Potrivit Libertatea, denunțătorul șpăgii lui Dumitru Buzatu, prins în flagrant de procurorii DNA vineri seară, ar fi nimeni altul decât Emil Savin, zis Farmazon, un vechi colaborator al baronului de Vaslui, principal asfaltator al județului, abonat la contracte cu statul.
Savin este totodată tatăl Mirabelei Savin, soția deputatului Eduard Popică, un tânăr politician de Vaslui propulsat de Buzatu tot în baza cotizațiilor regulate (parandărăturilor) pe care le primea de la socrul acestuia căruia îi livra contract după contract. Relațiile s-ar fi deteriorat în ultimii ani după ce Savin ar mai fi refuzat să cotizeze la același nivel ca de obicei, invocând costul tot mai ridicat al materialelor de construcții.
Detaliile publicate de Libertatea: „Societatea Soragmin, administrată de fiicele lui Emil Savin ”Farmazon”, a câștigat licitația pentru proiectul numit „drumul strategic Bârlad-Laza-Codaeşti”. E vorba de o șosea de 83 de kilometri care străbate județul pe latura de vest. Investiția este realizată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, cu o valoare de peste 200 de milioane de lei, a început în 2017, iar anul acesta, la finele lunii iunie, ar fi trebuit finalizată integral.
Potrivit datelor publice, oferite de CJ Vaslui, contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru lotul 1 și 2 al drumului strategic a fost câștigat la licitația publică de SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 50.431.456 lei (fără TVA), respectiv 20.289.528,96 lei (fără TVA). Iar pentru lotul 3 Asocierea SC TEHNIC ASIST SRL – SC TASS INFRA LOGISTIC SRL – SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL – SC DRUM POD INVEST SRL, cu o valoare totală de 65.252.188,16 lei (fără TVA).
Sorgamin și o firmă din Transilvania intră în conflict cu Buzatu La începutul acestui an, Dumitru Buzatu a anunțat într-o ședință de consiliu județean că firma constructoare, Sorgamin, a denunțat contractul, motivând scumpirea materialelor de construcție.
„Buzatu motiva că lucrările sunt proaste. A dispus o expertiză, iar un expert agreat de el, a motivat că lucrarea nu e conformă. Savin a cerut o contraexpertiză, iar Buzatu l-a obligat să o facă cu același expert care inițial a stabilit că lucrarea nu este conformă. 700.000 de lei a fost prețul plătit de Savin expertului agreat de Buzatu pentru ca, la contraexpertiză, să susțină că, de fapt, lucrarea este conformă”, au explicat sursele Libertății. După efectuarea contraexpertizei, Consiliul Județean Vaslui a deblocat o parte din plăți către societatea controlată de Savin. Pentru deblocarea restului de sumă, Buzatu i-ar fi cerut omului de afaceri mita de 1,25 de milioane de lei. A fost momentul în care, Emil Savin, ar fi decis să nu mai renunțe presiunilor și să îl denunțe la DNA”.
Flagrantul s-ar fi realizat chiar la baza piscicolă deținută de Savin la Cârja, aproape de granița cu R.Moldova.
Buzatu a venit la pescuit împreună cu fiul său, Tudor, cu șefa de cabinet, Ana Obreja, despre care se spune că ar fi amanta fostului baron PSD, și cu directorul DGASPC Vaslui, Dragoș Cazacu. „Farmazon e cel care a pus banii în portbagaj. Buzatu a primit banii, iar apoi a fost oprit de DNA”, a explicat un apropiat al omului de afaceri, pentru Libertatea.
Expertul tocmit de Buzatu a fost și el reținut de procurori. DNA a emis precizări legate de acest subiect:
„În anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.
În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și inculpatul Buzatu Dumitru, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (cc. 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.
În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie şi consultanță tehnică) administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.
După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).
De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.
În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.
După remiterea sumei de mai sus, inculpatul ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 24 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău”.
PODUL a scris detaliat despre Emil Savin și despre crima de care fusese suspectat acesta la un moment dat, în contextul listelor pentru alegerile parlamentare ale PSD Vaslui din 2020. Prima poziție la Camera Deputaților i-a revenit ginerelui acestuia, Eduard Popică, un parvenit cu alură de cocalar, care etalează un lux ostentativ - ceasuri de aur, haine de firmă, bolizi de sute de mii de euro, locații extravagante - într-un contrast izbitor cu sărăcia lucie a județului. Cu experiență puțină spre deloc în administrația publică, dar cu conexiuni la nivelul conducerii PSD Vaslui, Popică a fost numit prefect (de Vaslui) de către Sorin Grindeanu, primul din cei trei premieri PSD controlați de Liviu Dragnea.
Foto: Eduard Popica (stânga imaginii) și colegul său de partid Dragoș Cazacu, șeful DGASPC Vaslui, aflat alături de Buzatu în momentul încasării banilor de la Emil Savin
PODUL: ”Ascensiunea politică a lui Popica se datorează mai ales familiei pline de bani a soției, Mirabela Savin, fiica lui Emil Savin, proprietarul SC Transmir SRL, una din cele mai importante firme de asfaltări din județul Vaslui, companie abonată la contracte cu statul, firește. Printre altele, Mirabela Savin este și proprietara Pensiunii Mira, acea pensiune luxoasă din apropierea Bârladului unde, în luna mai, în plină pandemie și stare de alertă, s-au reunit toți greii PSD pentru o consfătuire de taină. S-au și pozat iritând opinia publică pentru că nu erau distanțați și nici nu purtau mască sanitară.
Popică este, așadar, ginerele lui Emil Savin, milionarul îmbogățit din contractele uriașe ce i-au fost atribuite ani la rând de CJ Vaslui, câștigând practic majoritatea licitațiilor pe partea de asfaltări. În plină criză economică mondială, prin 2010, Emil Savin reușea să-și tripleze cifra de afaceri (cu ajutorul acelorași contracte cu statul). A fost călcat de DNA, a fost anchetat, acuzat, cercetat pentru fapte de violență și chiar și pentru omor, dar a reușit să scape.
Milionarului Savin îi place să trăiască pe picior mare, să epateze și să-și răsfețe partenerii de afaceri, adică pe importanții bugetari ai județului, astfel că a achiziționat, printre alte bogății și proprietăți, și un vast domeniu de vânătoare unde s-au întâmplat o crimă abominabilă, dar și alte accidente sângeroase. În 2018 un copil de 13 ani, folosit pe post de gonaci, a fost împușcat de cumnatul inspectorului-şef adjunct al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui. Copilul a supraviețuit.
Cu patru ani înainte de acest incident, în 2014, o crimă cu ecouri în toată țara se întâmpla pe același domeniu. Bănuit inițial că el este autorul, milionarul Savin a fost ulterior scos de sub urmărire, cercetările îndreptându-se împotriva unui alt ginere de-al său, Cornel Șelaru. Acesta din urmă ispășește, în prezent, o condamnare de 16 ani pentru că a urmărit și călcat intenționat cu mașina un cioban aflat pe domeniul de vânătoare al socrului Savin. În acelaşi dosar, Emil Savin a fost cercetat pentru lovire şi alte violenţe, milionarul atacându-l și lovindu-l cu o bâtă de baseball pe un alt cioban, care a reuşit să fugă şi să se ascundă. Iniţial, ciobanul supravieţuitor a declarat că la volanul maşinii se afla Emil Savin, dar anchetatorii au „crezut” în declarațiilor milionarului și ale ginerelui acestuia și au stabilit că cel care a comis omorul a fost Cornel Şelaru. Ciobanul supraviețuitor a fost convins pe parcursul anchetei să-și retragă plângerea împotriva lui Savin pe care îl acuzase că l-a lovit „cu o bâtă în cap, pe spate şi peste picioare, iar inculpatul Şelaru Cornel i-a luat din mână băţul şi l-a lovit cu el peste picioare, cei doi provocându-i martorului leziuni ce au necesitat pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale, conform raportului de expertiză medico-legală” (fragment din hotărârea judecătorilor care au dispus condamnarea lui Șelaru la 16 ani de închisoare).”
Eduard Popica (stânga imaginii), soția sa și socrul Emil Savin
Eduard Popica (dreapta imaginii) și Dumitru Buzatu la un eveniment în luna august