Rusia urmărește anexarea măcar parțială a Harkivului pentru a include mai apoi întreaga regiune în Constituția Rusiei, pe modelul Donețskului, Zaporojiei și Hersonului
,,Armata rusă luptă din greu în apropierea orașului ucrainean Kupiansk NU doar pentru a distrage atenția Forțelor Armate ale Ucrainei de la contraofensiva din sud, ci pentru a-și extinde cuceririle și asupra regiunii Harkiv", a avertizat jurnalistul și analistul politic ucrainean Vitaliy Portnikov, într-un interviu acordat portalului objectiv.tv.
Portnikov a subliniat: "Operațiunea de la Harkiv a Forțelor Armate ale Ucrainei din toamna anului 2022 a spulberat planurile Kremlinului de a dobândi un alt ‹subiect teritorial al Federației Ruse›”.
,,Problema în acest caz nu a fost atât de mult despre teritoriu, cât despre o unitate teritorială. La urma urmei, dacă nu s-ar fi pierdut controlul asupra acestei părți a regiunii Harkov, rușii ar fi putut organiza aici un așa-zis ‹referendum›, așa cum au făcut în regiunile Herson și Zaporizhzhya. Și atunci nu doar regiunile Luhansk, Donețsk, Zaporizhzhya și Herson din Ucraina, ci și regiunea Harkiv ar fi fost înscrise în Constituția Federației Ruse", a explicat Portnikov
,,Eliberarea regiunii Harkiv de inamic a făcut imposibilă organizarea oricăror alegeri, chiar și false, privind aderarea acestor teritorii la Federația Rusă. Iar acum rușii au un obiectiv destul de important - să pună stăpânire pe cel puțin o parte din regiunea Harkiv pentru a repeta aici ceea ce s-a făcut deja în Crimeea, Sevastopol, Donețsk, Luhansk, Herson și Zaporizhzhya. Adică să organizeze un referendum și să declare anexarea acestui teritoriu.
În cadrul Federației Ruse ar trebui să mai apară încă un subiect. Prin înscrierea în totalitate a regiunilor complet încă neocupate de ruși ale Ucrainei în Constituția rusă, Putin, pe de o parte, creează condiții pentru continuarea negocierilor de ‹pace›. În cadrul acestora, el va cere ‹recunoașterea realităților teritoriale› - adică va declara că teritoriile care se află în Constituția rusă nu pot fi recunoscute de către Federația Rusă ca fiind ucrainene în niciun fel. Pe de altă parte, Putin pregătește terenul pentru un conflict teritorial de nerezolvat pentru mulți ani înainte, și chiar după ce va pleca de la putere, Rusia pur și simplu nu are niciun mecanism de retragere sau nerecunoaștere a teritoriilor sale din Constituție", a punctat jurnalistul – sursa AICI.