Mai e puțin. Foarte puțin. Până când se va alege praful și pulberea de distopia ”pro-ieuropeană” din R.Moldova. De mai bine de 2 ani avertizez că guvernarea PAS se îndreaptă spre o prăpastie, în aplauzele diletanților de pe ambele maluri ale Prutului, și chiar nu o fac din heităreală, ci cu părere de rău că basarabenii sunt mințiți din nou și din nou. Fiindcă s-au ratat și încă se ratează niște oportunități de apropiere reală a R.Moldova de România.
Ce arată cel mai recent sondaj IMAS? La fel ca toate celelalte măsurători sociologice realizate de-a lungul ultimilor 2 ani (unele comandate chiar de PAS), ultimul sondaj deferit publicității anunță aceeași situație de neevitat: rusofilii vor câștiga alegerile parlamentare, vor face o majoritate parlamentară și vor impune un nou guvern al Rusiei la Chișinău.
Și-atunci, despre ce ”integrare în Uniunea Ieuropeană” se mai poate vorbi? Câți neuroni au cei care insistă că R.Moldova (cea mai săracă ”țară” a Europei) se va întegra pe cont propriu în UE ”peste 10 ani”, când așa ceva nu va fi posibil niciodată pe cont propriu, fără Reunirea cu România?!
Cât de paralele cu orice și de homofobe în adevăratul sens al termenului sunt potăile care insistă cu integrarea în Laponia, pardon, în UE, a R.Moldova (”țară” cu trupe rusești de ocupație pe teritoriu), în timp ce zbiară că România ar vrea să-i ”românizeze” pe basarabeni?! De ce le promiteți UE, când îi condamnați la russkiy mir, cu toate nenorocirile ce decurg de aici?
Revin la cel mai recent sondaj IMAS. Dacă mâine ar fi organizate alegeri parlamentare, PAS ar putea obține maximum 30% din voturile exprimate. Ceea ce înseamnă că NU va putea face majoritatea. Dar alegerile nu au loc mâine iar PAS e la guvernare și se confruntă din plin cu erodarea, așa că, inevitabil, își va continua picajul. Același sondaj indică creșterea PSRM, a lui Dodon și a lui Ivan Ceban. Trendul acestora rămâne unul crescător, putând fi identificat și în celelalte sondaje.
Momentan, în Parlament nu mai intră nimeni cu excepția blocului PSRM-PCRM și a PAS. Restul sunt pilaf. Nu ajută pe nimeni dacă nu spunem că răspunderea pentru această situație se află tot în zona conducerii PAS, care nu lasă alte partide pro-europene sau unioniste să crească sau să aibă acces la televiziuni, ducând pe mai departe contraproductiva sminteală a bipolarizării votului. Această atitudine a lăsat PAS fără posibilitatea unor viitori parteneri parlamentari. Peste tot în lume, când se confruntă cu situații similar, puterile generează constructe politice menite atragerii electoratului pierdut (damage control), sau măcar cu rolul de a-i motiva pe oameni să iasă la vot, în condițiile în care absenteismul i-ar accentua dezastrul. Încercările PAS s-au dovedit avortate de la bun început iar alte tentative n-au mai fost. Nici nu mai e timp pentru așa ceva. Pe de altă parte, toate indiciile prefațează un absenteism pronunțat.
Și de ce nu ar fi așa? Situația comportă o serie de explicații pe care nu este deloc inteligent să le ignorăm. Potrivit sondajului IMAS, după 2 ani de guvernare PAS, 59% dintre cetățenii R.Moldova consideră că mult trâmbițata reformă în Justiție e un eșec. Și chiar așa este – un eșec de proporții –, doar un amputat mintal ar putea crede altceva. Mai mult de-atât – 70% consideră că Justiția se află sub papucul puterii de acum. Așadar, despre ce ”luptă anti-corupție” mai poate fi vorba? Dincolo de asta, menținerea păpușarului Spînu a adâncit problemele de imagine ale PAS.
Se identifică și o creștere a partidulețului condus de Renato Usatîi. Dacă la fostele alegeri prezidențiale, acest dubios a ajutat-o pe Maia Sandu, mușcând din electoratul lui Dodon, oare cum va juca acum, în perspectiva apropiatelor mize electorale? În pofida oricăror aparențe cultivate de el sau de alții, Usatîi nu-i un personaj pe care să te poți baza. Când a ajutat-o pe Maia era clar pentru toată lumea că urma o guvernare PAS, iar acest alunecos e cunoscut pentru oportunismul său larvar, dar și pentru agenda ascunsă. Numai că acum, rusul Usatîi e pe deplin conștient că va urma o guvernare a Rusiei, iar asta i-ar putea prinde bine sau rău, în funcție de modul în care va juca. Așadar, oare la ce jocuri se va deda Usatîi?
De fapt, până de curând, când a revenit în prim-planul politicii, Usatîi l-a favorizat din plin pe infractorul condamnat Șor, unul dintre principalii pioni ai Rusiei. Asta în condițiile în care, retragerea lui Usatîi de la Primăria Bălți a reprezentat o ușă deschisă pentru oamenii lui Șor, care au umplut golul lăsat de Usatîi. Fără retragerea acestuia din urmă (inclusiv din punct de vedere mediatic), ca un puști cordit care își ia jucăriile și pleacă, partidul ȘOR nu ar fi avut uriașul spațiu de manevră de care a beneficiat o periodă îndelungată, cu efectele deja cunoscute.
În sondaj e măsurată și sorcova moscovită Irina Vlah, ceea ce arată că Rusia vrea să o distribuie într-un nou rol. Altfel n-ar face valuri în jurul ei. Cu toate acestea, e de notorietate că Vlah are un IQ redus și direct proporțional cu eficiența ei.
PAS a mai guvernat alături de PSRM, când Maia Sandu a fost premiera lui Dodon – haideți să nu uităm aspectul ăsta foarte delicat pentru unii (mai ales că, la vremea respectivă, serviciile secrete estoniene avertizeau că acea împreunare nu era altceva decât o operațiune a FSB / raportul prezintă fapte și argument – detalii AICI). Dacă Maia și PAS se vor înhăita din nou cu Dodon (și cu Voronin de data asta), punând-o de o nouă guvernare cu Rusia genocidară, atunci oare ce vor mai avea de spus aplaudacii de pe malul drept al ”pro-ieuropenilor” de pe malul stâng?
Indicii există, dincolo de recenta guvernare comună. În mai anul acesta, conducerea politică a R.Moldova a refuzat să-l nominalizeze și pe Igor Dodon pe lista sancțiunilor europene îndreptate împotriva Rusiei. De ce nu a făcut-o? Situația e de-a dreptul halucinantă. E indubitabil că Dodon a fost, este și va rămâne un pion predilect al Kremlinului și al serviciilor sale de informații, prin intermediul căruia se încearcă destabilizarea R.Moldova și legitimarea genocidului săvârșit de ruși în Ucraina vecină. Ei bine, PAS nu l-a pus pe Dodon pe listă fiindcă are nevoie de un bau-bau funcțional în perioadele electorale. Alt răspuns nu există. Dar asta nu exclude și riscul unui efect de bumerang – lăsat în pace de justiție (așa merge ”lupta anti-corupție”?!) și nenominalizat pe lista sancțiunilor europene anti-Rusia, iată că Dodon se pregătește să revină la putere, într-o formulă sau alta. Poate chiar în cadrul unei guvernări PSRM/PCRM-PAS.
Da. Praful și pulberea.