Raportul serviciilor de informații letone: "Regimul Putin este stabil în prezent. Protestele la scară largă împotriva guvernului rus sunt improbabile"


Raportul serviciilor de informații letone: "Regimul Putin este stabil în prezent. Protestele la scară largă împotriva guvernului rus sunt improbabile"

Serviciile de informații letone consideră că regimul Putin pare stabil în prezent, protestele fiind puțin probabile, dar nefiind excluse în totalitate.

SAB, care servește ca agenție de securitate cu funcții legate de informații și contrainformații, precizează, în cadrul unui raport, că regimul de la Kremlin rămâne stabil, dar situația necesită o monitorizare constantă.

De asemenea, agenția subliniază o "creștere a apatiei socio-politice" în cadrul societății ruse. 

"Această tendință poate fi observată în sondajele de opinie publică: societatea rusă dă dovadă de prudență, mai ales atunci când opiniile se abat de la linia politică mainstream", se arată în raport.

SAB notează că rebeliunea mercenarilor Wagner nu a avut un impact negativ semnificativ asupra percepției publice privind regimul Putin, dar există pe de altă parte motive să credem că sprijinul pentru liderul wagneriților, Evgheni Prigojin, a scăzut.

Înainte de rebeliunea desfășurată de Prigojin, "aproape jumătate dintre ruși îl susțineau, dar după aceea, doar o cincime au mai făcut-o", se spune în raport. 

"Între timp, sprijinul pentru poziția Ministerului rus al Apărării a crescut de mai multe ori: dacă doar o zecime din populație o susținea înainte de revoltă, numărul s-a apropiat de două cincimi după revoltă", se mai arată în raport.

Protestele la scară largă împotriva guvernului rus sunt considerate improbabile, dar nu imposibile.

"Deși atitudinea societății ruse față de războiul din Ucraina este complexă și variabilă, în prezent nu există semnale ale unei amenințări directe semnificative la adresa stabilității politice a regimului Putin din Rusia", potrivit SAB. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.