Nerefugiat doar în somn, Paul Goma a plecat azilant politic în eternitate! ”Să dormim, puiul-mamii. Măcar în somn să nu fim refugiați”. Farmecul și blestemul Basarabiei noastre


Nerefugiat doar în somn, Paul Goma a plecat azilant politic în eternitate! ”Să dormim, puiul-mamii. Măcar în somn să nu fim refugiați”. Farmecul și blestemul Basarabiei noastre

Se împlinesc 88 de ani de la nașterea opozantului, scriitorului și fostului deținut politic Paul Goma. Veșnica sa pomenire! Istoricul și cercetătorul Flori Bălănescu punctează momentul, pe Facebook: 

”Ce spui România-Basarabia? Goma nerefugiat doar în somn, plecat azilant politic în eternitate!

Paul Goma, născut la 2 octombrie 1935, satul Mana, Basarabia, în România.

‹Dau tîrcoale, zăbovesc, mă scarpin în cap, mă alint în banalităţi – poate-poate nu mai plec deloc; poate-poate opresc timpul (şi locul), sar-peste, ori nu mai ajung la acel martie 1944. Iar dacă nu, şi nu, şi nu (nicicacum şi nicicacum), atunci poate că primesc buletin de Mana, să mă pot (re)stabili definitiv, acolo-atunci; să fiu fermecat (sau blestemat) să nu mă mai pot întoarce în Paris şi în bătrîneţe. (...)

– Să dormim, puiul-mamii. Măcar în somn să nu fim refugiaţi›”.

Nu uitați să vă achiziționați necesarul și amplul studiu publicat de istoricul Flori Bălănescu – ”Paul Goma, conștiință istorică și conștiință literară”, Editura Corint, 2022 (volumul poate fi comandat AICI). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.