Investigație de amploare la nivel european: George Simion, Iosefina Pascal, "Kuzmin" Gușă, Dana Budeanu, Ion Cristoiu și Dan Chitic fac parte din rețeaua dezinformărilor pro-Kremlin ce activează în 13 țări din Europa Centrală și de Est


Investigație de amploare la nivel european: George Simion, Iosefina Pascal, "Kuzmin" Gușă, Dana Budeanu, Ion Cristoiu și Dan Chitic fac parte din rețeaua dezinformărilor pro-Kremlin ce activează în 13 țări din Europa Centrală și de Est

Site-urile pro-Kremlin, de dezinformare, conspirație și extremă dreapta, modul în care acestea sunt interconectate din punct de vedere tehnic și cum operează în Europa Centrală și de Est, au fost analizate de jurnaliști din 13 țări europene, care au investigat modul în care se răspândește dezinformarea în țările lor de origine, precum și rețeaua de propagatori de pe platformele de socializare.

Uniunea Europeană a luat măsura de a bloca canalele oficiale de propagandă pro-Kremlin, cum ar fi Russia Today și Sputnik News, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Însă pe lângă canalele oficiale, există un vast ecosistem de site-uri de dezinformare pro-ruse și de extremă dreapta care e activ în Europa Centrală și de Est. De exemplu, NewsFront, un centru de propagandă a Kremlinului conectat cu serviciile secrete rusești, continuă să vizeze publicul din Europa. Investigația Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) a scos la iveală vastul ecosistem, se arată într-un articol publicat pe context.ro.

Ecosistemul de dezinformare pro-Kremlin, conspiraționist și de extremă-dreapta din Europa Centrală și de Est

De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, NewsFront, cunoscut de mult timp ca fiind una dintre cele mai mari fabrici de dezinformare rusească, s-a extins în mod semnificativ.  

În timp ce proprietarului NewsFront, Konstantin Knyrik, i-au fost impuse sancțiuni europene la scurt timp după izbucnirea războiului, investigația noastră descoperă o cantitate tot mai mare de conținut de propagandă rusă în limbi străine provenind de la NewsFront. Din 2015, NewsFront a fost gestionat în principal de persoane care proveneau din teritoriile ocupate după 2014 în Ucraina, și anume Crimeea, Donețk și Lugansk. Precizia lingvistică îmbunătățită a conținutului indică posibilitatea să fi atras angajați din țări europene. 

În ciuda sancțiunilor impuse, NewsFront, un centru de propagandă a Kremlinului conectat cu serviciile secrete rusești, continuă să vizeze publicul din Europa. Acum, acesta își dezvoltă raza de acțiune pe Telegram. Detalii aici.

Însă, sunt sute de site-uri din Europa Centrală și de Est care fac parte din această rețea de dezinformare. În urma unei analize tehnice, echipa de jurnaliști din cadrul proiectului a cartografiat acest ecosistem. Puteți citi investigația aici.

De asemenea, investigația a urmărit îndeaproape răspândirea dezinformării, a propagandei și a opiniilor de extremă dreapta pe rețelele de socializare. Rezultatele analizei indică faptul că Telegram este acum un instrument prin care dezinformarea și conspirațiile circulă în toată Europa Centrală și de Est și nu numai. Investigația completă poate fi citită aici.

România. Analiza tehnică realizată în cadrul investigației Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) arată că Sorin Roșca Stănescu, Cozmin Gușă, Adrian Severin și Ion Cristoiu participă la o operațiune de manipulare a informațiilor și împart o infrastructură online care amplifică și propagă teorii ale conspirației și narațiuni ale Kremlinului. Nu sunt singurii. Datele indică și alte site-uri care propulsează pe internet dezinformări toxice. Unele pagini sunt anonime, iar proprietarii lor sunt greu de identificat. Găsiți materialul în întregime aici.

Însă, dezinformări, narațiuni pro-ruse, opinii de extremă-dreapta și teorii conspiraționiste sunt rostogolite și pe rețelele de socializare în contextul războiului din Ucraina sau al crizelor medicale și economice din ultimii ani. În România, ecosistemul de radicalizare a opiniei, de influențare a dezbaterii publice și de alterare a valorilor democratice folosește drept vehicul principal platforma Facebook. Operațiunea de dezinformare este condusă de figuri publice, politicieni, avocați sau jurnaliști care au zeci sau sute de mii de urmăritori. Printre influencerii dezinformării se remarcă George Simion, Dana Budeanu, Cristian Terheș, Iosefina Pascal, Diana Șoșoacă, Mihai Lasca, Dan Chitic, Adriana Bahmuțeanu sau Șerban Nicolae. Citiți investigația aici

Cehia. Dezinformarea și conspirațiile sunt prezente în Republica Cehă de mulți ani, iar serverele care le răspândesc sunt urmărite în mod regulat de aproximativ o zecime din populația de pe internet. Narațiunile Kremlinului și conspirațiile anti-vaccinare sunt cele mai frecvent răspândite.

Pot fi identificate trei perioade care au jucat un rol-cheie în răspândirea dezinformării în Republica Cehă: anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, pandemia Covid-19 și invazia rusă în Ucraina.

În Cehia, rețelele sociale joacă, de asemenea, un rol important în distribuirea conspirațiilor și a dezinformării. Cele mai importante site-uri de conspirație și dezinformare din Republica Cehă au un trafic mare – site-urile AC24.cz, CZ24 și Protiproud sunt vizitate de la o sută de mii și până la un milion de utilizatori pe lună. Detaliile, aici.

Tot mai multe canale Telegram din Cehia răspândesc conspirații, dezinformări și propagandă rusă. Au mii de abonați, iar limbajul unora dintre ele indică o legătură directă cu Rusia, arată analiza investigace.cz. Dintre cele șase conturi similare cu cel mai mare număr de abonați, trei sunt complet anonime și răspândesc propagandă rusă. Popularitatea Telegramului în rândul dezinformatorilor este în plină ascensiune. Spre deosebire de rețelele sociale tradiționale, nu este reglementată și asigură anonimatul utilizatorilor. Toate datele aici.

În ciuda activității în creștere a unor platforme precum Telegram, Facebook rămâne cea mai populară platformă și în Cehia. Există grupuri pe care se propagă dezinformări și care atrag zeci de mii de urmăritori. Cele mai influente astfel de grupuri sunt gestionate de politicieni. Răspândesc conținut care relativizează războiul din Ucraina și susțin pozițiile pro-ruse, iar profilurile false le sporesc optic popularitatea. Investigace.cz a făcut o analiză a celor mai mari grupuri de dezinformare de pe Facebook, iar investigația o puteți citi aici.

Croația. Spațiul de dezinformare croat este interconectat cu site-uri care au același tip de conținut, inclusiv pagini străine deja recunoscute ca fiind diseminatoare de dezinformare și fake news, arată investigația ostro.hr.

Peste 60% dintre portalurile din Croația analizate nu au statutul de publicații electronice. Acestea acționează ca furnizori de servicii media și nu sunt înregistrate în Registrul furnizorilor de publicații electronice, care este gestionat de Agenția pentru mass-media electronică (AEM). Detalii aici.

Cei care răspândesc dezinformări, pe lângă faptul că sunt activi pe Facebook, una dintre cele mai populare rețele de socializare din Croația, folosesc și canale de comunicare alternative, cum ar fi Telegram. Astfel, evită restricțiile impuse ca urmare a încălcării regulilor comunitare aplicate de Facebook.

Oštro a identificat un total de 479 de pagini de Facebook și grupuri publice în care au fost distribuite postări de pe cel puțin unul dintre cele 16 portaluri pe care am stabilit anterior că fac parte din peisajul de dezinformare croat. Totodată, au fost descoperite grupuri și canale Telegram publice care promovează dezinformări. Aceste canale publică, printre altele, conținut cu teme istorice, de exemplu despre Războiul Patriei sau crimele comuniste, dar și subiecte actuale, cum ar fi eficiența vaccinurilor și măsurile împotriva COVID-19 sau războiul din Ucraina. Toate datele aici.

Polonia. Odată cu debutul pandemiei de coronavirus, site-urile conspirative din Polonia au devenit mai orientate către social media, o tendință care s-a intensificat după invazia rusă în Ucraina, când autoritățile poloneze au blocat oficial unele site-uri de dezinformare. Diseminatorii au început să folosească alte platforme – au trecut la bloguri, rețele sociale și canale Telegram. Cele mai multe dintre site-urile analizate nu răspândesc în mod deschis agenda lui Putin, ci își bazează mai degrabă narațiunea pe discursul de ură față de Ucraina. Mai multe detalii aici.

După izbucnirea războiului din Ucraina, autoritățile poloneze (precum și autoritățile din alte țări) au început să geoblocheze site-urile web cu propagandă de la Kremlin. Uniunea Europeană a impus sancțiuni proprietarilor și creatorilor canalelor oficiale rusești, cum ar fi Russia Today și Sputnik. Facebook și Twitter, în special în primele luni după izbucnirea războiului, au blocat unele conturi folosite în campaniile de dezinformare rusești pentru încălcarea politicilor platformelor.

De atunci, dezinformarea pro-rusă a crescut intensiv pe Telegram, câștigând aici mii de noi urmăritori. Conținutul publicat pe Telegram, care atrage mai rar atenția publicului, este distribuit și pe alte platforme – în acest fel, acesta migrează între Telegram, Facebook și Twitter.

Estonia. Site-uri care înainte răspândeau dezinformări privind sănătatea au trecut la propaganda Kremlinului. Dezinformarea este larg răspândită în Estonia, unele site-uri înregistrând peste 500.000 de vizite pe lună. Chiar dacă nu indică în mod direct ca surse mass-media de stat rusești, acestea folosesc conținutul unor site-uri suspectate de răspândirea propagandei Kremlinului sau sunt conectate în alt mod la sfera informațională rusă. Altele sunt conduse direct de partidul conservator, fie de personalități politice conservatoare. Amănunte aici și aici.

Germania. Scena dezinformării din Germania este formată în mare parte din media de stat rusă Russia Today (RT), care face obiectul sancțiunilor UE din martie 2022. Potrivit analizei din cadrul proiectului, până la cincizeci de pagini RT DE au fost active în pofida sancțiunilor impuse. Unii foști jurnaliști RT DE care au început să lucreze pentru alte site-uri germane „alternative”, unde au difuzat conținutul original al Russia Today, au reușit, de asemenea, să ocolească sancțiunile. Spațiul mediatic german a înregistrat o creștere mare a fenomenului dezinformării în septembrie 2022, când au apărut pe internet site-uri false care publicau marca ziarelor Bild și Spiegel. Detalii aici.

Conținutul RT poate fi și este distribuit și pe Facebook. Apare o notă care indică faptul că este un canal controlat de statul rus, dar conținutul poate fi accesat. Aceasta se întâmplă din cauza faptului că Facebook nu a eliminat pagina „RT DE” de pe platformă, ci doar a „geoblocat-o”, ceea ce înseamnă că site-ul nu mai este accesibil utilizatorilor germani, dar aceasta este o barieră ușor de ocolit, prin utilizarea de VPN. Mai multe informații aici.

Citește materialul integral pe context.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.