Celălalt front unde este vital pentru Ucraina să obțină succese semnificative


  • ACP
  • Jul 17, 2023 19:04
  • 1026
Celălalt front unde este vital pentru Ucraina să obțină succese semnificative

Două evenimente desfășurate săptămâna trecută - votul din Congresul american a 70 de republicani pentru oprirea ajutorului militar oferit Ucrainei și solicitarea Washingtonului și Londrei către Kyiv de a auzi și cuvinte de recunoștință din partea ucrainenilor pentru sprijinul primit - arată că președintele Zelenski și guvernul său nu au înțeles nici după 500 de zile de război că trebuie să lupte inclusiv pentru a păstra intactă bunăvoința occidentalilor, respectiv să combată oricare temeri și rețineri ale acestora de a oferi în continuare ajutorul substanțial împotriva Rusiei. (sursa: Business Insider

Răspunsurile iritate oferite de multe ori de către Kyiv țărilor occidentale care au susținut substanțial Ucraina au lăsat impresia unei aroganțe foarte corozive, fapt care nu a ajutat deloc cauza ucrainenilor cel puțin în domeniul câștigării sentimentelor favorabile ale celor care au oferit și oferă susținere materială Ucrainei.  

Pe măsură ce ar putea să apară uzura voinței occidentalilor de a susține lupta împotriva invaziei ruse într-un război din ce în ce mai costisitor pentru toată lumea, dar ce pare să privească din ce în ce mai mult doar estul Ucrainei, era de așteptat ca strategii de la Kyiv să identifice linia de comunicare potrivită pentru a păstra intactă dorința occidentalilor de a rămâne alături de Ucraina pe parcursul războiului.  

Numai că nu se vede nicio mare preocupare în acest sens din partea Kyivului nici în prezent, când este clar că dacă nu este păstrat fluxul de echipamente militare scumpe și muniții din Occident, atunci contraofensiva ucraineană nu va reuși să împingă armata rusă prea mult în afara teritoriilor ocupate, iar sfârșitul războiului va fi din ce în ce mai îndepărtat. Iar pe lângă faptul că Ucraina va trebui să își prezinte în Occident, pe toate canalele, discursul recunoscător, va trebui la fel de bine să asigure opinia publică occidentală, printre altele, că marii săi corupți nu au mușcat inclusiv din ajutoarele trimise de Occident. La fel cum ar ajuta foarte mult cauza Ucrainei, în ochii americanilor, o serie de clarificări venite din partea administrației Biden dacă a ciupit sau nu vreo sumă din fondurile destinate țării invadate de ruși, dar asta ar putea fi altă discuție. Una peste alta, Kyivul are de dus și de câștigat inclusiv războiul pentru păstrarea inimilor occidentalilor. Pentru că daca va pierde acest război, nici celălalt, de pe frontul fizic nu o să meargă bine multă vreme pentru ucraineni.

Detalii despre imaginea din deschidere - Creator: HEIKKI SAUKKOMAA | Sursă: Lehtikuva/AFP via Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.