Rusia a demarat o amplă ofensivă propagandistică împotriva României în contextul pseudoalegerilor locale pe care Kremlinul le-a organizat în perioada 8-10 septembrie în teritoriile ucrainene ocupate temporar. Concret, oficinele propagandistice ale Kremlinului se folosesc de o așa-zisă expertă din România pentru a legitima ideea conform căreia țările NATO și UE ar recunoaște legitimitatea farsei electorale în urma căreia partidul dictatorului sângeros Vladimir Putin s-a declarat victorios în teritoriile ucrainene ocupate temporar. Mai mult decât atât, așa cum veți vedea mai departe, Kremlinul și-a ales cu mare atenție persoana cu care defilează propagandistic, aceasta figurând pe una dintre paginile Ministerului de Externe de la București, ceea ce-i conferă o oarecare legitimitate.
Cine e Camelia-Dorina Pop, pseudo-experta Moscovei
Oficinele de propagandă rusească o prezintă pe Camelia-Dorina Pop drept o expertă din România. În cadrul unui articol din data de 9 septembrie 2023, Camelia Pop este citată de un site rusesc spunând că, prin prisma celor observate de ea, Kremlinul a organizat în mod corect alegerile în teritoriile ucrainene ocupate temporar. (puteți accesa AICI articolul original)
"Am văzut în oameni o speranță arzătoare că vocile lor vor schimba vieți în bine. Acesta este punctul-cheie a ceea ce am observat. Aș dori să subliniez gradul de pregătire a secțiilor de votare și a personalului. Au fost create toate condițiile pentru ca noi să observăm procesul cât mai transparent posibil și nu am observat încălcări", a declarat Pop.
Deși informațiile publice despre pseudo-experta Moscovei se găsesc destul de greu, am reușit să aflăm că aceasta ocupă poziția de președintă a unui ONG auto-intitulat românesc, ce activează oficial în Italia, ne referim la APSARUE. (sursa: AICI)
Detaliile foarte interesante abia acum urmează. Ideea fondării organizației APSARUE a apărut în urma întâlnirii dintre Camelia Pop cu Vito Grittani, un pseudo-diplomat ce s-a născut în Italia. De asemenea, coincidență sau nu, organizația în cauză a luat ființă exact în perioada de început a invaziei rusești asupra Ucrainei, mai precis în 2014. (sursa: AICI)
În ceea ce privește persoana Cameliei Pop, revista italiană LSD Magazine o prezenta în 2020 drept "o studentă în ultimul an la Drept la Universitatea din Oradea". (sursa: AICI)
Vito Grittani, un veteran al jocurilor favorabile Moscovei
Jurnalistul Marin Gherman din Cernăuți avertiza, într-un articol publicat pe 29 septembrie 2022 pe site-ul Veridica, că Vito Grittani este prezentat în mod fals de Moscova ca fiind un diplomat italian. În realitate, Grittani locuiește în Rusia de mai mulți ani, are cetățenia regiunii separatiste Abhazia și ocupă poziția de "ambasador împuternicit" al acesteia. În 2019, presa rusă a scris despre vizita lui în așa-zisa Transnistria în calitate de "ambasador împuternicit" al așa-zisului Minister de Afaceri Externe al Abhaziei.
Presa din Abhazia îl prezintă pe Grittani ca pe un diplomat local care luptă pentru interesele republicii separatiste, a mai precizat jurnalistul din Cernăuți.
În concluzie, Marin Gherman a reliefat la acea vreme că persoanele care au lăudat "modul democratic" de desfășurare a referendumurilor false din estul și sudul Ucrainei nu sunt observatori internaționali, nu au reprezentat state occidentale, locuiesc pe teritoriul Rusiei de mai mulți ani și sprijină în mod constant proiectele separatiste ale Kremlinului în spațiul post-sovietic. De altfel, aceeași concluzie poate fi reiterată în cazul Cameliei Pop.
În legătură cu Vito Grittani trebuie menționat totodată că acesta a fost numit în 2016 în funcția de ambasador împuternicit al Abhaziei în Italia. Astfel, în 2018 și 2019, din postura de ambasador împuternicit al regiunii separatiste Abhazia, Vitro Grittani a efectuat vizite în așa-zisa Transnistria. Potrivit site-ului așa-zisului Minister de Externe al regiunii separatiste Abhazia, vizitele în așa-zisa Transnistria ale pseudodiplomatului Vitro Grittani au avut menirea de a contribui la identificarea modalităților prin care poate fi sprijinit regimul separatist de la Tiraspol. (sursa: AICI)
Poziția oficială a României privind pseudoalegerile organizate de Kremlin în Ucraina
În contrast cu ceea ce prezintă propaganda Kremlinului cu ajutorul pseudo-expertei Camelia Pop, poziția exprimată de România este fermă în ceea ce privește condamnarea farsei electorale ce s-a desfășurat zilele acestea în teritoriile ucrainene ocupate temporar. Într-un mesaj publicat în data de 11 septembrie 2023 pe X (fosta platformă Twitter, Ministerul de Externe de la București a transmis că România condamnă cu fermitate «alegerile» ilegale și false organizate de Rusia în zonele ocupate din Ucraina".
"Rezultatul acestora este nul și invalid. Rusia încalcă Carta ONU, dreptul internațional, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Toți cei responsabili vor fi trași la răspundere", a mai comunicat Ministerul de Externe de la București.
Organizația APSARUE beneficiază de recunoașterea Ministerului de Externe al României
APSARUE figurează pe pagina Consulatului General al României din BARI, ce poate fi accesată AICI. APSARUE este practic recunoscută oficial ca o organizație diasporeană de români din Italia (așa cum veți putea observa în foto 2).
Vedeți foto 1:
Mai mult decât atât, pe pagina în cauză a Ministerului de Externe al României a fost trecută ca modalitate de contact a organizației APSARUE o adresă de e-mail ce conține numele lui Vito Grittani, așa-zisul diplomat italian ce reprezintă regiunea separatistă Abhazia. Merită reamintit în acest context că România nu recunoaște, desigur, independența Abhaziei, ceea ce face cu atât mai gravisim faptul că adresa de e-mail a pionului Moscovei Vito Grittani este promovată ca modalitate de contact de pagina Consulatului General al României din Bari.
Vedeți foto 2:
Nu în cele din urmă, vă aducem în atenție faptul că, folosind instrumentul online "Wayback Machine", reiese că organizația APSARUE este legitimată de Ministerul de Externe al României cel puțin din data de 3 decembrie 2021. Însă, potrivit unul articol din data de 10 octombrie 2020 al revistei LSD Magazine, APSARUE figura și atunci pe pagina Consulatului General al României din Bari.