Kyivul, mesaj către NATO: Este "absolut inacceptabilă" discuția ca Ucraina să cedeze din teritorii în schimbul aderării la Alianță!


Kyivul, mesaj către NATO: Este "absolut inacceptabilă" discuția ca Ucraina să cedeze din teritorii în schimbul aderării la Alianță!

Ministerul ucrainean de Externe a respins marți propunerile de a discuta despre varianta ca Ucraina să adere la NATO în schimbul unor concesii teritoriale făcute Rusiei. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Nikolenko, a precizat că orice discuție despre aderarea Ucrainei la NATO în schimbul renunțării la o parte din teritoriile ucrainene este "absolut inacceptabilă". 

"Am presupus întotdeauna că Alianța, precum Ucraina, nu face comerț cu teritorii. Participarea conștientă sau inconștientă a oficialilor NATO la modelarea narațiunii cu privire la posibilitatea ca Ucraina să renunțe la teritorii face jocurile Rusiei", a spus acesta. 

"În schimb, este în interesul securității euro-atlantice să discutăm modalități de a accelera victoria Ucrainei, respectiv aderarea deplină la NATO", a adăugat Nikolenko.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a mai menționat că Ucraina se angajează să continue "cooperarea fructuoasă cu Secretariatul NATO pentru atingerea acestor obiective". 

Precizările Ministerul ucrainean de Externe vin în contextul în care Stian Jenssen, șeful de cabinet al secretarului general al NATO, a sugerat că Ucraina s-ar putea alătura Alianței în schimbul cedării unei părți din teritoriu. Pe de altă parte, Jenssen a subliniat că o astfel de decizie ar trebui luată strict de Ucraina. (sursa: AICI)

Sursa foto: Petras Malukas/AFP/Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.