”România educată”. O istorie sordidă care îi sperie pe elevi și părinți


”România educată”. O istorie sordidă care îi sperie pe elevi și părinți

Un profesor de religie se plimbă din școală în școală prin București urmărit de capturile de ecran ale unor discuții avute cu niște eleve, discuții purtate cu încălcarea poruncilor 7 și 10. Scandalul inițial a fost mușamalizat și a rămas așa, fără cap și fără coadă, cum e mai prost. Cum spuneam, profesorul se mută din școală-n școală încercând să-și piardă urma. Doar că îl urmăresc capturile de ecran și imediat ce ajunge într-o școală nouă toată lumea știe ce hram poartă. Dacă s-ar fi făcut o anchetă asupra cazului am fi știut ori că una, ori că alta - așa nu avem decât o istorie sordidă care îi sperie pe elevi și părinți.

Când a ajuns toamna trecută la un alt liceu efectul a fost o retragere masivă a elevilor de la orele de religie ale acestui profesor, încât a rămas fără normă aici, a trebuit să-și completeze norma prin alte părți. A fost vorba și de o inspecție de la ISMB, însă în perioada când trebuia să aibă loc această inspecție domnul profesor a intrat în concediu medical și din nou toate au rămas așa. A mai fost și puțină mirare că de ce se retrag deodată sute de elevi de la religie la un singur liceu, dar știți cum e: întotdeauna este preferată mușamalizarea, nimeni nu vrea să-și asume ceva. Una peste alta profesorul ăsta de religie zici că e angajatul lui Remus Cernea, desființează orele de religie pe bandă rulantă peste tot pe unde ajunge și cum se plimbă din liceu în liceu în câțiva ani rezolvă problema.

Aparent fără nici o legătură cu povestea de mai sus, unul din inspectorii de religie care ar fi trebuit să rezolve problema asta ajunge președintele comisiei de bacalaureat la liceul unde s-au retras masiv elevii de la orele de religie. Și domnul președinte de comisie anulează zeci de teze ale elevilor în prima zi de bacalaureat în mod abuziv, la jumătatea examenului pe motiv de aliniere a textului în pagină. Cam o treime dintre candidați au beneficiat de tratamentul ăsta. La o primă vedere te gândești: n-are cum un profesor de religie, inspector și director de școală care mai e și preot să se răzbune pe niște elevi! Adică ce fel de om poate să anuleze cu 45 de minute înainte de încheierea examenului 6 pagini scrise ale unei eleve care izbucnește în lacrimi și-i spune că i-a nenorocit media de bacalaureat? Ai spune că e omul dracului, dar n-are cum, doar e popă și profesor de religie!

Și știți ce e cel mai frumos? Că nu prea există cale de remediere a acestor abuzuri! Ministerul, ISMB-ul, Comisia Națională de Bacalaureat sunt într-o stare de relaxare: să vedem, nu e chiar așa, au fost doar câteva teze anulate, nu e vorba de ceva masiv. Adică domnul președinte de comisie le frânge rotulele unor zeci de elevi, îi lasă ologi de la începutul unuia dintre cele mai importante examene ale vieții lor – dar nu ne grăbim să investigăm, să aflăm ce s-a întâmplat acolo și să luăm niște măsuri. Fix ca în cazul profesorului urmărit de capturile de ecran: batista pe țambal și mergem mai departe, nu s-a întâmplat nimic grav. Vă dați seama că majoritatea copiilor care au trecut prin abuzurile astea și nu văd nici un fel de măsuri de remediere pleacă din România fără să se uite înapoi?

Scuze de întrerupere, să continuăm să vorbim de „România educată”, încredere în autorități și respectarea legii și toate celelalte vrăjeli.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.