Discuții istorice în Parlamentul Japoniei cu privire la dezmembrarea Rusiei: "Multe țări au crezut cu naivitate că Rusia este locuită doar de poporul rus". Temele dezbătute pe parcursul celui de-al șaptelea Forum al popoarelor libere din post-Rusia


Discuții istorice în Parlamentul Japoniei cu privire la dezmembrarea Rusiei: "Multe țări au crezut cu naivitate că Rusia este locuită doar de poporul rus". Temele dezbătute pe parcursul celui de-al șaptelea Forum al popoarelor libere din post-Rusia

Cel de-al șaptelea Forum al popoarelor libere din post-Rusia s-a încheiat la Tokyo. Participanții - reprezentanți ai regiunilor republicilor naționale care sunt în favoarea divizării Rusiei în mai multe state independente - au semnat, chiar în Parlamentul nipon, Declarația de la Tokyo, aducând în discuție și trecutul colonial al popoarelor lor.

Declarația cuprinde trei puncte: cooperarea pe calea deimperializării Rusiei, soluționarea problemei teritoriilor nordice ocupate de Rusia (Insulele Kurile), înființarea Centrului de coordonare a Eurasiei libere în Japonia. Documentul a fost semnat de trei membri ai Camerei Reprezentanților din Parlamentului japonez, oameni de știință japonezi și susținători ai independenței regiunilor Ichkeria, Siberia, Bașkortostan, Buryiatia și Ingermanland (Ingria), transmite abn.org.ua.  

Printre semnatari s-a numărat și Ilya Ponomarev, unul dintre proeminenții opozanți ruși, coordonator al Legiunii "Libertate Rusiei!", membru al consiliului executiv al Congresului Deputaților Poporului (Parlamentul Rusiei aflat în exil), înființat cu ceva timp în urmă, respectiv susținător al menținerii unei Rusii unite, dar liberale și puternic descentralizate, până la posibilitatea separării unor entități neomogene. 

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV Interviu AUDIO. Opozant rus aflat la Kiev, Ilya Ponomarev: ,,Scopul principal al Moscovei în R.Moldova este să provoace conflicte interne între cetățeni” / ”Eliberarea Crimeeii este o chestiune de timp și de victime”. Află cele mai noi detalii despre operațiunea ucraineană din Belgorod

Jurnaliștii de la Activatica.org i-au întrebat pe participanți care a fost importanța forumului de la Tokyo și de ce sunt atât de siguri de sfârșitul iminent al imperiului rus

În acest context, Stanislav Suslov, vicepreședinte al Comitetului Confederației Independente a Siberiei, a intrat într-o discuție publică cu Ilya Ponomarev despre "Frumoasa Rusie a viitorului":

"După discursul meu, Ponomarev a spus: «Stanislav nu crede în 'Frumoasa Rusie a viitorului', dar eu cred, eu am un vis...». I-am răspuns că eu cred că Ponomarev și echipa sa vor adopta niște legi mărețe. Dar nu există nicio garanție că vreun Putin II nu le va înlocui peste 10-15 ani, pentru că nu este vorba de legi, ci de faptul că societatea este bolnavă, iar aceasta este baza putinismului acum. Și este mult mai greu de combătut atunci când societatea se află într-o stare de susținere pentru o Rusie «unită și indivizibilă» decât atunci când fiecare entitate va avea propriile idealuri, propriile obiective. Acum, pentru oamenii care locuiesc în zonele îndepărtate ale Rusiei nu există «cealaltă lume», pur și simplu nu pot crede că există una, așa că în condițiile propagandei o excursie spre războiul din Ucraina se transformă pentru ei într-o «căutare» de-o viață. Cred că a fost o informație nouă pentru participanții japonezi la forum. Aceștia sunt, de asemenea, preocupați de problema Insulelor Kurile, pe care părinții unor participanți japonezi au vrut să o rezolve. În general, atenția acordată forumului nostru în Japonia a fost chiar mai mare decât în Parlamentul European. Partea japoneză este interesată în primul rând de parteneri adecvați și previzibili în Orientul Îndepărtat și în Siberia, nu de o maimuță nebună cu un baston nuclear. Civilizația japoneză este foarte veche, iar ei sunt obișnuiți să facă pași precauți și chibzuiți înainte de a începe ceva serios. Am înmânat membrilor parlamentului japonez apeluri de recunoaștere a independenței Siberiei. Iar faptul că partea japoneză a acceptat aceste scrisori, cred că este încă o dovadă a seriozității atitudinii lor față de acest forum", a zis Suslov. 

Ruslan Gabbasov, șeful Comitetului Mișcării Naționale Bașkire din străinătate, și-a exprimat, la rândul său, părerea despre prăbușirea iminentă a Rusiei: acesta consideră că este un proces istoric, al cărui final îl vom simți în următorul an sau doi.

Iar Oleg Magaletskyi, fondatorul al Forumului Popoarelor Libere din Post-Rusia, a declarat următoarele: "Este important ca politicienii, diplomații și mass-media japoneză să înțeleagă că Rusia nu este o problemă doar a Ucrainei sau a Uniunii Europene și nu doar un aspect al interacțiunii lor pe teritoriile japoneze ocupate, ci o chestiune de arhitectură globală și de securitate a Eurasiei de est și de nord. Singura opțiune pentru prăbușirea alianței existente de facto dintre Moscova, Beijing, Teheran și Pyongyang (iar aceste trei țări, cu excepția Iranului, reprezintă o amenințare nu doar economică, ci și militară pentru Japonia) constă în implicarea proactivă într-un proces care este deja în curs de desfășurare. Mă refer la ultima etapă a prăbușirii Imperiului Rus (prima a fost în 1917, a doua în 1991, a treia a fost activată de Putin pe 24 februarie 2022). Acest lucru ar putea crea riscuri. Ei își dau seama că singura modalitate de a transforma riscurile în oportunități este de a participa. De asemenea, va influența posibila creare a unei «zone gri» după colaps, unde influența Chinei va crește. Există o înțelegere că Buriyatia independentă, Sokha, Statele Unite ale Siberiei, Federația Pacificului, Republica Kamchatka și Chukotka pot deveni nu doar parteneri economici și culturali ai Japoniei, ci și aliați militari. Forumul a anunțat crearea Centrului de învățare și reformă din Eurasia, care se va concentra pe crearea de foi de parcurs pentru decolonizare".

Reprezentanții unor regiuni, cum ar fi Tatarstanul independent, nu au putut participa, dar și-au exprimat solidaritatea printr-o conexiune video. 

"Japonia este prima țară din Asia de Est care își deschide porțile pentru Forumul popoarelor libere din Post-Rusia. Pentru noi, tătarii, este de două ori remarcabil, deoarece, în urmă cu mai bine de 100 de ani, figurile politice proeminente Gayaz Iskhaky și Gabdrashid Ibrahim au văzut, la rândul lor, în Japonia un aliat strategic pentru a-i ajuta să își găsească propriul stat. Sper că vom duce la bun sfârșit procesele geopolitice de independență a Tatarstanului și a poporului tătar reînviat de aceștia. Un moment important a fost cunoașterea de către Japonia a proiectului nostru anti-imperial. În Japonia, precum în multe alte țări, s-a crezut cu naivitate că Rusia este locuită doar de poporul rus. Dar acest Forum al popoarelor libere din Post-Rusia sparge aceste stereotipuri și dezvăluie narațiunile fiecărui popor înrobit de Moscova, iar fiecare reprezentant al poporului său își poate prezenta aspirațiile și poate fi ascultat. Prăbușirea Rusiei depinde într-o mai mare măsură de rezultatul războiului din Ucraina. Din păcate, după toate probabilitățile, războiul va avea un caracter prelungit, cu o posibilă trecere pe teritoriul țării agresorului. Și în care dintre aceste etape se va produce dezintegrarea Rusiei, rămâne doar să speculăm. Cel mai important lucru este ca toate mișcările de eliberare națională să fie pregătite pentru acest moment", au declarat reprezentanții Tatarstanului liber. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.