Senatorul Lindsey Graham încearcă să-l trezească din beția nucleară pe Medvedev: "Utilizarea armelor nucleare în Ucraina ar fi un atac asupra însăși NATO!"


Senatorul Lindsey Graham încearcă să-l trezească din beția nucleară pe Medvedev: "Utilizarea armelor nucleare în Ucraina ar fi un atac asupra însăși NATO!"

Influentul senator republican Lindsey Graham a avertizat luni că un atac nuclear rusesc împotriva Ucrainei va fi privit ca un atac asupra NATO, chiar dacă Ucraina nu este membră a Alianței. 

Graham a lansat avertismentul în contextul în care fostul președinte al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat că țara sa va "trebui" să folosească armamentul nuclear dacă forțele ucrainene amenință teritoriul rus.

"Pentru prietenii mei ruși care vorbesc despre utilizarea armelor nucleare în Ucraina: trebuie să înțelegeți că ar fi un atac asupra însăși NATO, având în vedere proximitatea Ucrainei de teritoriul NATO", a scris Graham pe Twitter.

"Este timpul să vă treziți, să realizați că invazia voastră barbară asupra Ucrainei nu funcționează. Retrageți-vă și salvați mulți tineri ruși de la o moarte fără rost!", a continuat Graham.

În cadrul postării de pe Twitter, Graham a folosit formularea "time to sober up", făcând astfel aluzie la faptul că este de notorietate că Dmitri Medvedev are sânge în alcool, nu alcool în sânge. 

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, declarase duminică că armata rusă va trebui să recurgă la o lovitură nucleară, în cazul în care contraofensiva în curs a armatei ucrainene va avea succes.  

"Imaginați-vă dacă… ofensiva, care este susținută de NATO, ar fi un succes și ne-ar smulge o parte din teritoriu, atunci am fi forțați să folosim o armă nucleară conform regulilor unui decret al președintelui Rusiei... Pur și simplu nu ar exista altă opțiune. Deci, dușmanii noștri ar trebui să se roage pentru (succesul) militarilor noștri. Ei se asigură (astfel) că un incendiu nuclear global nu este aprins", a spus pe contul său Telegram fostul președinte al Rusiei.  

Medvedev a făcut referire la doctrina nucleară a Rusiei, care stabilește că armele nucleare pot fi folosite ca răspuns la agresiunea efectuată cu arme convenționale împotriva Rusiei, atunci când este amenințata integritatea teritorială a statului rus, conform Reuters. 

Revenind la senatorul Graham, amintim că a introdus în iunie, alături de senatorul democrat Richard Blumenthal, o rezoluție care afirmă că orice utilizare a armelor nucleare tactice de către Rusia, Belarus sau împuterniciții acestora, care răspândește contaminanți radioactivi pe teritoriul NATO, va fi privită ca un atac asupra Alianței Nord-Atlantice. (sursa: The Hill

MAI MULTE DETALII: Senatorii americani, republicani și democrați, avertizează Rusia și aliații acesteia: „Veți fi în război cu NATO dacă folosiți arme nucleare în Ucraina”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.