ONU nu a ajuns încă la concluzia că are loc un genocid în Ucraina. Acest lucru a fost declarat de șeful Comisiei Internaționale Independente a ONU de anchetă privind încălcările drepturilor omului din Ucraina, Eric Möse.
„În acest stadiu, încă nu am ajuns la concluzia că [în Ucraina] există un genocid”, a spus Möse, potrivit acestuia comisia internațională neavând încă „suficiente dovezi” că ceea ce se întâmplă în Ucraina este în concordanță cu Convenția ONU privind genocidul.
După cum a explicat Möse, pentru a recunoaște o crimă ca genocid, este nevoie de intenția de a distruge un anumit grup, „și o astfel de distrugere, conform Convenției, trebuie să fie fizică sau biologică”. „Acestea sunt condițiile dure [pentru recunoașterea genocidului] care sunt confirmate de practica judiciară”, a adăugat reprezentantul ONU.
Conform Convenției ONU privind prevenirea și pedepsirea infracțiunii de genocid, acesta este definit ca fiind suma de acte comise cu intenția de a distruge, în întregime sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios.
În același timp, după cum a menționat Möse, ancheta ONU în Ucraina va continua, comisia observând anterior că au existat „anumite declarații” în mass-media rusă care ar putea fi relevante pentru problema incitării la genocid, a adăugat Möse.
Despre ce fel de afirmații a făcut referire în declarația sa, Möse nu a precizat. Cu toate acestea, în februarie 2022, pe site-ul agenției de propagandă RIA Novosti a fost publicată o rubrică în care autorul vorbește despre „rezolvarea problemei ucrainene” (în cel de-al treilea Reich a existat o politică de „rezolvare a problemei evreiești, care implica distrugerea evreilor). Coloana în sine a fost eliminată de pe site-ul RIA Novosti, dar textul ei a fost păstrat în arhivă .
La începutul lui aprilie 2022, după ce s-a aflat despre crimele armatei ruse de la Bucha, RIA Novosti a publicat și o notă privind necesitatea „denazificării” „masei naziste a populației, care din punct de vedere tehnic nu poate fi supusă pedepsei directe ca și criminali de război”.
În martie, Eric Möse a mai spus că ONU nu a găsit semne de genocid în Ucraina.
În același timp, în teritoriile Ucrainei care se aflau temporar sub ocupația trupelor ruse, în special, lângă Kiev și lângă Harkov , au fost găsite cadavre ale civililor uciși și gropi comune.
În martie 2023, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și comisarul pentru drepturile copilului din țară, Maria Lvova-Belova. Instanța i-a acuzat că au deportat ilegal copii din Ucraina. În aprilie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat în aprilie o rezoluție prin care se afirma că transferul forțat al copiilor ucraineni în Rusia respectă definiția internațională a genocidului.
Genocidul și semnele acestuia în acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei
În timpul invaziei din Ucraina, Rusia a comis și comite tot felul de crime împotriva cetățenilor Ucrainei, care pot fi definite drept genocid, potrivit avocaților, cercetătorilor genocidului și apărătorilor drepturilor omului. Acestea ar fi:
- anunțul intențiilor de a distruge ucrainenii: președintele Rusiei și reprezentanții guvernului rus au declarat în repetate rânduri că ucrainenii ca grup etnic „nu există”, că este o națiune „creată artificial”, iar cei care nu cred așa „ trebuie distruse” , în timp ce Ucraina și ucrainenii nu trebuie să existe în viitor;
- solicitări publice pentru exterminarea ucrainenilor;
- atacuri direcționate asupra sistemelor de susținere a vieții ale populației și instituțiilor de îngrijire a sănătății din Ucraina, cu scopul de a priva oamenii de energie electrică, alimentare cu apă, comunicare, îngrijire medicală și alte mijloace de trai;
- persecutarea și exterminarea persoanelor cu o poziție pro-ucraineană în teritoriile ocupate;
- exterminarea intelectualității : profesori, artiști, oameni care sunt purtători ai culturii ucrainene și îi educă pe alții în ea;
- introducerea unui sistem de educaţie menit să schimbe identitatea copiilor din instituţiile de învăţământ din teritoriile ocupate ;
- deportarea copiilor fără părinți în Rusia pentru a-și schimba identitatea;
- îndepărtarea și distrugerea cărților ucrainene din biblioteci , jefuirea muzeelor și furtul intenționat de artefacte care indică istoria antică a ucrainenilor.