Panică pentru marina rusă! Ucraina a lovit cu rachete de croazieră submarinul ”Rostov pe Don” și nava de desant ”Minsk”


Panică pentru marina rusă! Ucraina a lovit cu rachete de croazieră submarinul ”Rostov pe Don” și nava de desant ”Minsk”

Presa internațională consideră atacul Ucrainei asupra navelor flotei ruse de la Marea Neagră din Sevastopolul ocupat ca fiind un succes de netăgăduit: pentru a treia oară o navă mare de debarcare a fost lovită și pentru prima dată un submarin a fost avariat și scos din funcțiune.

Este vorba despre scoaterea din funcțiune pentru o lungă perioadă de timp sau chiar distrugerea completă a navei amfibie de asalt ”Minsk” și a submarinului diesel - electric ”Rostov pe Don”. Presa rusă recunoaște chiar că cele două vase de război au fost avariate în timpul unui atac nocturn asupra Sevastopolului ocupat de ruși, în timp ce se aflau într-un doc uscat.

Publicația ”Defense Express”, considerând că Ucraina nu are capacități cu normă întreagă de a lupta cu submarinele rusești, cataloghează bombardarea eficientă a unui submarin ca fiind ”o situație unică care a făcut istorie”. 

”Un submarin este o țintă extrem de dificilă, pentru atacarea căreia este necesar un întreg complex de mijloace, cu nave antisubmarin, avioane și elicoptere și submarine proprii. Dar pur și simplu nu există nimic din cele de mai sus în Ucraina acum. Nu există nici nave moderne care să poată patrula în zona marină pentru a căuta și distruge submarine, nici avioane antisubmarine precum P-8 Poseidon sau chiar P-3 Orion și nici vreo componentă subacvatică a flotei” notează jurnaliștii ”Defense Express”, care spun că singura modalitate de a lovi un submarin rus a fost distrugerea acestuia într-o poziție de suprafață, adică într-un golf.

„Pentru Ucraina, aceasta este prima utilizare în istorie a rachetelor de croazieră în vederea distrugerii unui submarin (...) în condițiile în care, tot pentru prima dată în istorie, înainte de aceasta, armata ucraineană a distrus un crucișător cu rachete și a folosit efectiv drone navale”, notează publicația.

”Defense Express” sugerează că acest lucru, cu un grad ridicat de probabilitate, ar putea însemna dezafectarea definitivă a submarinului ”Rostov pe Don”. Nu este vorba doar de amploarea incendiului care a cuprins docul uscat, unde a fost amplasat submarinul împreună cu nava de desant Minsk, ci și de utilizarea probabilă a unei rachete de croazieră de tip Storm Shadow, subliniază mass-media. Storm Shadow are un focos care cântărește 450 kg, care constă din două părți separate. Prima este o încărcătură cumulată de conducere, care produce o gaură de intrare în obstacol, iar apoi focosul principal puternic exploziv lovește ținta reală. Astfel, atunci când un submarin sau orice altă navă este lovită, explozia trece prin mijlocul carenei.

Acest lucru înseamnă deja daune critice. În cazul unui incendiu de amploare care a cuprins ambele nave, vorbim de consecințe critice deoarece navele pur și simplu ard din interior, iar din cauza temperaturii ridicate, pereții etanși se topesc, precizează mass-media.

Cum spuneam anterior, Rusia confirmă atacul forțelor ucrainene și chiar lovirea a două nave. Potrivit unei declarații oficiale a Ministerului rus al Apărării , Forțele Armate ucrainene au lansat un asalt tactic asupra fabricii de reparații navale S. Ordzhonikidze din Sevastopol, utilizând zece rachete de croazieră. În special, șapte dintre aceste amenințări aeropurtate au fost ”neutralizate cu succes de mecanisme eficiente de apărare aeriană”, spune propaganda rusă care, fără a da detalii, recunoaște faptul că ”asaltul a dus la avarierea a două nave aflate în reparații”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.