Adjuncta ministrului apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a precizat că „cea mai mare lovitură" din campania militară a Kievului urmează să vină, dar a recunoscut că operaţiunea este dificilă deoarece Rusia face tot ce poate pentru a opri ofensiva, transmite Reuters.
„Operaţiunea în curs are mai multe obiective, iar armata îndeplineşte aceste sarcini", a spus Maliar pe Telegram. Militarii „se mişcă aşa cum trebuie să se mişte. Şi cea mai mare lovitură abia urmează".
După mai multe luni în care a achiziţionat armament occidental, beneficiind de antrenament şi pregătiri, Ucraina a început prima etapă a contraofensivei în urmă cu două săptămâni pentru a recupera zonele ocupate de Rusia, care reprezintă aproximativ a cincea parte din teritoriul său.
„Inamicul nu va renunţa cu uşurinţă la poziţiile sale şi trebuie să ne pregătim pentru o înfruntare dură", a spus Maliar. „De fapt, exact asta se întâmplă acum".
Armata ucraineană, care a păstrat o tăcere strictă cu privire la campanie timp de mai bine de o săptămână, a revendicat de atunci mici victorii, informând luni că a eliberat mai multe aşezări.
La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că această contraofensivă nu a înregistrat vreun succes semnificativ, dar unii oficiali şi bloggeri militari ruşi spun că Ucraina a obţinut mici câştiguri cu preţul unor pierderi uriaşe de trupe şi echipamente.
Este imposibil de verificat în mod independent cum evoluează operaţiune militară în cele mai controversate puncte ale frontului, dar Reuters a fost în măsură să confirme că forţele Ucrainei au avansat în faza incipientă a contraofensivei.
Maliar a mai spus că, deşi forţele ucrainene avansează în mai multe direcţii în sud, forţele Rusiei fac eforturi pentru a înainta în est, unde îşi concentrează eforturile.
Potrivit unei evaluări făcute luni de preşedintelui Volodimir Zelenski, armata ucraineană nu a suferit până acum nicio pierdere de teren în contraofensiva în curs de desfăşurare împotriva ocupanţilor ruşi.
"În unele zone, luptătorii noştri avansează, în unele zone îşi apără poziţiile şi rezistă atacurilor ocupanţilor şi atacurilor intensificate", a afirmat preşedintele Zelenski în discursul său de luni seara. „Nu avem poziţii pierdute. Doar eliberate". El le-a promis din nou compatrioţilor săi că steagul ucrainean va fi arborat în cele din urmă în toate regiunile ocupate în prezent în sudul şi estul ţării.
Alte informații relevante în legătură cu războiul din Ucraina
După o întâlnire cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, la Berlin, cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat sprijinul țării sale pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei, opinând că acesta ar putea „dura mult timp”.
Cei doi au confirmat că Ucrainei nu i se va propune să se alăture alianței la summitul de luna viitoare de la Vilnius, în Lituania, pentru care cea de la Berlin a fost o reuniune pregătitoare, potrivit liderilor.
„Nu discutăm să lansăm o invitație formală - ceea ce discutăm este cum să apropiem Ucraina de NATO", a declarat Stoltenberg la o conferință de presă după întâlnirea cu Scholz. El a adăugat însă că "ușa NATO este deschisă".
Scholz a subliniat că Germania este pregătită să fie alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie".
„Ar trebui să fim pregătiți în eventualitatea în care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei o să dureze încă mult timp", a spus el.
Marea Britanie propune menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei până când Ucraina va fi despăgubită!
Guvernul britanic a anunțat noi propuneri legislative care, dacă vor fi adoptate, vor asigura menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei până când Moscova va plăti Kievului compensații pentru toate daunele cauzate de invazie.
Noua legislație, anunțată de ministrul britanic de externe James Cleverly, înseamnă că activele suverane confiscate de autorități de la începutul războiului din Ucraina vor rămâne imobilizate până la plata despăgubirilor.
Ucraina a mai eliberat un sat pe frontul de sud
Armata ucraineană a declarat luni că a recucerit Pyatykhatky, un sat din sudul țării.
În total, opt localități au fost eliberate de forțele rusești de la începutul contraofensivei ucrainene în iunie, a declarat ministrul adjunct al apărării, Ganna Maliar, pe rețelele de socializare.
Ea a adăugat că 113 kilometri pătrați au fost "eliberați".
Ambele părți înregistrează pierderi importante - Ministerul britanic al Apărării
Rusia și Ucraina se confruntă cu pierderi mari de vieți omenești, în încercarea Kievul de a scoate Moscova din zonele ocupate, au declarat duminică oficiali britanici.
Pierderile rusești sunt probabil la cel mai ridicat nivel de la apogeului bătăliei pentru Bahmut din luna martie, a declarat Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa zilnică.
Cele mai intense lupte s-au concentrat în sud-estul provinciei Zaporojie și în estul Bahmutului, potrivit serviciilor secrete britanice care au evaluat drept „mici” progresele făcute de ucraineni în zonele respective, apreciind că rușii au desfășurat „operațiuni defensive relativ eficiente".
Wagner caută operatori de drone – „tineri cu experiență în domeniul jocurilor virtuale”
Gruparea teroristă Wagner publică anunțuri de recrutare care vizează mai ales persoane cu vârste cuprinse între 21 și 35 de ani cu „experiență în domeniul jocurilor pe calculator" pe care să-i formeze apoi ca specialiști în drone. Demersul Wagner este parte a eforturilor grupării de a-și reface efectivele pierdute în număr mare pe frontul de la bahmut, notează Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă actualizare privind conflictul.
Recrutorii grupului postează mesaje în platformele de socializare, a mai precizat think tank-ul american de analiză citând publicația rusă de opoziție Verstka, care a relatat că recruții nu au nevoie de experiență anterioară.
ISW a indicat, de asemenea, o interceptare audio postată de Direcția principală de informații din Ucraina (GUR), în care un soldat rus discută despre o nouă campanie de recrutare demarată de PMC Wagner.
„În noua sa campanie de recrutare, Wagner încearcă să momească amatori promițându-le pregătire cu instructori de top, asigurări de sănătate și de viață, echipamente moderne și garanții că toți recruții vor primi toate plățile promise", a mai scris ISW.
Mai jos aveți și ultima analiză a pilotului ucrainean-youtuber Denis Davidov, devenit între timp una din cele mai precise surse în evaluarea situației de pe frontul din Ucraina, comentariile sale fiind uneori mai pertinente decât ale unor renumiți analiști și specialiști militari: