Ofensiva Ucrainei pare să se fi împotmolit. Este un impas real sau o strategie? Ce spun analiștii din Vest. Putin este de partea lui Șoigu în războiul cu Prigojin / Liderul Wagner propune Moscovei o schimbare radicală de abordare în privința Ucrainei care a ajuns să aibă „una dintre cele mai puternice armate din lume”


Ofensiva Ucrainei pare să se fi împotmolit. Este un impas real sau o strategie? Ce spun analiștii din Vest. Putin este de partea lui Șoigu în războiul cu Prigojin / Liderul Wagner propune Moscovei o schimbare radicală de abordare în privința Ucrainei care a ajuns să aibă „una dintre cele mai puternice armate din lume”

Mai mulți oficiali occidentali citatați de publicația The Guardian au apreciat că Ucraina înregistrează pierderi semnificative și progresează lent spre linia principală de apărare a Rusiei. 

Ar fi una din primele evaluări ale Vestului cu privire la contraofensiva ucraineană lansată la 4 iunie, iar tonul sobru-sumbru a fost adoptat de surselor citate de The Guardian pentru a pondera așteptările privind un progres extraordinar al ucrainenilor pe front. Oficialii au apreciat însă că ofensiva „merge în direcția corectă" și că pierderile nu sunt peste așteptările inițiale. 

Oficialii au mai specificat că contraofensiva se află încă foarte la început și că implică o formă de înfruntare armată nemaiîntâlnită de zeci de ani, deoarece forțele ucrainene sunt nevoite să construiască șiruri unice de vehicule blindate care să se deplaseze, pe câmpuri minate, către principalele linii de apărare rusești, aflate în anumite situații chiar și la o distanță de 20 de kilometri.

„Deplasarea acestor șiruri prin câmpurile de mine face ca blindatele ucrainene să fie foarte vulnerabile la atac", au apreciat oficialii care au negat că Ucraina ar fi pierdut în jur de 120 de vehicule blindate, cifră vehiculată de Moscova, propagandiști și idioți utili.

„Felul ales de ruși pentru a se apăra se dovedește dificil pentru Ucraina și costisitor pentru forțele de atac, prin urmare, avansul în acest moment este lent", a spus una dintre sursele din Vest.

Este posibil să avem de-a face cu un război „măcinător” pentru multe luni de acum încolo. 

„Ce fac forțele Kievului ese incredibil de complicat. Ucrainenii se duc să atace linii de apărare bine pregătite, pe care rușii au avut luni de zile să le pună la punct. În general, Rusia s-a apărat destul de bine de pe poziții temeinic pregătite și s-a retras apoi pe liniile tactice. Deși le provoacă pierderi rușilor, acestea nu sunt semnificative, deoarece rușii aleg momentul în care să se retragă, într-o manieră oarecum similiară celei în care ucrainenii s-au apărat împotriva vehiculelor rusești”. 

„Ideea că rușii se vor lichefia pur și simplu, iar ucrainenii vor intra ca-n brânză prin linia lor defensivă e pur și simplu nebunească”.

„În acest conflict, avantajul a fost întotdeauna de partea apărătorului". (Opinii ale oficialilor vestici)

Sursele citate au mai opinat că este posibil să fie nevoie chiar și de trei luni pentru a putea evalua corect rezultatele contraofensivei.

Cele mai multe dintre vehiculele care au fost avariate au fost aruncate în aer de mine, iar pe măsură ce ucrainenii avansează sunt tot mai expuși atacurilor cu drone.

Oficialii au respins ipotezele potrivit cărora prezentul asalt ar putea oferi Ucrainei un avantaj tactic semnificativ astfel încât, prin septembrie, să poată redeschide discuțiile de pace cu Vladimir Putin. „E încă departe momentul în care Ucraina să fie în poziția de a redeschide negocierile", au spus ei.

Progresul lent este posibil să pună o presiune mai mare asupra Occidentului care să-i sugereze lui Putin că este pregătit pentru o contraofensivă de durată pe care nu o va trata drept singura posibiliate a Ucrainei de a-și recupera teritoriul. 

Una din temerile principale ale Ucrainei este că suportul Occidentul s-ar putea diminua dacă armele furnizate arme occidentale nu produc rapid rezultate vizibile pe câmpul de luptă. 

Oficialii occidentali au admis că avioanele furnizate de Occident ar putea să nu fie disponibile în viitorul apropiat, chiar dacă instruirea piloților ucraineni abia acum este în curs de desfășurare.

În ceea ce privește întâlnirea lui Putin cu corespondenții militari, occidentalii s-au arătat surprinși că liderul de la Kremlin a admis că Rusia a suferit pierderi importante de tancuri și că are probleme cu  baza sa militară industrială.

Chiar dacă desfășurarea exactă a forțelor rusești nu este pe deplin clară pentru Occident, oficialii au apreciat că marea majoritate a forțelor rusești sunt acum concentrate pe poziții defensive, în parte din cauza dimensiunii uriașe a liniei care trebuie apărată. Acest lucru oferă Rusiei puțin spațiu de manevră suplimentar pentru a desfășura întăriri în eventualitatea în care un punct al liniei devine vulnerabil.

Rusia a pregătit mii de poziții defensive, din vestul teritoriului ocupat până în Crimeea, inclusiv câmpuri minate, șanțuri antitanc, tranșee și baricade "dinți de dragon".

Pozițiile forțelor ruse, analizate de Reuters în aprilie folosind imagini din satelit, sunt puternic concentrate în sudul de importanță strategică, unde Kievul ar putea avea ca obiectiv să taie podul terestru al Rusiei către Crimeea și să divizeze forțele Kremlinului.

Ucraina – ale cărei forțe principale de contraosfensivă nu se află încă pe câmpul de luptă - poate observa unde își poziționează Moscova trupele pentru a-și consolida liniile, pentru ca apoi să lovească zonele mai slab apărate, inclusiv în est, au declarat analiștii militari.

„Ucraina are niște opțiuni", a opinat Ben Barry, cercetător principal pentru război terestru la International Institute for Strategic Studies.

„Nu poate obține o surpriză strategică, dar va încerca din răsputeri să obțină o surpriză operațională și tactică. Acest lucru va implica mascare, camuflaj, înșelăciune, dezinformare, elemente pe care le-a folosit cu destul succes în toamna trecută".

Într-o analiză complexă, Reuters arată că Ucraina se pregătește pentru contraofensivă de aproximativ șase luni, debutul acestor pregătiri fiind probabil după recucerirea Hersonului în noiembrie.

Armata a creat 12 brigăzi blindate pentru prezenta operațiune dintre care nouă au fost antrenate și echipate de Occident, spun analiștii. 

O brigadă cuprinde de obicei cel puțin 3.500-4.000 de soldați. Ucraina a precizat că a format opt brigăzi de asalt compuse din 40.000 de soldați recrutați de Ministerul de Interne.

Konrad Muzyka, un analist militar din Polonia care urmărește îndeaproape războiul, a declarat că doar trei din cele 12 brigăzi au fost văzute în luptă pe frontul de sud-est până acum.

Principalele lovituri au avut loc în apropierea orașului Orikhiv, controlat de Kiev, în regiunea Zaporojia, și Velyka Novosilka, în regiunea Donețk, la aproximativ 80 km spre est.

Aceste împingeri ar putea indica faptul că generalii ucraineni sunt cu ochii pe Tokmak, un oraș ocupat din regiunea Zaporojia, aflat la aproximativ 25 km de linia frontului. La o distanță de 60 km se află orașul Melitopol. Ambele așezări sunt puternic fortificate.

În apropiere de Velyka Novosilka, Ucraina a eliberat un grup de patru sate, plus alte două din apropiere, a declarat luni ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar.

Trupele au avansat până la 6,5 km și au ocupat 90 de km pătrați, a mai spus Maliar. Miercuri, oficialul ucrainean a raportat mai multe avansuri de 300-350 de metri în diferite zone în 24 de ore.

„Inițial s-au descurcat destul de bine", a apreciat Muzyka.

„Principala mea preocupare, după cinci sau șase zile în această fază principală, este că progresul pare să se fi oprit. Impulsul din primele două zile a dispărut în esență acum și nu știm de ce se întâmplă asta”, a comentat expertul militar.

Maliar a raportat, de asemenea, progrese pe flancurile orașului Bahmut din est, pe care Rusia a declarat că l-a capturat luna trecută. Analiștii militari nu cred însă că recucerirea Bahmut ar putea devini un obiectiv important în cadrul prezentei contraofensive.

Contraofensiva este complicată de lipsa de putere aeriană a Ucrainei. Kievul a făcut luni de zile presiuni asupra Occidentului pentru a furniza avioane de luptă F-16, dar asta nu se va putea întâmpla mai devreme de câteva luni.

Kievul a decis să nu vorbească prea mult despre contraofensivă, în ideea sporirii securității operaționale, ceea ce face dificilă evaluarea independentă a câmpului de luptă. 

În ce privește vehiculele occidentale pierdute de Ucraina până în prezent, Muzyka a estimat că Ucraina ar fi putut pierde până la 15% din vehiculele sale Bradley și câteva procente din Leopard, deși era posibil ca forțele ucrainene să fi recuperat unele dintre aceste vehicule și să le fi trimis la reparat.

Alte informații relevante cu privire la războiul din Ucraina

Vladimir Putin pare să încline în favoarea bunul său amic Serghei Șoigu în conflictul de la vârful armatei sale. Tiranul de la Kremlin a spus în fața, marți, în fața milbloggerilor ruși, că saluta inițiativa lui Șoigu de a obliga mercenarii/voluntarii să semneze contracte cu ministerul Apărării, ordin pe care Prigojin a anunțat că refuză să-l urmeze.

Într-o nouă intervenție recentă apărută pe Telegram, Prigojin vorbește despre strategia greșită a Rusiei în privința Ucrainei, din eroare în eroare, Moscova determinând Kievul să aibă una dintre cele mai puternice armate ale lumii. 

„Misiunea principală a operațiunii speciale este de a aduce Ucraina în zona pro-rusă. Și dacă vrem ca asta să se întâmple, trebuie să înlăturăm conducerea (de la Kiev) și să-i pupăm pe oameni în fund. Pentru că până acum nu am făcut decât să ne purtăm mitocănește. Am intra cu bocancii pe teritoriul Ucrainei și, căutându-i pe naziști, și am distrus tot ce s-a putut, ne-am apropiat de Kiev și ne-am retras. Am făcut din Ucraina o națiune care este cunoscută azi peste tot în lume. Și în ce privește demilitarizarea...dacă la început aveau 500 de tancuri, acum au 5000. Dacă la început armata lor avea 20.000 de militari, acum are 400.000. Deci cum i-am demilitarizat? Dimpotrivă, i-am militarizat, i-am făcut să se înarmeze până în dinți. Ucraina are astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume”. VIDEO declarație Prigojin pe canalul de Telegram al PODUL - https://t.me/PodulRo)

Se zvonește că mâna dreaptă a dictatorului cecem Ramzan Kadîrov, comandantul Adam Delimkhanov, ar fi fost ucis în Prîmorsk, Ucraina, regiunea Zaporojia, de o unitate specială de luptă ucraineană. Delimkhanov este membru al Dumei de Stat a Rusiei și șef al filialei cecene a Rosgvardia.

Presa rusă a transmis că Delimkhanov a fost rănit, dar este în viață.

Ulterior, Kadîrov a precizat, într-o postare pe Telegram, că Delimkhanov, care îi este și rudă de sânge, este „viu și bine și nici măcar nu este rănit" și că ar fi reușit să ia legăura cu el.

Informația inițiată despre uciderea lui Delimkhanov a provenit de la observatorul politic Kyrylo Sazonov, care s-a alăturat forțelor armate ucrainene și luptă acum pe front.

Ulterior, zvonul a fost cumva confirmat și de afirmațiile lui Roman Venevitin, fostul comandant Brigăzii 72 a FA ruse, devenit cunoscut după ce a fost luat prizonier de Wagner care l-au acuzat că, băut fiind, a tras asupra unui vehicul al mercenarilor.

Coordonatele lui Delimkhanov ar fi fost divulgate de ”mercenari ai PMC Wagner", a acuzat Venevitin, care mai spunea că Delimkhanov este grav rănit, iar pierderile în rândul kadîroviților care îl însoțeau sunt semnificative.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.