În decembrie 2020, absenteismul alegătorilor, algoritmul electoral și votul pe persoană fizică asumat de aderenții lui George Simion au făcut ca Ialomița, un județ altfel eminamente ”roșu PSD”, să trimită în Parlamentul României doi senatori ai Alianței pentru Unirea Românilor. Pentru cel puțin unul dintre ei, Rodica Boancă, cea supranumită ”Șoșoaca de Bărăgan”, mandatul de parlamentar pare să fie o adevărată Epocă de AUR, și nu ne referim aici la reușitele politice, ci mai degrabă la izbânzile din plan familial, acolo unde cifrele de afaceri și profiturile firmelor aflate în link direct cu soțul senatoarei de Ialomița, Florin Boancă, au cunoscut creșteri vertiginoase.
Boancă, potențialul și prosperitatea
Pe pagina sa web, senatorul Rodica Boancă se declară a fi o patriotă convinsă, care susține valorile naționale și tradițiile românești, convinsă de faptul că România are un mare potențial și că ”este datoria noastră să luptăm pentru o țară mai bună și mai prosperă pentru toți cetățenii săi”. Probabil aceste convingeri le nutrește și soțul senatoarei proaspăt demisionare, Florin Boancă, în special cele legate de marele potențial al României și de prosperitatea cetățenilor, dacă ar fi să ne luăm după explozia indicatorilor de succes ai firmelor în care este implicat.
După anul 2020, an care a trimis-o, ”la algoritm”, în legislativul României, pe Rodica Boancă, cifrele de afaceri și profitul societăților de care este legat numele lui Forin Boancă au cunoscut ascendențe copleșitoare, fapt probabil de natură a legitima suspiciunile colegilor de partid ai Rodicăi Boancă cu referire la existența unor posibile fapte din zona traficului de influență.
Astfel, din 2021, anul în care Rodica Boancă a intrat efectiv în pâine în Parlamentul României, BDF Electro SRL, firma la care Florin Boancă era cunoscut ca îndeplinind funcția de director, a executat nu mai puțin de 51 de contracte cu statul, prin încredințări directe, având ca parteneri administrații locale sau instituții publice.
Rând pe rând, comunele Giurgeni, Mărculești, Movila, Făcăieni, Bordușani, Stelnica, Grivița, Gura Ialomiței, orașele Urziceni, Țăndărei, Amara, ba chiar și Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița, au făcut cunoștință cu know-how-ul firmei la care Boancă era angajatul co-asociatului său din altă firmă, Constantin Bîrligea.
În BDF Electro, Bîrligea, șeful și partenerul soțului senatoarei Boancă, împarte acționariatul cu Cristian Ceteraș, fiul cunoscutului Gheorghe Ceteraș, personaj condamnat definitiv în urmă cu 3 ani, prin decizia penală nr. 177 din 06.07.2020, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la o pedeapsă de 10 ani și 8 luni pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență și dare de mită (4 infracțiuni).
În vreme ce, în 2021, profitul a fost de numai 382.781 lei, BDF Electro a realizat, un an mai târziu, un profit de 2,027 milioane lei, cifra de afaceri ajungând la peste 12,1 milioane de lei anul trecut, de la doar 3,7 milioane în 2021.
Amara, lucrările publice și aria pseudo-calomniei
Din vastul portofoliu de lucrări publice încredințate direct firmei la care soțul senatoarei Boancă ocupa funcția de director am remarca, totuși, contractele cu administrația orașului Amara (primar AUR), nu din perspectiva valorii acestora, ci mai ales din cauza scandalului scandalului stârnit la nivel de partid, după ce, pe un grup de comunicatori al AUR, soțul senatorului Boancă a fost acuzată de trafic de influență pentru realizarea unor lucrări publice.
”Suflet mic de psd-istă, mai face contracte cu de 3x prețul cu primăria din Amara, spunând ca așa se cere de la centru? De aia mai au trei oameni în filială cu barbată-tu cu tot ;) Dar lămurește-ne cu contractu' de vânzare becuri prize și întrerupatoare pe care l-au impus primarului de la Amara”, este unul dintre mesajele postate de deputatul Antonio Andrușceag pe grupul intern de comunicatori, fapt care a declanșat un adevărat val de replici contondente ale senatorului de Ialomița pe rețelele de socializare.
Dincolo de acestea, reținem răspunsul sigur al senatoarei Boancă: ”Uite pentru asta te dau în judecată. Soțul meu nu are și nu a avut vreodată vreun contract cu Amara. Este o calomnie”. Foarte probabil ca Rodica Boancă să fi avut dreptate la nivel de nuanță. Nu soțul său a prestat servicii de întreținere a iluminatului public la Amara, nu el vândut lămpi și instrumentar electric. Ci firma pe care onorabilul Florin Boancă o reprezenta..
Florin Boancă, ”minciunile” profitabile și firmele de milioane cu un singur angajat
Trei sunt constantele care marchează, formal, în tot atâtea firme, interesele de afaceri ale familiei Boancă: Florin Boancă, soțul senatoarei ex-AUR, familia Bîrligea (soț și soție) angajatori sau asociați ai lui Boancă, în funcție de societate, și contractele cu entitățile publice.
”Sunt niște minciuni, atât pot să comentez. Toate sunt minciuni!”, a declarat soțul senatoarei Rodica Boancă, contactat de Podul.ro, cu referire la acuzele de trafic de influență, continuând: ”Biznisul meu este 95% fără politică. Eu fac afaceri în mediul privat, nu cu Primăriile. Și, dacă cineva îmi cere o ofertă eu să nu i-o dau, că are acționari care sunt de la Consiliul Local sau Consiliul Județean? S-au cerut oferte, le-am transmis și am câștigat lucrarea. Fac afaceri cu cine vrea să lucreze cu mine. Cine dorește să ceară o ofertă de la mine și să lucreze cu firma pe care o administrez sau cu firma la care sunt angajat... Ăsta e scopul, să facem lucrări și să avem bani de salarii”.
Tot minciuni au fost considerate, de către Florin Boancă, și informațiile (publice de altfel) conform cărora soțul senatoarei îl are ca partener, într-una dintre firmele la care este acționar – Sunset View Design SRL - pe Constantin Bîrligea, angajatorul său din BDF Eectro, la Flamen Expert SRL Boancă fiind co-acționar, parte în parte, cu Vasilica Bîrligea, soția personajului cu același nume pe care îl întâlnim în acționariatul precedentelor societăți nominalizate.
Administrată de Florin Boancă, Flamen Expert SRL, firmă cu un singur angajat în 2020 și 2021, și fără niciun salariat în 2022, a reușit performanța uluitoare de a realiza o cifră de afaceri de 2,022 milioane lei în 2021, și de a o tripla în 2022 (6,036 milioane lei), în condițiile în care încheia anul 2020, cel al alegerilor parlamentare, cu un rulaj de doar 153,4 mii lei! Și la nivel de profit indicatorii au cunoscut creșteri miraculoase: 46 de mii de lei în 2020, 385,5 de mii în 2021 și 1,2 milioane în 2022!
Pe același model de evoluție, Sunset View Design SRL, cea de a doua firmă în care Boancă apare ca acționar și administrator, a punctat decisiv tot în perioada în care Rodica Boancă, în calitate de senator, înfiera mecanismele corupte ale ”sistemului”: 8964 de lei cifră în afaceri în 2020, 44.843 în 2021 și 1,229 milioane lei în 2022. La profit coincidențele probabil să se fi repercutat și mai substanțial: 3,7 mii lei profit în 2020, 29.000 în 2021 și 1,192 milioane lei în 2022!
De prisos să mai menționăm contractele pe care cele două firme ale lui Florin Boancă le-au derulat cu SC Urban SA, operator regional al cărui capital social, în sumă totală de 578.792,50 lei, reprezentând un număr de 231.517 acţiuni a 2,50 lei fiecare, este deţinut exclusiv de acţionari publici ialomițeni: Consiliul Județean – 70,00004 % din capitalul social; municipiul Slobozia – 28,61776 % din capitalul social şi comunele Ciulniţa, Cosâmbeşti, Mărculeşti, Scânteia, cu câte 800 acţiuni reprezentând 0,34555 % din capitalul social.
”Va urma” în loc de ”Epilog”
Radiografia de mai sus reprezintă doar partea vizibilă a mecanismului care a adus profit personal, în plan familial, senatorului ialomițean Rodica Boancă, pe perioada mandatului său de ales pe listele AUR. Am lăsat de-o parte, până la momentul elucidării lor, o altă sumă de aspecte ”gri”, dubioase, în special legate de o posibilă relație directă dintre parlamentarul Rodica Boancă și firmele administrate sau conduse de către soțul său, asupra tuturor acestora urmând să revenim în viitorul, sperăm noi, cât mai apropiat.