu pot părăsi fâșia aflată sub blocada israeliană.
Dincolo de asta, sunt foarte multe necunoscute. În ce măsură Cisiordania va fi atrasă în conflict? Autoritatea Palestiniană, care conduce Cisiordania (și care cooperează cu Israelul), este diferită de Hamas, care conduce Gaza. Dar, în Cisiordania, lipsa de speranță i-a îndepărtat pe oameni de moderația propriilor lideri și i-a împins spre extremismul Hamas.
În nord, cum va reacționa Hezbollah din Liban? Tactica lor oportunistă bine exersată este de a ataca dinspre nord, pentru a pune presiune asupra Israelului pe un alt front. Politica și economia în colaps ale Libanului fac ca lucrurile să fie și mai periculoase.
Apoi, mai este și maestrul păpușar al Hamas și Hezbollah, Iranul. Cum va răspunde Israelul la convingerea lor că toate acestea sunt, în cele din urmă, o problemă iraniană?
Potențialul de escaladare a conflictului israeliano-palestinian este întotdeauna prezent. Doar că, de data asta, a devenit mult mai real”.
Comentariul unui corespondent BBC: „Israelul a fost luat prin surprindere într-unul dintre cele mai grave atacuri transfrontaliere cu care s-a confruntat în mai mult de o generație.
De luni de zile, a fost clar că exista un risc tot mai mare de deflagrație între grupurile armate palestiniene și Israel.
Israelienii și palestinienii s-au concentrat asupra Cisiordaniei, teritoriul dintre Ierusalim și frontiera iordaniană pe care Israelul îl ocupă din 1967, unde au existat confruntări și violențe aproape continue pe tot parcursul anului.
Palestinienii înarmați, în special cei care operează din orașele din Cisiordania Jenin și Nablus, au atacat soldați israelieni și coloniști evrei.
Armata israeliană a organizat zeci de raiduri. Coloniști înarmați au decis să acționeze pe cont propriu, organizând represalii împotriva satelor palestiniene.
Nimeni nu se aștepta ca Hamas să conceapă și să planifice meticulos o operațiune atât de complexă și coordonată din Gaza”, precizând anterior că „complexitatea operațiunii Hamas arată că aceasta a fost planificată de luni de zile”.
„În centrul problemei se află conflictul intratabil și nerezolvat de un secol între arabi și evrei pentru controlul asupra teritoriului dintre Marea Mediterană și râul Iordan.
Aceste evenimente cu escaladare rapidă dovedesc încă o dată că acest conflict nu poate fi pur și simplu gestionat.
Atunci când este lăsat să se agraveze, violența și vărsarea de sânge sunt garantate” (BBC)