Bun, deci avem al doilea caz de polițist beat și drogat care se suie la volan și intră în oameni, asta în doar câteva zile. Pornind de aici să încercăm să explicăm de ce ideea testării anti-drog a elevilor în școli marchează un eșec fundamental al funcționării statului român.
La nivel practic propunerea de testare anti-drog a elevilor în școli este irealizabilă. Autoritățile cunosc foarte bine ce s-a întâmplat cu ideea din pandemie ca elevii să fie testați de COVID în școală: personalul medical din școli a refuzat să facă asta, profesorii au refuzat să facă asta și până la urmă testarea asta s-a făcut acasă – fără nici un efect real pentru combaterea pandemiei (cine a vrut să își testeze copiii îi testa oricum, nu era nevoie de programul ăsta). Singurii care au avut de profitat de pe urma acestei idei au fost cei care au avut o desfacere 100% sigură pentru niște teste ieftine și de proastă calitate vândute scump (la testele pentru elevi trebuia să scuipi într-o punguță, dacă vă amintiți) și cei care le-au încredințat contractele. Să recapitulăm: testăm elevii de COVID în școală, ideea nu se poate realiza practic și nu are efecte, în schimb facem niște contracte țapene pentru niște produse de o calitate îndoielnică. De ce să repetăm proiectul ăsta? (În afară de certitudinea unui profit serios pentru niște băieți).
Propunerea de testare anti-drog a elevilor nu este altceva decât o perdea de fum care să acopere adevărata problemă: eșecul autorităților române în combaterea traficului de droguri. În termen de o săptămână avem trei cazuri de accidente auto cu victime umane în care șoferii erau drogați: un tânăr scăpat de sub control, un fost polițist și un polițist. Și nimeni nu discută în spațiul public că poliția română a eșuat în combaterea traficului de droguri, nu, subiectul fierbinte este să-i testăm pe elevi în școli, cum să-i testăm, când să-i testăm, cu ce să-i testăm, îi testăm cu acordul părinților, să vină cu rezultatele analizelor din vacanță etc. O aiureală cap coadă, iar cei care întrețin tâmpenia asta știu foarte bine că legislația privind procedurile medicale nu permite nimic din ce se vehiculează în spațiul public. Singurul efect palpabil acestei amețeli este un contract serios pentru teste anti-drog în școli (teste care nu vor fi folosite niciodată, conform experienței anterioare, să nu-și închipuie cineva că vreun medic de școală va face așa ceva vreodată, asta ar însemna să fie la lucru în primul rând).
Dar să ne întoarcem la adevărata problemă: eșecul poliției române în combaterea traficului de droguri. Pentru că de aici trebuie început. Dacă nu mai există droguri puse la vânzare fenomenul consumului se restrânge. Dar România e țara unde mergi pe plajă să-ți iei pachetul de cocaină adus la mal de valuri, în București există zone publice „de consum”. Și poliția? Poliția e bine, și ei consumă și se suie la volan. Din acțiunile de PR ale poliției vedem anunțuri cu capturi impresionante de câteva grame de droguri – lipsesc capturile mari, lipsesc procesele cu destructurări de rețele de import. În România avem doar consumatori și deținători de mici cantități – cum, pe unde ajung în țară drogurile, cine le aduce în cantități mari? Astea sunt întrebări la care poliția nu poate răspunde sau mai bine zis nu vrea să răspundă.
Și mai e o chestie: falimentul moral al polițiștilor. Avem cazul fostului șef de la combaterea crimei organizate din București (care probabil avea în vizor și chestii legate de traficul de droguri) care se suie beat și drogat la volan, aflăm că avea probleme de genul ăsta și înainte să iasă la pensie – cum de ieșit la pensie din poliție un astfel de om?!?!? Poliția pare că nu mai are ca obiectiv siguranța cetățenilor, ci acoperirea propriilor angajați. Care este structura morală a unui mare șef din poliția română care se suie beat și drogat la volan? Ce a înțeles el din respectarea legilor și ce fel de polițist a fost de-a lungul carierei sale? Câți astfel de șefi mai sunt în poliția română? Nu în ultimul rând avem cazul de la Caracal: un tânăr polițist beat și drogat se suie la volan împreună cu doi elevi de la școala de poliție din Câmpina – nici unul n-a văzut o problemă cu asta. Probabil că asta îi învață la școala de poliție: băgați alcool și droguri în voi și urcați-vă la volan!
Să recapitulăm încă o dată: avem un eșec total al poliției române în combaterea traficului de droguri, pare ceva normal ca polițiștii să se suie beți și drogați la volan – însă dezbaterea publică este despre cum, când și cine îi testează pe elevi în școli dacă au consumat sau nu droguri. Nu ne interesează să reducem cât mai mult posibil cantitățile de droguri prezente în România, nu, nu asta e problema noastră, problema noastră este să facem repede un mare contract cu teste anti-drog pentru școli pe care nu o să le folosească nimeni pentru că nu există nici o bază legală pentru așa ceva.