Putin a declarat public câți bani a încasat gruparea teroristă Wagner din momentul începerii invaziei asupra Ucrainei


  • ACP
  • Jun 28, 2023 14:57
  • 936
Putin a declarat public câți bani a încasat gruparea teroristă Wagner din momentul începerii invaziei asupra Ucrainei

Președintele Putin a declarat marți, la o întâlnire cu oficiali ai ministerului rus al Apărării, că grupul Wagner a primit zeci de miliarde de ruble de la buget în ultimul an, fiind integral finanțat de statul rus în perioada de la începutul invaziei asupra Ucrainei până în prezent. 

"Vreau să subliniez și vreau să știe toată lumea despre asta: întreținerea întregului Grup Wagner a fost asigurată în totalitate de stat; de la Ministerul Apărării, de la bugetul de stat, am finanțat integral acest grup", a spus Putin, potrivit agențiilor de știri de stat Ria Novosti și TASS.

Acesta a adăugat că statul rus ar fi plătit peste 86 de miliarde de ruble (în jur de 940 de milioane de dolari) grupului Wagner, începând din mai 2022 până în mai 2023.

Este prima dată când Putin recunoaște public că grupul a fost finanțat de statul rus, la câteva zile după tentativa eșuată de lovitură de stat a șefului grupului de mercenari, Evgheni Prigojin.

Între timp, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a confirmat că Prigojin a sosit în Belarus. Lukașenko a mai declarat că a oferit trupelor Wagner unități militare abandonate unde își pot pune corturile în timp ce se gândesc ce să facă în continuare.

Luni seara, Putin le spusese mercenarilor Wagner că au ocazia să slujească în continuare Rusia prin încheierea unui contract cu Ministerul Apărării sau cu alte agenții de aplicare a legii, ori să se întoarcă "la familie și la cei dragi". 

"Cine dorește poate să meargă în Belarus", a spus mai Putin în mesajul televizat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.