Președintele Cehiei consideră că Ucraina mai dispune de "fereastra de oportunitate" pe front doar până la sfârșitul anului, ulterior fiind nevoită să poarte negocieri cu Rusia


Președintele Cehiei consideră că Ucraina mai dispune de "fereastra de oportunitate" pe front doar până la sfârșitul anului, ulterior fiind nevoită să poarte negocieri cu Rusia

Președintele Cehiei, Petr Pavel, consideră că toate realizările pe care le va obține Ucraina până la sfârșitul anului 2023 vor deveni terenul negocierilor dintre Kyiv și Moscova, acestea neputând fi evitate.

În cadrul discuției avute pe parcursul unui forum de experți organizat pe fondul Summitului NATO de la Vilnius, Petr Pavel a declarat că "fereastra de oportunitate" pentru progresele militare ale Ucrainei se va închide până la sfârșitul anului.

Acesta consideră că aliații își vor reduce cu timpul nivelul ajutorului militar destinat Ucrainei. 

"Trebuie să fim realiști: fereastra de oportunitate se va închide practic până la sfârșitul acestui an. Nu numai din cauza condițiilor dure de iarnă, ci și din cauza viitoarelor alegeri din Ucraina, Rusia, SUA...", a subliniat președintele ceh. 

Vom fi martori, de asemenea, la o nouă scădere în ceea ce privește dispoziția de a sprijini Ucraina cu o cantitate mai mare de arme, a mai transmis Petr Pavel. 

"Toate aceste condiții au natura de a conduce la concluziile conform cărora ceea ce se va realiza până la sfârșitul acestui an va servi drept temei pentru negocieri", a continuat președintele ceh. 

Merită reamintit faptul că Petr Pavel declarase în luna martie, într-un interviu acordat unei publicații poloneze, că Ucraina va avea o singură șansă la dispoziție de a începe marea contraofensivă.

Mai târziu, Pavel a clarificat cele spuse, precizând că s-a referit la faptul că Ucraina va avea în acest an o singură șansă reală privind contraofensiva, deoarece astfel de operațiuni necesită mult timp și resurse. (sursa: Ukrainska Pravda)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.