Președinta partidului Alternativa Dreaptă, Adela Mîrza, revine cu clarificări pe tema constituirii unui pol de dreapta în perspectiva anului electoral 2024, precizând că formațiunea sa politică nu va face alianță nici cu USR, nici cu AUR.
În privința incompatibilității cu USR, Adela Mîrza aduce în discuție subiectul pandemiei, ceea ce reprezintă o probabilă referire la tema restricțiilor sanitare, o parte dintre acestea fiind contestate la vremea respectivă de partidul Alternativa Dreaptă. Cât despre incompatibilitatea cu AUR, președinta AD subliniază că partidul lui George Simion are o doctrină toxică, respectiv național-comunismul și, pe de altă parte, auriștii sunt implicați în prezent într-un imens scandal de viol.
"Alternativa Dreaptă nu va face niciodată alianță cu USR. Nu în mandatul meu! Am spus că am colaborat strict pe economie când Claudiu Năsui ne-a rugat să susținem un proiect de lege care era bun și că dacă vom ajunge în Parlament, dacă au un proiect bun economic îl vom susține!
De acolo până la Alianță e cale lungă.
Nu se va întâmpla asta niciodată.
De ce?
Pentru că nu voi uita niciodată referendumul pentru familie și pandemia. Punct!
E clar acum?
Iar partidul cu nume poleit poate să insinueze absolut ce vrea. Înțelegem disperarea lor că noi refuzăm să-i legitimăm și că Alternativa Dreaptă nu face alianțe cu partide național-comuniste unde fetele de 17 ani sunt violate", precizează Adela Mîrza într-o postare pe Facebook.
În cadrul unui comunicat de presă, Alternativa Dreaptă detaliază incompatibilitățile doctrinare pe care le are cu AUR și USR și transmite totodată că se distanțează "de orice fel de colaborare cu partide care au contribuit la deteriorarea gravă a României în ultimii 33 de ani, cum ar fi PNL și PSD, alături de partidele lor satelit".
"Referitor la interpretările apărute în presă cu privire la declaraţia susţinută de către doamna preşedinte Adela Mîrza, interpretări care indică posibile alianțe sau colaborări politice ale Partidului Alternativa Dreaptă cu formațiunile Forța Dreptei și USR, dorim să facem câteva precizări importante pentru a clarifica poziția noastră.
Alternativa Dreaptă rămâne ferm ancorată în valorile și principiile sale de bază, care includ apărarea libertății, a proprietății private, a familiei naturale și a suveranității naționale.
Colaborarea sau alianța cu alte partide politice poate exista doar în cazul în care există o concordanță semnificativă între platformele și politicile noastre și cele ale altor formațiuni. Însă, acest lucru nu presupune automat o aliniere completă cu platforma sau politicile altui partid.
Deocamdată USR nu a făcut niciun pas concret în renunțarea la ideile profund dăunătoare cu privire la cedarea suveranității în fața supremației Uniunii Europene și nu și-a recunoscut greșelile cu privire la impunerea agendei progresiste prin care a disprețuit atât de mult familia tradițională și a încercat să denatureze percepția asupra naturalului.
În ceea ce privește Forța Dreptei avem rezerve cu privire la acțiunile desfășurate pe perioada pandemiei. Nu putem să nu ne amintim că în timpul guvernării domnului Orban am avut parte de încălcări flagrante ale drepturilor și libertăților cetățenești.
Dorim să subliniem că nu vom face alianță cu partide național-comuniste filo-ruse care se cred suveraniste, dar care sunt controlate de securitate și care manifestă un dispreț evident față de mediul de afaceri prin propuneri legislative dăunătoare pentru sectorul privat.
De asemenea, ne distanțăm de orice fel de colaborare cu partide care au contribuit la deteriorarea gravă a României în ultimii 33 de ani, cum ar fi PNL și PSD, alături de partidele lor satelit.
Partidul Alternativa Dreaptă își propune să fie o alternativă autentică în peisajul politic românesc. Ne concentrăm pe găsirea de soluții pentru problemele reale ale societății, într-o manieră responsabilă și care să respecte valorile noastre fundamentale.
Cu această ocazie, dorim să asigurăm opinia publică că nu a existat nicio discuţie cu privire la alianţă cu niciunul dintre partidele parlamentare şi ne reafirmăm angajamentul nostru ferm față de principiile și valorile noastre, pledând pentru un viitor mai bun pentru România și cetățenii săi.
Ne dorim să construim Alternativa Dreaptă, o mișcare autentică de dreapta care să aducă prosperitate, stabilitate și respect pentru valorile tradiționale ale națiunii noastre", se menționează în comunicat.
Amintim că declarațiile inițiale făcute recent de Adela Mîrza în emisiunea "România via Cluj" nu tranșaseră chestiunea incompatibilității cu USR pe fondul discuțiilor privind constituirea unei alianțe împotriva PSD-PNL, rezultând mai degrabă că există o portiță deschisă către o astfel de colaborare politică.
Reiterăm declarațiile:
Moderator: Care este poziția Alternativa Dreaptă? Întreb asta pentru că am văzut că există perspectiva construirii unui pol de dreapta.
Adela Mîrza: Foarte mulți vehiculează această idee. Adică vor să facă pol de dreapta inclusiv cei naționaliști hardcore. Și ei fac pol tot de dreapta. Am încercat să le explicăm public că este o mică mare diferență între dreapta aceea conservatoare - dreapta aceea așezată - și extreme. Mai nou și extremiștii sunt de dreapta.
Moderator: Poate de stânga. Pentru că național-socialismul din care se inspiră ei nu e tocmai de dreapta.
Adela Mîrza: Evident. Și încercăm să separăm puțin apele. Adică nu chiar toată lumea este de dreapta. Ne uităm și la ceea ce fac, nu numai la ceea ce spun. Da, se conturează un pol de dreapta, iar Alternativa Dreaptă va fi în acest pol. Sunt partide care s-au născut mai recent, cum e AD - care s-a născut în 2019 - sau Forța Dreptei a domnului Orban. Mai există chiar și PMP-ul, care chiar dacă nu a intrat în Parlament, are europarlamentari...
Moderator: Și aleși locali.
Adela Mîrza: Și are afinități serioase de dreapta. PMP-ul poate fi considerat partid de dreapta.
Moderator: Mai sunt după aceea câteva partide care vin dinspre dreapta liberală, dar mai la stânga dvs., USR și Reper.
Adela Mîrza: Cu REPER nu am avut niciun fel de contact. În schimb, cu USR rezonăm foarte bine pe majoritatea politicilor economice. De exemplu, Claudiu Năsui este un domn care chiar gândește de dreapta din punct de vedere economic. Aici ne înțelegem de minune. Nu este exclus după viitoarele alegeri, dacă vom intra în Parlament, să susținem proiectele USR. Le-am și susținut când am avut parlamentarii. Chiar am colaborat cu domnul Năsui pe niște proiecte de lege care erau foarte bune din punct de vedere economic. Deci, chiar dacă nu rezonăm la toate lucrurile, găsim puncte comune, iar în economie chiar gândim la fel.
Moderator: În perspectivă există alegeri care sunt organizate în 4 rânduri anul viitor. Eforturile dvs. de a participa la construirea viitorului pol de dreapta se vor rezuma la alegerile parlamentare sau aveți în vedere coagularea forțelor politice de dreapta pentru toate cele 4 rânduri de alegeri, inclusiv un candidat comun la președinție.
Adela Mîrza: Da. Ne-am gândit la asta. AD va candida la toate alegerile, singuri sau într-o alianță., într-un pol. Primele vor fi europarlamentarele. Ne gândim să începem cu ele. Și dacă ne înțelegem - și probabil că ne vom înțelege - putem continua și la locale și la parlamentare. Și la prezidențiale de ce nu? Pentru că nu știu dacă vreunul din partidele care vor să facă acest pol de dreapta are forța necesară să propună candidatul lor și să și-l susțină. Probabil într-o alianță șansele sunt mult mai mari. Mai ales că avem pericolul PSD sau AUR, vor împinge un candidat (comun - n.red.) la prezidențiale. Deci cu cât ne unim mai mulți să susținem un candidat decent, onorabil și care chiar să facă ceva din postura de președinte, cu atât mai bine.
Vedeți video de la minutul 7:40: