În ediția de marți a emisiunii #raport, realizată la Chișinău de jurnalistul Nicolae Chicu pentru publicația Podul.md, ex-deputatul Alecu Reniță, semnatar și votant al Declarației de Independență a Republicii Moldova, scriitor și jurnalist, a semnalat, în contextul agresiunii rusești, reticența românilor de a-și asuma datoria de a-și apăra țara în cazul în care va fi nevoie. Drept adăugire, Alecu Reniță a reliefat că NATO va veni în sprijinul României, dar va fi necesară și o mobilizare masivă a poporului român pentru a-și apăra "independența, suveranitatea și în primul rând teritoriul național". În acest registru, scriitorul a mai precizat că mentalitatea păguboasă de a aștepta protecție exclusiv din partea altora este de sorginte comunistă.
"Când îl întrebi pe un român «cât ești de predispus să pui mâna pe armă dacă intră de exemplu Putin în România?», el zice «nu, nu, că pe noi NATO ne apără». NATO te ajută, dar în realitate trebuie să se înțeleagă că fiecare popor trebuie să aibă armata lui, oamenii care să-și apere independența, suveranitatea și în primul rând teritoriul național. România are teritoriul ei național și trebuie să aibă și atâta lume care să poată să se ridice în apărarea acestui teritoriu național. Modelul «pe noi o să ne apere alții» este unul implantat prin Comintern. Foarte puțini mai știu despre Comintern. Exact în perioada după 1919, Lenin a creat acest Comintern ce viza ca toate popoarele să renunțe, îndeosebi proletariatul, la identitatea lor națională și să recunoască că nu contează că ești în România, în Germania, în Franța, patria proletarului francez, român sau german fiind Uniunea Sovietică. Această teorie a fost foarte puternică și mulți renunțau la patria lor adevărată și lucrau pentru această idee cominternistă, iar ea este și astăzi foarte dominantă în anumite țări. Comuniștii au falsificat și termenul de naționalist. Naționalist nu înseamnă ura față de cineva, cum încearcă ei astăzi să prezinte. Naționalismul nu e altceva decât respectul și dragostea pentru neamul tău și respectul pentru alte neamuri. Să fie limpede că aici nu există abordări rasiale. Dar ei au falsificat pentru a ascunde șovinismul. Șovinismul are încărcătură rasială. Atunci când te tratez de pe poziții șoviniste, consider că eu făcând parte din imperiu sunt superior din simplul fapt că m-am născut în imperiu. Despre șovinismul rusesc aproape că nu se vorbește, dar el a fost dominant în URSS", a punctat Alecu Reniță.
Pentru a întări cele spuse mai sus, Alecu Reniță (foto sus) a scos în evidență faptul că libertatea trebuie apărată necontenit, zi de zi, oferind în acest sens un exemplu sugestiv de episod de eroism și patriotism românesc ce datează din anii '60, petrecut într-un sat din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.
"Au fost mișcări naționaliste. Îmi face plăcere să pomenesc că în 1966, când totul se considera a fi îngenuncheat, un erou din satul Alexăndreni, comuna Sîngerei - mă refer la Moroziuc - taman de ziua când ei serbau eliberarea Basarabiei de sub «jugul românesc», între ghilimele, s-a ridicat pe turnul de la fabrica de zahăr din Alexandreni, a pus tricolorul și a stat acolo și i-a amenințat «dacă urcați să dați tricolorul jos, vă dau cu cărămida în cap». Tricolorul a stat la Alexăndreni pe data de 28 iunie 1966 o zi întreagă până au putut să-l convingă pe Moroziuc să coboare. A fost judecat, a avut un destin tragic. (...) Pentru ce am zis asta? Ca să se înțeleagă că pentru orice drept trebuie să lupți, ca și pentru libertate. Trebuie toată ziua să aperi această libertate, căci dacă nu, cineva ți-o fură. Să-ți aperi drepturile tale la ființa națională, la Limba Română, la cultura română, la civilizația națională. Nu o să vină NATO să ne facă nouă lecții de patriotism românesc. Aceste lucruri trebuie să reiasă din esența guvernării românești în tot spațiul românesc", a conchis Alecu Reniță.
Vedeți video de la minutul 16:50: