Ambasadoarea SUA la NATO: Este "foarte greu" ca pe parcursul războiului să se ajungă la un acord asupra calendarului privind aderarea Ucrainei


Ambasadoarea SUA la NATO: Este "foarte greu" ca pe parcursul războiului să se ajungă la un acord asupra calendarului privind aderarea Ucrainei

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat marți că este "foarte greu" ca pe parcursul războiului să se ajungă la un acord asupra calendarului privind aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică.

"Înșiși ucrainenii vă vor spune că trebuie să mai facă reforme. Au făcut progrese bune într-o varietate de reforme democratice și din sectorul de securitate, dar vor trebui să continue să lucreze în această direcție", a spus Smith pentru CNN.

Smith a reiterat că Ucraina a făcut deja pași pozitivi, ceea ce a determinat NATO să simplifice procesul de aderare prin eliminarea cerinței Planului de Acțiune pentru Aderare.

Întrebată dacă lipsa unui calendar oferă Rusiei un stimulent pentru a continua războiul, Smith a ținut să menționeze că Aliații și-au luat deja angajamentul în ceea ce privește viitorul Ucrainei în NATO, respectiv de a oferi sprijin pe termen lung țării invadate.

Putin a presupus când a început acest război, că Occidentul va privi în cealaltă direcție iar, în cele din urmă, își va pierde interesul pentru Ucraina, a mai zis ambasadoarea SUA la NATO.

Și realitatea este că suntem în ziua 500 a acestui război și nimeni nu se abate din loc, a continuat ambasadoarea SUA. 

Potrivit acesteia, Statele Unite sunt "încântate" că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este prezent la summit, respectiv la primul Consiliu NATO-Ucraina, adăugând: "Cred că acest lucru trimite un semnal foarte puternic președintelui Putin". (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.