Oficialul NATO care a promovat varianta ca Ucraina să cedeze teritorii își cere scuze pentru declarațiile făcute: "A fost o greșeală!"


Oficialul NATO care a promovat varianta ca Ucraina să cedeze teritorii își cere scuze pentru declarațiile făcute: "A fost o greșeală!"

Stian Jenssen, șeful de cabinet al secretarului general al NATO, și-a descris drept "o greșeală" declarațiile de ieri prin care a promovat varianta ca Ucraina să adere la NATO în schimbul unor concesii teritoriale făcute Rusiei. 

MAI MULTE DETALII: Kyivul, mesaj către NATO: Este "absolut inacceptabilă" discuția ca Ucraina să cedeze din teritorii în schimbul aderării la Alianță!

Jenssen a mai precizat că declarația sa a făcut "parte dintr-o discuție mai amplă despre posibile scenarii viitoare în Ucraina".

"Nu ar fi trebuit să vorbesc despre asta în acest fel. A fost o greșeală", a adăugat oficialul NATO în cadrul unor declarații oferite portalului norvegian VG. 

El a mai menționat că declarația de ieri despre "aderarea în schimbul concesiilor teritoriale" a trebuit clarificată după ce a produs furori în presă. 

"Dacă - și subliniez dacă - ajungeți în punctul în care puteți negocia, situația militară de pe câmpul de luptă, respectiv cine controlează ce, va juca absolut un rol central și va avea cu siguranță o influență decisivă asupra a ceea ce poate rezulta din acest război", a mai zis Jenssen.

De aceea, "este extrem de important să sprijinim Ucraina cu ceea ce are nevoie", a completat acesta. 

În plus, oficialul NATO a menționat necesitatea de a oferi Kyivului "garanții de securitate" pentru a preveni repetarea evenimentelor din 2014 și 2022 - agresiunea rusească. 

Jenssen a mai subliniat că Ucraina este cea care trebuie să decidă în ce condiții va fi pregătită să înceapă negocierile cu Rusia și în ce vor consta aceste negocieri. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.