Serviciile secrete britanice: tensiunile dintre șeful Wagner, Evgheni Prigojin și establishmentul rus ar putea ajunge într-un punct CRITIC la 1 iulie. Află motivul


Serviciile secrete britanice: tensiunile dintre șeful Wagner, Evgheni Prigojin și establishmentul rus ar putea ajunge într-un punct CRITIC la 1 iulie. Află motivul

Disputa dintre Evgheni Prigojin și establishmentul rus ar putea ajunge la un punct critic la 1 iulie, potrivit serviciilor secrete militare britanice, scrie Sky News.

Acesta este termenul limită pentru un ordin al Ministerului rus al Apărării, susținut explicit de Vladimir Putin, care cere forțelor neregulate să semneze contracte cu ministerul, ordin pe care șeful Wagner le-a respins.

Într-un moment rar de sfidare față de Vladimir Putin, mai degrabă decât față de instituția militară în general, Prigojin a declarat miercuri că „niciunul dintre luptătorii lui Wagner nu este pregătit să meargă din nou pe calea rușinii”.

Ministerul britanic al Apărării a declarat astăzi: „Retorica lui Prigojin evoluează spre sfidarea unor secțiuni mai largi ale establishmentului rusesc. 1 iulie 2023, data limită pentru ca voluntarii să semneze contractele, este probabil să fie un punct de trecere cheie în această dispută”.

Britanicii au remarcat o schimbare în ceea ce privește deferența lui Prigojin față de președintele rus.

El a lansat „critici vitriolante” la adresa Ministerului rus al Apărării de-a lungul mai multor luni – de la plângeri privind conducerea acestuia până la aprovizionarea cu muniție – dar până acum a avut grijă să nu-l confrunte pe Putin în mod direct.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.