Forțele speciale ale Marii Britanii au primit ordinul de a se pregăti pentru trimiterea în Ucraina


  • ACP
  • Mar 19, 2025 19:00
  • 943
Forțele speciale ale Marii Britanii au primit ordinul de a se pregăti pentru trimiterea în Ucraina

Mai multe unități ale forțelor speciale britanice au primit ordinul de a se pregăti pentru a fi mobilizate ca parte a unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina, pe măsură ce se apropie concretizarea unui acord de încetare a focului, conform unor unor surse militare.  

În cursul zilei de sâmbătă, premierul Keir Starmer declarase că planurile de a trimite forțe de menținere a păcii în Ucraina au intrat acum într-o "fază operațională", dar directivele pentru a fi demarat procesul de desfășurare a personalului și a resurselor ar fi venit de fapt mai devreme, tot săptămână trecută, după călătoria efectuată de secretarul britanic al apărării, John Healey, la Washington. Aceste directive pun personalul în așteptare cu scopul de a se asigura că echipamentul militar e în stare de funcționare înainte de a primi o notificare de mobilizare pentru a merge în Ucraina.

Deși Forțele speciale britanice nu constituie o unitate tradițională de menținere a păcii, conform experților militari, capacitatea lor de a fi desfășurate rapid și expertiza lor în informații și recunoaștere le transformă în instrumentul ideal pentru a conduce în Ucraina coaliția forțelor europene de menținere a păcii.  

"Acestea sunt bune la recunoaștere, pot funcționa într-un mod foarte agil pentru a extrage persoane, respectiv pentru a proteja siturile importante" a explicat Marco Wyss, profesor de istorie internațională și securitate la Universitatea Lancaster, în cadrul unui interviu acordat pentru publicația The I Paper.

El a adăugat că nu va urma un acord de pace tradițional, ci o încetare temporară a focului, iar orice forță de menținere a păcii ar putea fi utilizată pentru a impune termenii între Ucraina și Rusia.

Forțele Speciale ale Regatului Unit sunt "una din capacitățile militare de clasă mondială", care ar putea fi utilizată într-o forță de menținere a păcii pentru "colectarea de informații, protecția VIP-urilor, unele activități de formare și, eventual, contracararea activității hibride rusești", a declarat Dr. Simon Anglim, membru al Departamentului de Studii de Război de la King's College.  

Premierul britanic a declarat săptămâna trecută, după un summit virtual cu liderii europeni, că există promisiunea unei "coaliții a celor dispuși" de a susține un acord de încetare a focului cu 10.000 de soldați pe teren. Inițial, premierul Starmer discutase cu Donald Trump în timpul întâlnirii lor de la Casa Albă de luna trecută o propunere pentru 30.000 de soldați, dar se crede că o forță mai mică și mai specializată ar putea face față atât pentru activități de supraveghere și monitorizare pe distanțe lungi, cât și pentru a asigura încetarea focului.

Activitatea forțelor speciale ale Regatului Unit este de regulă ținută sub mare secret. Având cinci unități de elită - Special Air Service (SAS), Special Boat Service (SBS), Special Reconnaissance Regiment (SRR) și Special Forces Support Group (SFSG) - acestea sunt desfășurate în mod regulat în zone în care Marea Britanie nu este implicată oficial într-un conflict, pentru a efectua operațiuni de informații, salvări de la răpiri și misiuni de recunoaștere.

Acestea operează fără a avea nevoie de aprobarea Camerei Comunelor, iar Ministerul Apărării declară în mod obișnuit că nu comentează activitatea lor. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.