Trei personalităţi columbiene, printre care celebrul scriitor Hector Abad Faciolince și politicianul Sergio Jaramillo.Caro, fost Înalt Comisar pentru Pace, au fost rănite uşor în bombardamentul care a vizat marţi seară centrul aglomerat al orașului Kramatorsk, în estul Ucrainei, aflat însă la doar 30 de kilometri de linia frontului.
„În timp ce luam cina în restaurantul Rai Pizzeria cu Victoria Amelina, o scriitoare ucraineană extraordinară, şi marea jurnalistă (colombiană) Catalina Gomez, restaurantul a fost ţinta unui atac cu rachete ruseşti", se arată într-un comunicat semnat de Hector Abad şi Sergio Jaramillo.
În urma acestui atac cel puţin trei persoane au fost ucise şi aproximativ 40 au fost rănite, potrivit autorităţilor locale.
Scriitor de renume internaţional, Hector Abad este cunoscut în special drept autor al cărţii „Suntem deja uitarea ce va fi", un succes literar ecranizat în 2020.
Sergio Jaramillo, un politician columbian, a fost unul din principalii negociatori ai acordului de pace semnat în 2016 cu gherilele marxiste FARC.
Cei doi, precum şi jurnalista Catalina Gomez, au fost "răniţi uşor" în atac şi internaţi în spital, potrivit comunicatului lor postat pe Twitter.
Catalina Gomez este corespondentă în Ucraina pentru principalul cotidian El Tiempo şi pentru alte publicații de limba spaniolă.
Victoria Amelima (foto jos) „este în stare critică, rănită la cap", mai precizează comunicatul celor doi.
Abad şi Jaramillo (foto jos), simpatizanţi ai cauzei ucrainene, erau prezenţi în estul Ucrainei pentru a "transmite poporului ucrainean solidaritatea Americii Latine împotriva barbariei şi a invaziei ilegale conduse de Rusia", adaugă textul, care subliniază că "atacurile împotriva obiectivelor civile sunt un act de barbarie".
Context. Actualizările de miercuri dimineață arătau că opt persoane, printre care doi adolescenți și un copil, au fost ucise de rachetele rusești care au lovit, marți, centrul orașului Kramatorsk, aflat sub control ucrainean, dar situat în vecinătatea regiunii controlate de Rusia. Minorii uciși au vârstele cuprinse între 12 și 15 ani.
Atacul s-a produs în zona unui restaurant aglomerat și a unui centru comercial.
Operațiunile de salvare continuau miercuri dimineață.
Potrivit BBC, ultimul bilanț al echipelor de intervenție indica cel puțin 56 de persoane.
Un martor ocular a declarat pentru BBC că a văzut "oameni morți, oameni care țipau, oameni care plângeau, un haos imens".
O tânără de 17 ani s-ar afla, de asemenea, printre cei care au fost uciși în atac, care a avut loc în jurul orei locale 19:30 (16:30 GMT).
În zona vizată de atac se află și clădiri de apartamente, au precizat autoritățile.
Imagini de pe rețelele de socializare și imagini filmate cu drona de la fața locului arată pagube semnificative la unele dintre clădiri, unele dintre ele fiind transformate în mormane de ruine.
Jurnalistul independent belgian Arnaud De Decker a declarat pentru BBC Newshour că se afla la restaurantul popular Ria Lounge cu câteva minute înainte ca acesta să fie lovit.
„Sunt încă oameni sub dărâmături, pentru că este un restaurant mare", a spus el.
„Acum pot auzi oameni țipând sub dărâmături în timp ce salvatorii încearcă să-i salveze".
El a estimat că până la 80 de membri ai personalului și clienți se aflau în incinta restaurantului în momentul loviturii, așa că se teme că numărul victimelor ar putea fi „uriaș”.
Imagini video pe canalul de Telegram al PODUL: https://t.me/PodulRo
Volumul lui Abad „Suntem uitarea ce vom fi” a apărut și în limba română la editura Curtea Veche.
„Este foarte greu sa incerci sa sintetizezi ceea ce este Suntem deja uitarea ce vom fi fara sa-i tradezi spiritul, pentru ca, asemenea tuturor capodoperelor, cartea este multe lucruri in acelasi timp. A spune ca este o sfasietoare carte de memorii despre familia si tatal autorului – care a fost asasinat de un ucigas platit – e adevarat, dar neinspirat si infim, pentru ca aceasta carte este in acelasi timp o coplesitoare imersiune in infernul violentei politice columbiene, in viata si in sufletul orasului Medellin, in obiceiurile si aspectele marunte ale vietii, in intimitatea si grandoarea unei familii, o marturie delicata si subtila a iubirii filiale, o poveste adevarata care este in egala masura o superba fictiune, prin felul in care este scrisa si structurata, si una dintre cele mai elocvente pledoarii care s-au scris in timpurile noastre si in toate timpurile impotriva terorii ca instrument politic.
Cartea este cutremuratoare, dar nu apasatoare, pentru ca este scrisa astfel incat nu face exces in exteriorizarea sentimentelor, este o proza precisa, limpede, inteligenta, culta, care pune stapanire cu o iscusinta desavarsita pe sufletul cititorului, ascunzandu-i anumite date, distragandu-i atentia, cu scopul de a-i stimula curiozitatea si orizontul de asteptare, obligandu-l astfel sa participe la actul creator, mana in mana cu autorul", spunea celebrul autor peruan Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel.
„O carte zguduitoare si necesara, de un curaj si o onestitate zdrobitoare. Uneori m-am intrebat cum de-a avut Abad Faciolince forta sa o scrie". (Javier Cercas)
„Cartea lui Abad Faciolince este la fel de calda, generoasa si plina de intelepciune precum omul pe care il descrie, iar in studiul sau asupra bolilor trecute din Columbia, autorul reuseste sa scrie cu profunzimea blanda a unei manii digerate de-a lungul mai multor ani". (The Guardian)