Achitarea decisă, miercuri, de Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul fostului edil de la sectorul 4, Cristian Popescu-Piedone, condamnat anterior definitv la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv, a produs stupefacție mai ales în rândul opiniei publice care dorește independența justiției, cu atât mai mult cu cât magistrații au anunțat că sunt în grevă, revoltați că li s-ar putea modifica statului de privilegiați ai unei dintre cele mai sărace țări europene.
Jurnalistul Mircea Marian a comentat decizia ICCJ într-o postare pe pagina sa de Facebook:
„Ca să vezi, justiția română nu e în grevă 100%, rezolvă niste priorități: Piedone Popescu, achitat in dosarul Colectiv.
Pur si simplu sunt nu am cuvinte.
Nu vreau sa ma gandesc ce simt familiile celor decedati, cand vad cata bataie de joc...Procesul a durat enorm, statul a fost scos din culpă, iar acum e achitat singurul responsabil major.
Justitia pensionarilor speciali....E prea mult.
Link spre stire in comentarii.
PS: Piedone se va intoarce erou, la primaria S5, poate il bate gandul chiar mai sus..”
Fostul prefectul al Capitalei, Toni Greblă, a opinat că Popescu Piedone își poate relua mandatul de primar al Sectorului 5 (funcție în care a fost ales în 2020, în ciuda celor 65 de morți de la Colectiv și a faptului că a candidat din partea formațiunii unui alt personaj controversat, Dan Voicuelscu), fiind nevoie doar de cererea acestuia și un ordin de constatare al încetării efectelor anterioare.
„Ca urmare a condamnarii la o pedeapsa cu executare, prefectul, adica eu la acea data am constatat incetarea de drept a mandatului, in temeiul legii. ICCJ a desfiintat efetele hotararii de condamnare cu efect retroactiv, astfel incat primarul Piedone, daca doreste, are dreptul sa-si reia mandatului, cu atat mai mult cu cat functia este vacanta. Nu exista nicio restrictie legala. Hotararea ICCJ este definitiva, executorie si opozabila tuturor, inclusiv prefectului si consiliului local”, a precizat controversatul Toni Grebla (fost secretar general al Guvernului, fost judecător CCR, fost senator PSD, fost prefect și fost suspect de fapte grave de corupție).
Vlad Popescu Piedone, fiul achitatului de miercuri, a ajuns deputat în 2020, pe listele PSD din județul Suceava, deși, teoretic, el este membru al Partidului Umanist ca și Piedone cel bătrân, „alintat” de presă uneori drept „primarul lui securistului Voiculescu”. Recent, Piedone cel tânăr a pozat alături de proaspătul premier Marcel Ciolacu.
Întrebat de jurnaliști la poarta penitenciarului Jilava ce va face odată ajuns acasă, Piedone ăl bătrân a răspuns stârnind hohote de râs forțate și chiar câteva aplauze: „Mă îmbăt muci”.
Elena Calistru, președinta și fondatoarea organizației Funky Citizens, a comentat, de asemenea, achitarea lui Piedone într-o postare pe Facebook: „ICCJ a hotărât să-l achite pe Piedone în dosarul #Colectiv. Aceasta este, în opinia mea, o dovadă strigătoare la cer a incapacității societății noastre de a face dreptate.
Motivul? Nu este doar o problemă de alb sau negru. După cum menționau niște juriști competenți încă de la momentul condamnării, sentințele inițiale au fost, să spunem, sub optimale (Elenina Nicuț oferă o explicație mult mai profundă a modului și a motivului pentru care acestea au fost inadecvate).
Și asta pentru că, din momentul tragediei Colectiv și până acum, singurele presiuni aplicate au provenit din partea opiniei publice. Nu sunt convinsă că cineva a dorit cu adevărat să clarifice, în mod serios, cine este vinovat, care sunt soluțiile și reparațiile potrivite. Pare că toți cei care s-au mișcat, au făcut-o mai degrabă pentru a încerca să potolească revoltă provocată de încă un episod de impotență structurală.
În felul acesta, Colectiv a rămas o rană sângerândă în sufletul nostru colectiv.
În ultimii ani, justiția nu a fost atacată atât de deschis ca în 2017-2018, dar au început să apară toate restanțele legate de acel val, distrugerile pe care le-a provocat și toate deciziile și non-deciziile care au fost luate. Uneori, răul nu este provocat doar de acțiunile directe, ci și de inacțiune (a se vedea dosarele închise din cauza prescripției).
În tot acest timp, nimeni nu a organizat alegeri pentru funcția de primar în sectorul 5. Este ironic că scaunul lui Piedone a rămas gol, așteptându-l parcă. Cât timp va trece până la reinstalarea lui? Va fi la fel de pierdută prin birocrație și bucata asta?
Între timp, nu cred că sistemul sanitar s-a îmbunătățit semnificativ, nu știu dacă infecțiile nosocomiale continuă să fie o problemă și nu știu câți au mai rămas pe acolo, dornici să repare câțiva dintre monștrii care ni s-au arătat atunci.
Ce rămâne pentru omul de rând, pentru care Colectiv a fost o traumă colectivă? Probabil același gust amar pe care l-au simțit și alții înaintea noastră. Fără soluții. Fără dreptate. Fără speranță.
Nu cred că e chiar așa, dar poate e vremea să devenim mai cinici apropo de ce se poate face și cum în România. Nu știu cum, dar mă gândesc. Refuz să cred că atât se poate”.
Context (sursa: Agerpres). Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, miercuri, recursul în casaţie formulat de fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei Cristian Popescu Piedone (faptele care i s-au imputat au fost comise în calitate de primar al Sectorului 4, n.red) şi a dispus punerea acestuia în libertate.
„Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Cristian Victor Popescu Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Cristian Victor Popescu Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Cristian Victor Popescu Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat", se arată în minuta deciziei.
Instanţa a dispus anularea executării pedepsei primite în dosarul Colectiv şi punerea acestuia "de îndată" în libertate.
„Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Cristian Victor Popescu Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă", potrivit deciziei judecătorilor.
În cazul lui George Petrică Matei, George Alin Anastasescu, Cristian Mihai Niţă şi Antonina Radu, instanţa a respins recursurile în casaţie formulate de aceştia.
Pe 12 mai anul trecut, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv, pedeapsă scăzută la jumătate faţă de condamnarea de 8 ani şi 6 luni de închisoare cât luase la Tribunalul Bucureşti.
Pe lângă scăderea la jumătate a pedepsei, Piedone a fost scos şi de pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune de zeci de milioane de euro către victimele incendiului.
Piedone este acuzat că a semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare a clubului Colectiv într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.
În acelaşi dosar, patronii clubului Colectiv au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 6 şi 11 ani şi 8 luni de închisoare, iar George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au primit câte 8 ani şi 8 luni închisoare.
Cristian Niţă, director al firmei de artificii, are o condamnare de 2 ani şi 6 luni cu suspendare.