EXCLUSIV și EXPLOZIV. Document: R.Moldova se alătură oficial demersului României și solicită Ucrainei să renunțe la sintagma ”limba moldovenească” pe care să o înlocuiască cu limba română. Dreptate pentru comunitatea românească din Ucraina!


EXCLUSIV și EXPLOZIV. Document: R.Moldova se alătură oficial demersului României și solicită Ucrainei să renunțe la sintagma ”limba moldovenească” pe care să o înlocuiască cu limba română. Dreptate pentru comunitatea românească din Ucraina!

După ani și ani de tergiversări, cauzate de lipsa unei clarificări a statutului limbii române în Constituția R.Moldova, și după restabilirea adevărului istoric și lingvistic, prin votul exprimat de Parlamentul R.Moldova, la 16 martie 2023 (privind eradicarea formulei staliniste de ”limbă moldovenească”), iată că puterea de la Chișinău se alătură Bucureștiului pentru a face dreptate comunității românești din Ucraina. 

Mai exact, într-un răspuns la o solicitare a Podul.ro, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) precizează că R.Moldova și-a asumat împreună cu România demersul prin care se solicită Kievului să își modifice legislația națională și actele ce țin de domeniul educației minorităților naționale, astfel încât sintagma sovietică ”limba moldovenească” să fie înlocuită cu limba română, așa cum este corect din toate punctele de vedere.    

MAEIE: ,,Cooperăm cu autoritățile române în privința acestui demers”

La întrebarea Podul.ro privind modul în care se raportează diplomația R.Moldova la acest demers esențial, MAEIE ne-a răspuns (foto mai jos): 

,,O cooperare în acest sens există cu autoritățile române, inclusiv prin adresările comune din partea miniștrilor de Externe de la Chișinău și București către omologul ucrainean, ultima fiind transmisă în luna august curent. În cadrul Grupului de lucru moldo-ucrainean abordăm această problematică în scopul îmbunătățirii calității predării limbii române în școlile din regiunea Odesa”

În sfârșit, R.Moldova s-a raliat oficial acestei solicitări legitime și esențiale a Bucureștiului, ceea ce înseamnă că demersul este susținut de ambele state românești! 

Un dualism artificial 

Trebuie punctat că, anterior votului exprimat de Parlamentul de la Chișinău, prin care limba română a revenit la locul ei de cinste în Constituție, autoritățile R.Moldova se interesau de soarta etnicilor români din Ucraina prin prisma unui dualism confuz și artificial – cei care se identificau drept ”moldoveni” voiau să aibă acces la învățământ în așa-zisa ”limbă moldovenească” (adică în limba română), menținând această minciună rusească. Fostele guvernări de la Chișinău au insistat pe păstrarea acestui dualism artificial. 

MAE: Demersul se bazează pe decizia Parlamentului R.Moldova din 16 martie 2023

Într-un răspuns oficial oferit Podul.ro (foto jos), Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a confirmat că demersul comun al României și R. Moldova se bazează pe votul fără echivoc al Parlamentului de la Chișinău, exprimat la 16 martie 2023, prin care sintagma sovietică ”limba moldovenească” a fost înlocuită cu limba română în Constituție, această modificare extinzându-se automat asupra întregii legislații a R.Moldova. 

MAE a subliniat că ,,modificările care ar trebui operate de Kiev trebuie să fie însoțite de măsuri privind accesul la educație în limba română în sistemul educațional din Ucraina, precum și de soluționarea durabilă și eficientă a tuturor aspectelor problematice în ceea ce privește situația persoanelor aparținând comunității române din Ucraina”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.