Ucraina atacă Rusia cu dronele germane Vector și își recuperează „Turnurile Boiko” pierdute în 2014, la invadarea Crimeei


Ucraina atacă Rusia cu dronele germane Vector și își recuperează „Turnurile Boiko” pierdute în 2014, la invadarea Crimeei

Armata ucraineană a atacat regiunea Bryansk cu o dronă Vector germană, scrie canalul de Telegram ”Mash”. Este pentru prima dată când Ucraina a lansat o lovitură împotriva Rusiei folosind o dronă de fabricație germană.

În dimineața zilei de 10 septembrie, forțele de apărare aeriană au doborât o dronă ucraineană deasupra regiunii Bryansk, a declarat Ministerul rus al Apărării . După cum au clarificat Mash și canalul de Telegram ”Rybar”, apropiat de Ministerul Apărării , drona trebuia să lovească conducta de petrol Druzhba.

Aeronava doborâtă era o „dronă care se transformă” Vector, care a fost produsă de compania germană Quantum-Systems. Deoarece această dronă este fabricată din din fibră de carbon ranforsată, este rezistentă la diferite condiții meteorologice.

Un alt avantaj al dronei Vector - pe langa faptul ca este extrem de silentioasă - este ca se poate transforma intr-un model de drona Scorpion mai putin vizibila si mai rapida intr-un timp scurt.

”Mash” susține că este prima dată când Ucraina atacă Rusia cu o dronă germană.

În 2022, Quantum-Systems a livrat 35 de drone Vector în Ucraina, iar alte 100 în ianuarie 2023. În iunie, compania a primit o comandă pentru 300 de drone suplimentare din acest model, care vor fi transferate armatei ucrainene. Aceste comenzi sunt finanțate de guvernul german ca parte a pachetelor de asistență militară.

Ucraina a preluat, de asemenea, sub controlul său, platformele de producție de petrol și gaze în largul coastei Crimeei, supranumite „Turnurile Boiko” și controlate de Rusia din 2014. Platformele de petrol și gaze ale Chornomorneftegaz, cunoscute și sub numele de Boyko Derricks, au intrat sub controlul Rusiei în timpul operațiunii de anexare a Crimeei în 2014. Experții ucraineni au susținut că după capturarea acestor obiecte, armata rusă a amplasat pe ele cel puțin trei sisteme radar. După cum au aflat jurnaliștii de la Radio Liberty , aceste radare ar putea controla aproape tot nordul Mării Negre. Inclusiv navele care intră și ies din porturile ucrainene.

În timpul operațiunii ucrainenii au reușit să captureze mai multe trofee militare. Printre acestea se numără rachete neghidate de elicopter și stații radar Neva, cu ajutorul cărora se pot urmări mișcarea navelor în Marea Neagră.

Oficial, armata rusă nu a comentat situația din jurul platformelor.

”Turnurile Boyko” au fost folosite de invadatorii ruși nu atât ca sisteme de rachete de apărare aeriană pentru a-și acoperi navele de război, ci în primul rând ca platforme pentru tot felul de senzori de monitorizare, control și supraveghere. Recuperând platforma, armata ucraineană i-a privat pe ruși de multe capacități de control și recunoaștere. 

La sfârșitul lunii august, informațiile militare britanice au raportat că au existat bătălii între forțele ucrainene și cele ruse pentru controlul platformelor de petrol și gaze din Marea Neagră. După cum se menționează în raportul departamentului, aceste facilități sunt utilizate în scopuri militare, în special, ca baze de atac, heliporturi și ca site-uri pentru sisteme de rachete cu rază lungă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.