Militarii ruși au luptat drogați în multe cazuri pe fronturile din Ucraina, conform unui raport al Royal United Service Institute, un think tank al apărării din Marea Britanie care examinează tacticile militare ale Rusiei.
Trupele ucrainene au observat că mulți dintre soldații ruși continuă să avanseze chiar și după ce au fost răniți, părând a fi „sub influența amfetaminelor sau a altor substanțe narcotice”.
În cele mai multe cazuri în care s-a constatat aceasta situație este vorba de „infanteria de unică folosință” a Rusiei, care constă în principal din recruți din Republicile Populare Lugansk și Donețk, prizonieri recrutați de Grupul Wagner și recrutați mobilizați, care sunt trimiși în grupuri mici pentru a ataca apărarea Ucrainei „până când sunt uciși”, potrivit raportului Royal United Service Institute.
Materialul recuperat de pe câmpul de luptă indică faptul că soldații ruși care sunt folosiți drept carne de tun iau cel mai probabil substanțele în formă lichidă, conform raportului. Drogarea militarilor pe front este o practică cunoscuta în special în secolul al XX-lea, începând de la seringile cu heroină oferite militarilor britanici în timpul Primului Război Mondial la metamfetamina cu care erau îndopați militarii Germaniei naziste, pentru a le crește rezistența si entuziasmul în condiții de luptă.
Chiar și armata americană și-a drogat cu substanțe de stimulare militarii care participau la misiuni de recunoaștere cu rază lungă în timpul războiului din Vietnam.
Despre militarii ruși se știa că au probleme majore cu alcoolismul, dar raportul Royal United Service Institute, care ia în considerare atât mărturiile prizonierilor ruși cât și informațiile militarilor ucraineni, arată că armata rusă a început sa folosească intensiv drogurile pentru stimularea militarilor și creșterea rezistenței lor pe câmpul de luptă – sursa AICI.