Doi candidați ai conservatorilor britanici, eliminați de pe listele de candidați la alegerile parlamentare după ce MI5 a avertizat asupra posibilelor legături ale acestora cu China


Doi candidați ai conservatorilor britanici, eliminați de pe listele de candidați la alegerile parlamentare după ce MI5 a avertizat asupra posibilelor legături ale acestora cu China

Doi potențiali candidați la alegerile parlamentare din Marea Britanie au fost eliminați de pe lista Partidului Conservator, aflat la guvernare, după ce agenția națională de informații MI5 a avertizat că aceștia ar putea spiona pentru China.

MI5 a avertizat încă din 2021 că cei doi au legături cu un organism care ar fi însărcinat să influențeze politica și opinia globală, numit Departamentul de Lucru al Frontului Unit al Chinei. Vorbind pentru Times Radio, ministra Sănătății, Maria Caulfield, a declarat următoarele: "Au fost luate măsuri rapide și au fost scoși de pe listă. Ei nu se vor prezenta la alegeri". 

"Cred că oricare partid ar fi la guvernare, vor exista întotdeauna unii care vor încerca să-l infiltreze, fie pentru a obține informații, fie pentru a influența", a completat Caulfield.

"Asta demonstrează că există alte națiuni care doresc mereu să se infiltreze în guvernele tuturor partidelor. Dar am arătat că luăm asta în serios și că acționăm rapid atunci când informațiile sunt prezentate", a conchis aceasta. 

Șeful MI5, Ken McCallum, a declarat încă din 2020, de la numirea sa în fruntea serviciului de informații, că țara comunistă reprezintă cea mai mare provocare pe termen lung pentru Regatul Unit. El a spus că "statele ostile" nu se mai rezumă la a spiona și fura secrete, ci vizează și democrația, economia și infrastructura Marii Britanii. 

"Dacă întrebarea este ce stat va modela lumea noastră în următorul deceniu, prezentând mari oportunități și mari provocări pentru Marea Britanie, răspunsul este China. S-ar putea să vă gândiți în ceea ce privește serviciile de informații rusești care oferă puseuri de vreme rea, în timp ce China schimbă în sine clima", a mai zis McCallum despre pericolul produs de politica externă a Chinei comuniste. (sursa: The Guardian)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.