Ucraina susține că o dronă rusească a căzut azi-noapte pe teritoriul României. Bucureștiul neagă prin vocea generalului care asista pasiv într-o emisiune în timp ce vuvuzelele Antena 3 comentau imagini dintr-un joc video ca fiind scene reale de război


Ucraina susține că o dronă rusească a căzut azi-noapte pe teritoriul României. Bucureștiul neagă prin vocea generalului care asista pasiv într-o emisiune în timp ce vuvuzelele Antena 3 comentau imagini dintr-un joc video ca fiind scene reale de război

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a declarat luni, 4 septembrie, că una dintre dronele folosite de ruși în atacul din cursul nopții asupra porturilor ucrainene de la Dunăre a căzut și explodat pe teritoriul României, chestiune negată de Ministerul român al Apărării pe parcursul unui comunicat. 

Mesajul Ministerului ucrainean de Externe: "Potrivit Serviciului Gărzii de Stat a Frontierei Ucrainei, noaptea trecută, în timpul unui atac masiv al Rusiei în apropiere de portul Izmail, o dronă rusească Shahed a căzut şi a explodat pe teritoriul României. 

Aceasta este încă o confirmare a faptului că teroarea rachetelor ruseşti reprezintă o ameninţare uriaşă nu numai pentru securitatea Ucrainei, ci şi pentru securitatea ţărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO. 

Facem apel la partenerii noştri să accelereze furnizarea de sisteme moderne suplimentare de apărare antirachetă şi antiaeriană, precum şi avioane de luptă către Ucraina, ceea ce va spori protecţia infrastructurii Ucrainei şi a ţărilor vecine".

De asemenea, Oleg Nikolenko a publicat pe Facebook o imagine în care indică locul exploziei: 

Însă, biroul de presă al MApN, prin vocea generalului Constantin Spînu, a infirmat "categoric" cele transmite de Ministerul ucrainean de Externe, precizând totodată că "mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României".

Comunicatul MApN: "Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României.

Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României.  

Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate.

Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că aceste atacuri ale Federației Ruse îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina sunt nejustificate și sunt în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar".

Pe de altă parte, merită reamintit faptul că purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, a participat anul trecut în emisiunea Sinteza Zilei în care Mihai Gâdea, Radu Tudor și Mircea Badea comentau secvențe din jocul video Arma 3 ca reprezentând scene reale din războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, Constantin Spînu a asistat pasiv la întreaga scenă, neintervenind pe parcursul emisiunii pentru a preciza că respectivele imagini nu sunt reale. Episodul în cauză a reprezentat o pată neagră pe credibilitatea Ministerului român al Apărării. Cu toate acestea, Spînu ocupă în continuare funcția de purtător de cuvânt al MApN. 

Vedeți video:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.