Pe lângă trișatul în sport, schimbarea în acte a genului poate produce un anumit tip de avantaje și în alte domenii, așa cum s-a constatat în Norvegia, unde această schimbare se face la fel de ușor ca trecerea la un nou abonament de telefon, după cum a relatat un student norvegian.
„De când am început până când a fost finalizată schimbarea de gen, a durat doar aproximativ șapte săptămâni”, a spus studentul, citat de publicația Finansavisen, despre procesul trecerii la alt gen.
Iar unii băieți folosesc aceasta posibilitate a schimbării de gen pentru a beneficia de standarde mai scăzute la admiterea în anumite programe de studii superioare, conform presei norvegiene, cum ar fi programul de studii de Economie Industrială și Management Tehnologic de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU).
Pentru a crește numărul de fete în programul de studii al NTNU, cerințele pentru admiterea studentelor au fost scăzute, ele putând intra cu 67 de puncte, în timp ce băieții trebuie să aibă o medie de 68,8 puncte pentru a fi admiși în program.
Mai mult, studentele au alocate 170 din totalul de 252 de locuri și primesc și puncte suplimentare.
Decanul NTNU, Monica Rolfsen, nu comentează prea mult această situație, spunând doar că genul este o alegere privată, potrivit Norge Idag. „Nu avem nimic de-a face cu asta”, a mai spus ea, deși recunoaște că s-au făcut multe schimbări în ultima vreme și că o nouă evaluare ar putea fi făcută după începerea studiilor.
În același timp, unele întrebări rămân – cei care au făcut schimbarea de gen trebuie să își păstreze noua identitate pe toata durata programului de studiu? Sau se poate schimba înapoi genul după ce înscrierea la programul studiu este asigurată? Oricum ar fi, studenții de sex masculin cu gen legal feminin își vor ocupa liniștiți la toamnă locurile la prestigiosul program studiu universitar norvegian.
În presa din Norvegia se spune că nimeni nu îndrăznește să obiecteze față de aceasta situație, deși se știe bine cât de necinstit este ce se întâmplă. „Lumea vrea să fie înșelată” conchide simplu și cuprinzător publicația Norge Idag – sursa AICI.