Încă de la începutul invaziei rusești la scară largă, conducerea politică a Ucrainei a solicitat tuturor statelor libere și civilizate să pună sechestru pe bunurile rusești din străinătate și apoi să le transfere în Ucraina, pentru reconstrucția țării.
Simultan, guvernul de la Kiev a introdus numeroase restricții și interdicții pentru ruși în interiorul țării. Evident, la baza acestor interdicții a stat și ideea ca firmele / companiile fondate în Rusia invadatoare să nu mai facă bani pe cârca ucrainenilor, bani care, oricum, sunt pompați în războiul genocidar al Kremlinului. Drept urmare, afacerile rusești și activele lor din Ucraina au început să înghețe, iar fluxul de bani către aceste companii a fost restricționat pentru intrare și ieșire.
De asemenea, politicienii ucraineni le-au interzis cetățenilor ruși să înstrăineze proprietățile mobile și imobile, drepturile corporative, precum și companiile, deopotrivă cu acțiunile aferente. În acest caz fac excepție persoanele cu pașaport rusesc, dar care locuiesc legal în Ucraina de mult timp.
În ciuda acestor interdicții și noi reglementări asumate prin lege, în realitate au existat și încă există multe lacune cu ajutorul cărora o serie de companii conectate cu rușii continuă să funcționeze fără probleme.
Principalele ”portițe” din legea ucraineană – de care profită din plin oamenii de faceri ruși – sunt lipsa coordonării în legislație, dar și absența unor sancțiuni specifice pentru încălcarea interdicțiilor, în special pentru notari. În plus, rușii pot obține o a doua cetățenie fără a renunța la cetățenia rusă, iar companiile pot fi reemise și persoanelor cu pașaport non-rus.
Cazul ”Brocard”. În timp ce te omoară, rușii îți vând parfumuri și cosmetice
Lanțul de parfumuri și cosmetice ”Brocard” este un exemplu ilustrativ de afacere rusească în Ucraina. Compania ”Brocard-Ucraina” era deținută la vedere de rusoaica Tatyana Volodina, acum fiind controlată prin intermediul unor firme cipriote și rusești, în special prin interfața firmei cipriote ”Indenon Holdings Limited”. Și nu e singurul exemplu – o rusoaică ce se află în Rusia deține o rețea identică: ”L‘Etuale”.
La 8 septembrie 2022, Biroul de Securitate Economică a anunțat punerea unui sechestru pe bunurile Tatyanei Volodina în valoare de 420 de milioane grivne (aproape de 11,4 milioane dolari). Sechestrul a vizat și peste 700.000 de articole pe care ”Brocard” le importase în vederea punerii în vânzare în cadrul rețelei sale.
Cu toate că Tribunalul Podilsky din Kiev a confiscat 100% din drepturile corporative ale lanțului de produse cosmetice ”Brodcard”, în mai 2022, iată că Volodina a reînregistrat afacerea în holdingul furnizorului ei francez, Philippe Benacin, folosindu-l pe acesta drept paravan. Astfel, în acte, afacerea a devenit proprietatea unui cetățean francez. Dar banii ajung la ruși.
În timp ce omoară și deportează copii ucraineni, rușii vând dulcuri în Ucraina
Următorul exemplu se referă la ”Marmelade Kit”, o rețea de magazine de dulciuri ce funcționează în mai multe mari orașe ale Ucrainei. Înainte de invazia rusească la scară largă, afacerea avea succes – în 2021 înregistrase un profit oficial de aproape 50 de milioane grivne (1,4 milioane dolari).
Potrivit informațiilor sistemului analytic ucrainean YouControl, principalii proprietari ai rețelei au fost rușii Maxim Korotkov, Nikita Kasyanov și Alexey Pavlov. Trebuie spus că acesta din urmă deținea și un lanț de magazine alimentare – ”Sushi Master” –, întreținând strânse legături de afaceri cu o serie de alte companii ucrainene, printre care ”Konti-Smak”, ”Trey-Gard” și ”Zaporizhtrade”. O mică parte a afacerii ”Marmelade Kit” aparținea unui cetățean ucrainean care era manager al ”Sushi Master”. Cu ajutorul lui, rețeaua ”Marmelade Kit” avea să fie reînregistrată și menținută pe piață, începând cu vara lui 2022.
Uzina ”Curaț” din Cernăuți, Valery Gavrilyuk și pașaportul românesc
Tot în siajul financiar al Rusiei s-a aflat și continuă să se afle uzina ”Cuarț” de la Cernăuți, care odinioară era o întreprindere cunoscută din sectorul apărării. În prezent, ”Cuarț” se ocupă cu închirierea spațiilor. Desigur, principalii proprietari au fost ruși – Alexandr Bakhtin și Olesya Yurchak. Cu toate acestea, fabrica a avut și încă mai are un al treilea beneficiar, prin Cipru – Valery Gavrilyuk, care deține două pașapoarte: rusesc și românesc.
În 2022, Poliția Națională a anchetat speța uzinei ”Cuarț”, dosarul cauzei precizând, într-un paragraf separat, faptul că proprietarii erau cetățeni ai Federației Ruse. În pofida evidențelor, acest lucru nu a ajutat la blocarea și confiscarea bunurilor aferente. Fiindcă, în acest timp, cota a fost anulată în cazul a doi proprietari, iar partea cipriotă a fost reemisă.
Caracatița rusească de la ”Reikartz”
Unul dintre cele mai mari grupuri hoteliere din Ucraina – mă refer la ”Reikartz” – s-a situat în mijlocul unei alte mari fraude rusești. Înainte de invazie, lanțul includea aproximativ 60 de hoteluri sub mărcile ”Reikartz”, ”Optima”, ”Alliance City” și ”Raciotel”. Beneficiarul a fost rusul Yuri Vasin.
Încă de la începutul războiului rusesc, legăturile lui Vasin cu Rusia au fost ”albite”. Mai exact, el și-a schimbat cetățenia în turcă și a înregistrat-o la Ankara. Ulterior, Yuri Harson – un individ cu pașaport german – a apărut în locul lui Vasin. Acest Yuri Harson s-a dovedit a fi un simplu paravan folosit de ruși, având în vedere că derulează afaceri cu alți parteneri ruși ai lui Vasin.
În timp ce bombardează orașe și sate ucrainene, rușii vând globuri și beteală de Crăciun în Ucraina
Cel mai recent exemplu de companie manevrată de ruși în Ucraina este speța companiei ”Europe Uno trade Ukraine”, care deține și un lanț de magazine – ”Vesela Vytivka”. Magazinele sunt cunoscute pentru produsele de sărbători. În 2021, rețeaua a avut o cifră de afaceri de 170 milioane grivne (adică 4,6 milioane dolari).
Legendată drept ucraineană, această companie este deținută 100% de o companie rusă cu același nume, ai cărei beneficiari finali sunt un belgian și un rus. În pofida acestor evidențe, rețeaua a continuat să funcționeze pe teritoriul Ucrainei. Și asta pentru că site-ul oficial al companiei a postat o așa-zisă explicație prin care susține că, în prezent, beneficiarul final este acum doar belgianul. Evident, nimeni nu a demonstrat prin nimic că lucrurile ar sta într-adevăr așa. asta în timp ce, pe teritoriul Rusiei, funcționează o companie similară ca nume și activități cu cea a belgianului și a rusului.
Avem nevoie de mecanisme eficiente
Mai sus am tratat doar câteva exemple, însă e bine de știut că avem de-a face cu mult mai multe cazuri de companii rusești care continuă să opereze în Ucraina. Ceea ce demonstrează că restrucțiile privind afacerile rusești funcționează selectiv. De exemplu, în vara lui 2022, activele companiei ”Vinnytsapobutchim” – care era o filială a concernului rusesc ”Cosmetice Nevskaya” – nu au fost confiscate. Ulterior, activul a găsit un nou manager. În concluzie, dacă Ucraina cere lumii libere și civilizate să pună sechestru pe bunurile rusești din străinătate și să le transfere către ucraineni, pentru reconstrucția Ucrainei, cu atât mai mult guvernul de la Kiev ar trebui să se asigure că nu permite ca afacerile rusești să funcționeze în Ucraina. Guvernul trebuie să ofere mecanisme eficiente pentru a stopa aceste prectici, fiind necesar să aducă modificări legislației în conformitate cu cerințele prezentului.