Pe 14 iulie anul în curs, Podul.ro a lansat un sondaj online (detalii AICI), invitându-vă să-l votați pe cel mai popular român stabilit în Marea Britanie. Demersul nostru s-a dovedit a fi un succes real – vă mulțumim tuturor pentru implicare! –, sondajul însumând până astăzi, când a fost finalizat, aproximativ 17.000 de voturi (16.974, pentru acuratețe), ceea ce în sine reprezintă o performanță.
După mai bine de două săptămâni de vot, antreprenorul Bucovineanul-Voloșeniuc Ștefan (foto sus) s-a impus detașat în topul popularitații, fiind preferat de 7.779 (45, 83%) dintre votanți. Potrivit sondajului (vezi foto jos), el este cel mai popular român din UK.
Așa cum observați, clasamentul rezultat este următorul:
Bucovineanul-Voloșeniuc Ștefan – 7.779 (45,83 %)
Tiberiu Pop – 2.708 (15,95%)
Marius Simionică – 2.546 (15%)
Mario Mocan – 1.731 (10,2%)
Dorina Poenaru – 1.415 (8,34%)
Ovidiu Țigănuș (”Bărbosu”) – 155 (0,91%)
Florin Lazăr – 131 (0,77%)
Annie Kendall-Schittek – 124 (0,73%)
Șteffi Banu – 99 (0,58%)
Bogdan Cronț (”Camarad”) – 88 (0,52%)
Marlena Botezatu – 67 (0,39%)
Alina Balațchi Lupașcu – 63 (0,37%)
Ionuț Vintilă – 46 (0,27%)
Cristian Stîncanu – 22 (0,13%)
Numărul total de voturi exprimate: 16.974.
În cele ce urmează vă prezentăm profilurile primilor 4 clasați:
1. O poveste de succes. ”Păstrez și astăzi mistria cu care am făcut primele mele lucrări. O țin într-un sertar, să-mi amintească de unde am plecat”
Bucovineanul-Voloșeniuc Ștefan (foto sus) este antreprenor de succes în industria construcțiilor, fiind stabilit de aproape 20 de ani în Marea Britanie. Într-un interviu oferit scriitorului și jurnalistului Ciprian Apetrei (detalii AICI), el a relatat cum a ajuns în Regatul Unit, plecând de jos și muncind enorm pentru tot ceea ce a realizat de-a lungul anilor:
”M-am născut în Bucovina, în comuna Cârlibaba, aproape de granița cu Ucraina, într-o familie cu 5 copii. Am crescut în viața grea dar frumoasă de la munte. Tata era pădurar, un om extraordinar de corect, care și-a iubit și și-a respectat meseria până în ultima clipă. Și-a dorit foarte mult să îi calc pe urme, așa că am absolvit Liceul Silvic, apoi am dat admitere la Facultatea de Drept. Am fost admis dar, fiind o familie numeroasă și o perioadă în care ne confruntam cu multe greutăți, am decis să plec din țară, să încerc să-mi fac un rost în lume și să-mi pot ajuta părinții și frații. Am lucrat câțiva ani în agricultură, în Portugalia, unde aveam o cunoștință de la noi din zonă. Acolo am înțeles pe propria piele cât de amară era ‹pâinea diasporei› și câtă suferință trebuie să înduri, pentru a reuși să strângi un ban. Am mers apoi, pentru o scurtă perioadă, în Franța și, din 2007, locuiesc împreună cu soția și cei patru copii pe care îi avem în Londra”.
Și în UK a pornit-o tot de jos, în construcții, însă sistemul britanic l-a ajutat foarte mult, pentru că pune accent pe calitatea muncii, oferind o serie de oportunități care în România ar fi imposibile. ”Într-o zi, un supervizor cu care lucram mi-a spus: ‹Ștefan, văd că ești foarte harnic, ordonat și un bun organizator. Ar trebui să faci pasul mai departe›. El m-a învățat cum să deschid o mică firmă și să lucrez ca subcontractor. De acolo a urmat un drum lung și frumos, în care, în decurs de aproape 15 ani, am reușit să pun pe picioare SF Stefan, una dintre cele mai respectate companii românești de inginerie civilă din Anglia. Dar păstrez și astăzi mistria cu care am făcut primele mele lucrări. O țin într-un sertar, să-mi amintească de unde am plecat”.
Bucovineanul-Ștefan Voloșeniuc e membru al Partidului Conservator din Marea Britanie (detalii AICI). În 2020 a candidat ca independent, în circumscripția Diaspora, la Senat. Rezultatele au fost peste așteptări pentru un independent (a câștigat mai multe voturi decât Pro România, poziționându-se nu cu mult în spatele PSD – detalii AICI). ”Indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare, coagularea Diasporei într-o mișcare politică care să ne reprezinte cu adevărat este un proiect de suflet, de care avem foarte mare nevoie și pe care cu siguranță o să-l punem în aplicare. Pentru că suntem peste 7 milioane de români în Diaspora, cu atâtea și atâtea probleme, uneori specifice țărilor în care trăim (Brexitul, spre exemplu) și consider că cei care ne-au reprezentat până acum, cu foarte rare excepții s-au luptat să schimbe ceva în bine. Avem deputați și senatori ai Diasporei, despre care imensa majoritate a românilor din afara granițelor nici nu știu măcar că există. Acest lucru este grav, foarte grav și trebuie să punem osul la treabă, fiindcă problemele sunt foarte multe”, a explicat Ștefan, care a luat Diaspora la pas, nu a stat închis într-un birou.
În același interviu, antreprenorul a punctat una dintre cele mai mari și mai dureroase probleme ale disporenilor: ”În primul rând, spre deosebire de alte popoare, noi, românii, nu avem ceea ce s-ar putea numi experiența emigrării. Noi suntem foarte atașați de țară, de familie, de locurile natale. Din acest punct de vedere, sunt mulți români în Diaspora care suferă, care se gândesc în fiecare zi la întoarcerea acasă, dar trebuie să le dăm posibilitatea să se întoarcă într-o Românie curată, prosperă, corectă. Când familiile sunt despărțite, soț-soție/părinți-copii, nu prea mai putem vorbi de oameni care privesc cu încredere spre viitor. E multă durere în aceste situații de viață și este o foarte mare problemă a românilor din Diaspora, precum și a familiilor rămase acasă. Cred că majoritatea ne simțim și emigranți și exilați, în același timp”.
Om de dreapta autentic, Bucovineanul-Voloșeniuc Ștefan consideră că intervenția Statului în economie ar trebui să fie una minimală și în conformitate cu o strategie de protejare și dezvoltare: ”Ideal ar fi ca intervenția să fie minimă și lucrurile să se așeze corect și de la sine, dar vedem ce vremuri trăim acum, cât de sever este afectată economia și în statele din elita financiară și cum se strigă după ajutorul și intervenția statului. Avem apoi o lume aflată într-un proces fantastic de rapid de schimbare, de globalizare, sunt forțe economice capabile să te înghită cu totul, dacă nu știi să-ți protejezi economia. Din punctul meu de vedere, trăim o perioadă în care statul trebuie să aibă o strategie foarte clară și o doză bine calculată de intervenție pentru protejarea și dezvoltarea economiei”.
Întrebat cum vede raportul dintre Stat și Biserică, antreprenorul a precizat: ”Eu sunt un creștin ortodox practicant, am respect pentru credința oricărui om, pentru că și pe mine credința mă face să lupt în fiecare zi să fiu mai bun, să mă implic mai mult, să-mi pese de semenii mei. Referitor la raportul dintre Stat și Biserică, indiferent despre ce credință sau cult religios vorbim, eu mi-aș dori să existe o relație de sprijin, de ajutor reciproc, de conlucrare. Iar dacă Mântuitorul nostru Iisus Hristos spunea ‹să-i dăm cezarului ce este a cezarului și Lui Dumnezeu ce este a Lui Dumnezeu›, cred că sublinia foarte clar până unde merge acest raport”.
De notat că Bucovineanu-Voloșeniuc Ștefan este un vechi susținător al parcursului pro-european al Republicii Moldova, totodată militând pentru o apropiere cât mai mare și mai aplicată de România. De ani și ani, el lansează și coordonează numeroase campanii caritabile pentru românii din Diaspora dar și pentru cei de Acasă.
Recent, antreprenorul a inițiat o petiție (detalii AICI) prin care solicită Guvernului Marii Britanii să ofere elevilor români din sistemul de învățământ englez posibilitatea obținerii Certificatului general de învățământ secundar (GCSE) în limba română. ”Astfel, copiii noștri vor avea oportunitatea de a vorbi și scrie în limba română, de a-și cunoaște mai bine rădăcinile culturale și de a-și îmbogăți educația și perspectivele de viitor. Suntem peste 1,4 milioane de români în Marea Britanie, putem face o diferență reală și să arătăm că suntem o comunitate puternică și solidară! Fac un apel către toți românii din UK să contribuie fiecare la acest demers pentru a reuși să strângem semnături pe această petiție importantă. Semnați-o și distribuiți-o în rețelele dumneavostră sociale”, a scris Bucovineanul-Voloșeniuc Ștefan, pe Facebook (detalii AICI).
Certificatul general de învățământ secundar (GCSE) e o calificare academică într-o anumită materie, aceasta fiind obținută în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Calificările sunt oferite într-o anumită disciplină școlară. Posibilitatea unui GCSE în limba română ar reprezenta o realizare uriașă pentru Diaspora din Marea Britanie – semnați Petiția AICI.
(Antreprenorul Bucovineanul-Voloșeniuc Ștefan împreună cu Rishi Sunak, premierul Marii Britanii)
În iunie anul curent, Voloșeniuc a devenit, oficial, candidatul Partidului Conservator pentru Great London Assembly la alegerile din mai 2024 (detalii AICI). Asta după ce românul a câștigat alegerile organizate în cadrul întâlnirii locale din circumscripția Brent & Harrow din Londra, impunându-se în fața a doi contracandidați încă din primul tur de scrutin. Iată ce a anunțat Bucovineanul Ștefan Voloșeniuc, pe Facebook, despre proiectele sale politice:
”Am bucuria să vă anunț că, ieri seară, am câștigat alegerile organizate de Partidul Conservator în cadrul întâlnirii locale din circumscripția Brent & Harrow din Londra și sunt oficial candidatul Partidului Conservator pentru Great London Assembly la alegerile din mai 2024. Am reușit să obțin majoritatea încă din primul tur de scrutin, impunându-mă în fața a doi contracandidați. Sunt mai mult decât onorat de aceste rezultate. Le mulțumesc tuturor acelora care au crezut și cred în mine. Fără voi, dragilor, nu aș fi reușit această performanță.
Brent & Harrow e o circumscripție mare, cu multe probleme – aici trăiesc peste 590.000 de oameni (de două ori mai mulți decât în circumscripția unui deputat obișnuit). În cadrul întâlnirii, am fost întrebat care sunt principalele mele priorități. De la bun început am punctat faptul că prioritățile mele vor fi întotdeauna dictate de prioritățile cetățenilor pe care îi reprezint. Asta e literă de lege pentru mine.
Apoi, fiind antreprenor și familist convins, tată a patru copii, am explicat că, din punctul meu de vedere, ca om care cunoaște îndeaproape comunitatea, asigurarea siguranței publice reprezintă o prioritate majoră. La urma urmei, degeaba ai un job ok și o situație financiară bună, dacă ești înjunghiat pe stradă sau dacă copilul tău este în pericol să fie atacat când este singur pe stradă.
În al doilea rând, o prioritate va viza, în mod aplicat, dezvoltarea și diversificarea infrastructurii. Cu toții petrecem ore-n șir în trafic, cu toții tragem ponoasele din asta. Dezvoltarea infrastructurii va genera și fluidizarea dorită de întreaga comunitate. Soluțiile există, trebuie doar să le punem în aplicare. Avem multe de făcut împreună.
În al treilea rând, o altă prioritate se va axa pe dezvoltarea mediului de afaceri din circumscripția Brent & Harrow. Ca antreprenor cu o îndelungată experiență în acest mediu, intenționez să realizez un amplu plan de lucru privind atragerile de investiții și oportunitățile de afaceri, care-s numeroase.
Voturile românilor vor fi cruciale la viitoarele alegeri locale în lupta pentru Primăria Londrei”.
2. Tiberiu Pop, pastorul Bisericii penticostale Peniel
Stabilit de mulți ani la Londra, Tiberiu Pop (foto sus / sursa Facebook) este pastorul Bisericii penticostale Peniel. Ancorate în diversele problematici ale actualității, predicile sale sunt urmărite de mii și mii de români, atât din Marea Britanie cât și de acasă, pe YouTube și Facebook (detalii AICI), unde are 82 k urmăritori, fiind deosebit de activ.
”Această pagină dorește să te ridice și să îți aducă speranță, putere, pace și credință în Dumnezeu” – iată descrierea contului său de Facebook, unde interacționează în regim non-stop (așa cum singur consemnează) cu cei interesați de tematicile expuse sau cu cei aflați la nevoie. De-a lungul timpului, pastorul a ajutat mulți români, fiind implicat în proiecte caritabile pentru comunitate.
La finalul lunii aprilie s-a aflat în România, la Oradea, unde a slujit la Biserica Filadelfia. ”Am adus mesaje de mare întărire și încurajare. Toate știrile și toate platformele de media caută să bage frica în viețile noastre, însă Dumnezeu mi-a pus pe inimă ca prin slujirea mea să aduc îmbărbătare și zidire, vindecare și eliberare”, a relatat, pe Facebook.
Iată câteva tematici abordate în cadrul predicilor pastorului Tiberiu Pop: ”Problemele din familia modernă și rezolvarea lor”, ”E România în pericol de a fi atrasă în război?”, ”De ce toți pocăiții se vor întoarce cândva în România” sau ”În ce merită să investești banii”.
3. Marius Simionică și prietenii săi
Marius Simionică (foto sus) a plecat din țară încă din 2005. Ani de zile a străbătut lumea în lung și-n lat, ulterior stabilindu-se în Marea Britanie, unde inițial a lucrat ca tehnician într-o fabrică de roboți. În timpul liber coordona site-uri ce prezentau informații referitoare la problemele pe care le întâmpinau românii, acomodarea la spațiul britanic nefiind un proces simplist. La un moment dat, o familie cu un copil grav bolnav i-a cerut ajutorul, iar Simionică a reușit, printr-o campanie promovată pe rețelele sociale, să strângă banii necesari salvării acestuia. Au urmat numeroase alte cazuri cu adevărat critice – în special copii grav bolnavi și familii nevoiașe, deseori fără un tavan deasupra capului. Procedura e mereu aceeași: Marius Simionică identifică toate aceste cazuri și apoi găsește resursele financiare necesare soluționării problemelor, banii provenind tot de la români din Diaspora, prin intermediul donațiilor și sponsorizărilor.
În timp, acțiunile umanitare au sporit și s-au diversificat, motiv pentru care Simionică s-a dedicat în totalitate acestor demersuri, înființând Asociația ”Marius și Prietenii”, care avea să-l readucă deseori acasă, în România. De aproape cinci ani, el bate la pas satele României, ajutându-i cu tot ce poate pe bătrâni. A desfășurat multe proiecte în acest sens. Banii provin tot de la românii din Marea Britanie, care conștientizează teribila dramă a satelor părăsite și îmbătrânite.
”Nu alimentele, nu medicamentele, singurătatea e cea mai grea boală pentru ei și mai grav e că mulți au copii, au pe cineva mai departe sau mai aproape, dar pur și simplu nu le mai pasă, nu mai trec să le spună o vorbă bună și pentru mulți asta este cea mai apăsătoare durere. Singurătatea”, a punctat Marius Simionică, pentru știrile PRO TV – detalii AICI.
Asociația ”Marius și Prietenii” a construit 11 case pentru familii de români săraci, un nou eveniment caritabil urmând a fi organizat pe 2 iunie, la Londra, cu scopul strângerii fondurilor necesare pentru construirea celei de-a 12.
4. Mario Mocan și Partidul Diaspora Unită (PDU)
Originar din Huedin, Marius-SimionMocan (cunoscut drept ”Mario Mocan” / foto sus) s-a stabilit în Marea Britanie (Londra și apoi Luton) în urmă cu 15 ani, experimentând pe viu toate etapele și provocările unui nou început. În timp, Mocan a devenit antreprenor și una dintre cele mai cunoscute voci ale Diasporei românești. S-a făcut remarcat în 2018, în contextul amplelor proteste de stradă îndreptate împotriva regimului Dragnea și a tentativelor de mutilare a Justiției. De altfel, el a fost unul dintre principalii organizatori ai celebrului protest al Diasporei din 10 august 2018, reprimat cu brutalitate de Jandarmerie, la ordinul ministrului de Interne, Carmen Dan, apropiata și protejata lui Liviu Dragnea.
Mario Mocan intenționa de mai mult timp să organizeze un protest anti-PSD la București, în Piața Victoriei. A prezentat ideea pe grupul de Facebook „Români în UK (Romanians in UK)” și a supus-o la votul celor peste 150.000 de membri ai comunității. Așa s-a votat data și locul protestului: 10 august, Piața Victoriei. Ceea ce a urmat știm cu toții.
Pe fundalul acestor convulsii a devenit foarte activ grupul civic Diaspora Europeană (detalii AICI), acesta rămânând până în prezent cel mai mare grup civic care luptă împotriva corupției din România, Mario Mocan numărându-se printre fondatorii și administratorii acestuia. ”Eu sunt un simplu român ce reprezintă un grup civic, care se autofinanțează”, s-a descris Mocan, într-un comentariu postat pe Facebook.
După reprimarea violentă a protestului Diasporei din 10 august a apărut ideea înființării Partidului Diaspora Unită (PDU) – detalii AICI –, formațiune ce a beneficiat de la început de zeci de mii de membri. Inițiativa a pornit de la oamenii de pe grupul Facebook ”Diaspora Europeană”.
”Ideea creării unui partid a pornit de la membrii grupului nostru de pe Facebook. Oamenii chiar asta își doresc. Am pus și un vot online la care au participat foarte mulți oameni din Diaspora prin care și-au arătat intenția de a crea un partid care să ne reprezinte. Au fost mii de oameni care au spus ‹da› pentru un partid politic și doar vreo trei sute care au fost împotrivă. Ideea a pornit de doar câteva zile, până să participăm la protestul din 10 august nu au existat astfel de gânduri. Noi am spus inițial că suntem apolitici și că nu ne gândim la înființarea vreunui partid politic, dar grupul ‹Diaspora Europeană›, cel care ne-a susținut la protest și de unde a plecat această idee a manifestației din țară a cerut crearea unui partid. Ei asta își doresc și noi asta vom face”, a precizat Mario Mocan – detalii AICI.
Partidul Diaspora Unită (detalii AICI) își asumă o doctrină de centru dreapta. Principiile dominante sunt susținerea antreprenoriatului și a luptei anti-corupție. Mario Mocan este președintele PDU, Florin Călipar e vicepreședinte iar Adrian Bogdan Cadar este secretar general.
Programul PDU propune îmbunătățirea condițiilor de viață din România prin modele noi de afaceri, sprijinind economia locală, încurajând microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii, cooperativele agricole și meșteșugărești ș.a.m.d., contribuind la economia României prin creșterea producției de mărfuri și servicii, creșterea exporturilor și micșorarea importurilor.
PDU se angajează să lupte pentru apărarea drepturilor muncitorilor și patronilor români din Diaspora, pentru promovarea egalității de șanse a tuturor cetățenilor români indiferent de originea și rezidența acestora, temporară sau permanentă, pentru sporirea accesului copiilor la o viață decent, în special asigurarea hranei și a accesului la servicii naționale de educație și sănătate.
PDU încurajează producția și consumul de produse alimentare biologice în România, cât și în străinătate (susține reducerea importului de alimente și creșterea exporturilor).
PDU atrage atenția cu privire la un aspect esențial: investițiile Diasporei în România sunt o investiție strategică de capital străin care ar trebui să benficieze de o serie de facilități cum ar fi scutirile sau diminuările de taxe și impozite pe anumite perioade vitale dezvoltării afacerilor. PDU consideră că, în vederea prevenirii sărăciei extreme, România ar trebui să implementeze diverse programe experimentale de securitate socială, folosind în acest sens modelele aplicate în Finlanda și Suedia.
De asemenea, PDU solicită realizarea unui Program Național de Antreprenoriat (PNA) care să se ocupe cu rezolvarea situațiilor de criză economică din zone prioritare ce se confruntă cu sărăcia extremă, precum și cu atragerea de resurse de la nivel local, regional și național, având și parteneri privați (interni și externi).
PDU militează pentru modernizarea și reformarea din temelii a sistemului penal din România. Programul formațiunii solicită confiscarea averilor nejustificate și transferul acestora către Programul Național de Antreprenoriat (PNA), înăsprirea pedepselor pentru traficanții de ființe umane și introducerea pedepsei cu închisoarea pe viață pentru fapte grave de corupție în Justiție, politică, Poliție, Jandarmerie, sănătate și învățământ universitar.
Nu în ultimul rând, Mario Mocan și colaboratorii săi sunt foarte vocali în privința defrișărilor ilegale (detalii AICI și AICI). În prezent, Mocan este student al Facultății ”Buckinghamshire New University”-United Kingdom.
Vedeți întregul sondaj AICI.