Dictatorul Vladimir Putin și tiranul nord-coreean Kim Jong Un și-au strâns mâna, miercuri, la un centru spațial rusesc, după cum arată imaginile publicate de Kremlin, dând astfel startul unei întâlniri în cadrul căreia cei doi despoți ar putea încheia un acord de armament care ar sfida sancțiunile globale.
Putin și omologul său comunist s-au întâlnit la Cosmodromul Vostohnîi, situat la aproximativ 1.000 de kilometri de orașul Vladivostok din Orientul Îndepărtat, liderul de la Kremlin afirmând că locația a fost aleasă deoarece Moscova intenționează să ajute Coreea de Nord să construiască sateliți, a relatat RIA Novosti.
Îmbrăcat într-un costum închis la culoare, Kim i-a strâns mâna lui Putin cu entuziasm, zâmbind mai tot timpul, după cum arată înregistrările video difuzate de Kremlin.
Cei doi lideri au făcut apoi un tur al vastului centru spațial.
„Liderul [Republicii Populare Democrate Coreene] manifestă un mare interes pentru tehnologia rachetelor și vor încerca să își sporească [prezența în] spațiu", a declarat Putin.
Experții spun că, de fapt, Rusia va vizează, cel mai probabil, să obțină obuze de artilerie și rachete antitanc de la Pyongyang, care dorește în schimb tehnologie avansată pentru sateliți și submarine cu propulsie nucleară.
„Vom vorbi despre toate problemele, fără grabă. Mai este timp", a declarat Putin când a fost întrebat de reporteri dacă cooperarea militară se va afla pe ordinea de zi.
„Gloria Rusiei, care a dat naștere primilor exploratori spațiali, va fi nemuritoare", a scris Kim Jong Un în cartea oaspeților de onoare de la Cosmodrom. Foto jos!
Kim i-a mulțumit apoi lui Putin pentru invitația de a-l vizita, în ciuda "programului încărcat", subliniind că această călătorie - prima sa deplasare în străinătate după pandemia de Covid-19 - arată că țara sa acordă prioritate relației strategice pe care o are cu Rusia.
Dictatorul nord-coreean a călătorit pe uscat până în Rusia folosind un tren blindat, în care a urcat însoțit de un anturaj militar, fapt ce ar indicat, potrivit analiștilor, cam care ar fi, de fapt, obiectivul principal al vizitei în Rusia.
Printre însoțitori s-au numărat oficiali militari de rang înalt, precum mareșalul Armatei Populare Coreene Pak Jong Chon și directorul Departamentului Industriei de Muniții, Jo Chun Ryong, potrivit presei de stat.
În timp ce liderul suprem de la Pyongyang se afla în afara țării, Coreea de Nord a lansat miercuri două rachete balistice, a declarat armata sud-coreeană, cel mai recent dintr-o serie de teste care încalcă sancțiunile.
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu - care a vizitat Pyongyangul în iulie și a propus recent exerciții navale comune bilaterale - va lua parte la negocieri, a declarat secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov.
Întrebat dacă cele două țări vor discuta despre comerțul de arme, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitry Peskov a răspuns: „ca vecini, țările noastre cooperează pe teme sensibile, care nu ar trebui să fie anunțate public. Dar acest lucru este destul de normal pentru țările învecinate”.
Întâlnirea de la cosmodrom este simbolică, mai ales că Pyongyang a eșuat de două ori recent în încercarea sa de a plasa pe orbită un satelit militar de spionaj, au declarat experții.
Rusia dorește însă acces la stocul de obuze de artilerie al Coreei de Nord, în timp ce Pyongyangul caută ajutor în ceea ce privește tehnologia sateliților și modernizarea echipamentelor militare din epoca sovietică, a declarat pentru AFP An Chan-il, un transfug devenit cercetător care conduce Institutul Mondial pentru Studii Nord-Coreene.
„Dacă lansatoarele multiple de rachete și alte obuze de artilerie ale Coreei de Nord sunt furnizate Rusiei în cantități mari, acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra războiului din Ucraina", a adăugat el.
Ministrul rus al resurselor naturale, Alexander Kozlov, l-a întâmpinat pe Kim Jong Un la sosirea în țară, oferindu-i fotografii istorice cu autografe ale cosmonauților sovietici, inclusiv ale lui Iuri Gagarin, a declarat ministerul lui Kozlov pentru TASS.
Washingtonul a avertizat săptămâna trecută că Coreea de Nord „va plăti un preț important" dacă va furniza Rusiei armament pentru războiul din Ucraina.
Kim Jong Un riscă, de asemenea, să supere un alt aliat major, China, prin întâlnirea cu Putin, a declarat pentru AFP Vladimir Tikhonov, profesor de studii coreene la Universitatea din Oslo.
„China nu va fi prea încântată de intrarea Rusiei în zona unde chinezii consideră că dețin monopolul (Coreea de Nord, n.red.)", a spus el, adăugând că Beijingul ar fi îngrijorat de impactul destabilizării regionale în orice transfer de tehnologie militară rusă către Pyongyang.
Kim Jong Un și Putin „ar putea schimba muniție nord-coreeană de tip sovietic, străveche, cu tehnologie militară mai nouă deținută de Rusia sau cu valută forte [sau grâu]", a adăugat el.
„Din punct de vedere tactic, amândoi au de câștigat dacă primesc ceea ce au nevoie chiar acum. Pe termen lung, însă, legăturile importante ale Rusiei cu Seulul vor fi afectate iremediabil", a mai comentat Vladimir Tikhonov.