Forțele saudite de la frontiera cu Yemen au săvârșit crime „dincolo de imaginație” între martie 2022 și iunie 2023, ucigând sute de migranți etiopieni și rănind alte sute, care încercau să treacă granița în regatul saudit, arată un raport al organizației Human Rights Watch din New York, publicat luni.
Regiunea stâncoasă și muntoasă din jurul orașului Sadaa din nordul Yemenului, de lângă granița cu Arabia Saudită, s-a transformat de anul trecut într-o zona a morții plină de cadavrele imigranților uciși și plină de răniți grav, în mare parte din Etiopia, despre care au fost oferite mărturii îngrozitoare și imagini din satelit ori de la graniță, distribuite pe rețelele sociale, așa cum notează raportul Human Rights Watch.
„Grănicerii saudiți au folosit arme explozive și au împușcat oameni de la mică distanță, inclusiv femei și copii, urmând un model larg răspândit și sistematic. Dacă ar fi comise ca parte a politicii guvernului saudit de a ucide migranți, aceste crime ar fi o crimă împotriva umanității”, notează raportul organizației americane, care conține relatări ale unor martori etiopieni ce au încercat să treacă granița din Yemen în Arabia Saudită.
O astfel de mărturie aparține unei tinere de 14 ani din regiunea Oromia din Etiopia, identificată în raportul HRW drept „Hamdiya”, care a încercat în februarie 2023 să treacă granița în Arabia Saudită într-un grup de aproximativ 60 de persoane, care îndată ce a trecut pe teritoriul saudit a fost atacat de polițiștii de frontieră.
„Am văzut oameni uciși într-un mod pe care nu mi l-am imaginat niciodată”, a spus Hamdiya. „Am văzut 30 de oameni uciși pe loc”, a precizat el.
În încercarea de a scăpa de rafalele repetate ale armelor, adolescenta s-a târât sub o stâncă și, la un moment dat, fiind epuizată, a adormit. „Am putut simți oamenii dormind în jurul meu, însă apoi mi-am dat seama că ceea ce credeam că sunt oameni care dorm în jurul meu sunt de fapt cadavre. M-am trezit și am rămas singură”, a relatat ea.
La fel ca Hamdiya, mulți martori au susținut că au fost împușcați ori loviți cu arme explozive de către polițiștii de frontieră saudiți. „Cadavrele sunt acolo”, spun martorii.
Un alt supraviețuitor a povestit că făcea parte dintr-un grup de 170 de persoane care au încercat să treacă granița când au fost atacați. „Știu că 90 de oameni au fost uciși, pentru că unii s-au întors în acel loc pentru a ridica cadavrele – au numărat în jur de 90 de cadavre”, a explicat el.
Alt intervievat a mers la granița cu Arabia Saudită pentru a ridica cadavrul unei fete din satul său. „Trupul ei a fost îngrămădit peste alte 20 de cadavre”, a spus el. „Este cu adevărat imposibil să numărăm câți [morți] sunt. Este dincolo de imaginație. Oamenii merg în grupuri diferite zi de zi. Cadavrele sunt acolo”, a precizat el.
Numărul exact de migranți uciși în timpul trecerii graniței este imposibil de stabilit. Raportul HRW a fost întocmit din interviuri realizate cu 42 de etiopieni sau rude ale etiopienilor care au încercat să treacă granița. De asemenea, au fost analizate peste 350 de videoclipuri și fotografii postate pe rețelele de socializare sau adunate din alte surse, pe lângă imaginile din satelit.
În ultimul an au fost publicate mai multe rapoarte privind crimele săvârșite de autoritățile saudite pe calea de migrație cunoscută sub numele de „Ruta de Est” sau „Ruta Yemenită”, care începe de la Cornul Africii, traversează Golful Aden, apoi prin Yemen ajunge în Arabia Saudită.
Un raport din 5 iulie al Centrului Mixt de Migrație, o instituție independentă de date din cadrul Consiliului Danez pentru Refugiați, a relatat că etiopienii erau uciși „sistematic” de „oficialii de securitate sauditi care operează sub autoritatea statului”.
Legat de această situație, ONU și-a publicat în octombrie 2022 comunicările experților, ale raportorilor speciali și ale grupurilor de lucru care evidențiază crimele transfrontaliere ale saudiților „folosind bombardamente de artilerie și arme de calibru mic trase de forțele de securitate”.
Nici etiopienii care au reușit să ajungă și să muncească în Arabia Saudită nu o duc foarte bine, în special după ce Riadhul a hotărât "saudizarea" regatului, menită să reducă dependența de muncitorii din afara țării, după ce numărul migranților a ajuns la 30% din populația țării arabe.
În Arabia Saudită au avut și au loc campanii masive și violente de expulzare, iar cei care au ajuns în centrele yemenite de detenție de la graniță au vorbit despre tortura și violurile săvârșite în acele centre.
Dar în urmă doi ani, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a votat dizolvarea Grupului de experți pentru Yemen (GEE), un organism internațional de anchetă, în urma unei „campanii neobosite de lobby” a Arabiei Saudite, potrivit unei declarații din 2021 a HRW.
Arabia Saudită a investit foarte mult în abaterea atenției internaționale de la "recordul său abisal în materie de încălcări ale drepturilor omului în țară și în străinătate, cheltuind miliarde de dolari pentru a găzdui evenimente majore de divertisment, culturale și sportive”, notează raportul. Evenimente la care participă fară vreo problemă si invitații din lumea occidentală.
Nadia Hardman, autoarea raportului HRW, a insistat că „guvernele preocupate ar trebui să ceară public Arabiei Saudite să pună capăt oricărei politici, explicite sau efective, de a viza migranții cu arme explozive și atacuri la rază apropiată” – detalii AICI.