China pune recompense imense pentru prinderea dizidenților fugiți în Occident


  • ACP
  • Jul 19, 2023 15:55
  • 642
China pune recompense imense pentru prinderea dizidenților fugiți în Occident

China a recurs la anunțarea unei recompense considerabile pentru orice informație care ar putea duce la arestarea unor dizidenți care au fugit din țară, printre care se află și trei foști parlamentari din Hong Kong.  

Recompensa în valoare de 1 milion de dolari Hong Kong (aproximativ 125.000 de dolari americani) - mai mare decât multe recompense active acordate pentru violatori și ucigași - a fost acordată pentru a fi făcută posibilă prinderea a opt activiști pro-democrație care au fugit în străinătate după represiunea guvernamentală ce a urmat protestelor din Hong Kong din 2019-2020.  

Legat de această situație, șeful executivului din Hong Kong, John Lee, a declarat următoarele pentru presă: "Acțiunea noastră este de a transmite tuturor că punerea în pericol a securității naționale nu reprezintă ceva ce vom tolera".

Unul dintre cei 8 dizidenți pentru care au fost anunțate recompense, Ted Hui, fost membru al Consiliului Legislativ din Hong Kong, a spus într-un editorial din The Wall Street Journal că alte "260 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 15 și 90 de ani, au fost arestate pentru infracțiuni împotriva securității naționale, care implică o pedeapsă maximă de închisoare pe viață".

Altă persoană urmărită de autoritățile din Hong Kong, Anna Kwon, a declarat pentru revista TIME că trebuie să fie din ce în ce mai atentă unde și cum călătorește și a început să se îndepărteze de mulți dintre membrii diasporei chineze, care ar putea acționa la ordinele statului chinez. 

"Autoritățile din Hong Kong încearcă să dezvolte o mentalitate mafiotă în rândul susținătorilor pro-Beijing", a precizat Kwon. 

"Este o tactică obișnuită a Partidului Comunist Chinez de a îndrepta oamenii împotriva oamenilor", a continuat aceasta. (sursa: AICI)

China a mai acționat drastic împotriva membrilor diasporei ori a celor fugiți în Occident, în cadrul operațiunii Fox Hunt lansată în anul 2014, folosind secțiile secrete de poliție ori alți agenți care au amenințat, șantajat ori acționat violent asupra celor urmăriți de statul chinez. Operațiunea ar fi avut rolul de a găsi și aduce în China corupții fugiți în Occident, numai că s-a dovedit că parte dintre cei găsiți și aduși înapoi, uneori de-a dreptul răpiți, erau de fapt urmăriți pentru opiniile și activitățile lor politice indezirabile pentru Partidul Comunist Chinez. (sursa: AICI)

Sursa foto 1: Mark Schiefelbein/AP

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.