Varșovia transmite că articolul din presa americană referitor la o presupusă implicare a Poloniei în cazul exploziei conductelor Nord Stream face jocul propagandiștilor ruși


Varșovia transmite că articolul din presa americană referitor la o presupusă implicare a Poloniei în cazul exploziei conductelor Nord Stream face jocul propagandiștilor ruși

Un înalt oficial polonez din sfera securității a declarat pentru PAP că informațiile vehiculate în presă despre o implicare a Poloniei în explozia de anul trecut care a deteriorat conductele de gaz Nord Stream fac jocul propagandiștilor ruși.

Wall Street Journal a publicat sâmbătă un articol în care menționează că anchetatorii germani care cercetează aparentul sabotaj al conductelor Nord Stream examinează dovezi potrivit cărora echipa de sabotori responsabilă pentru explozie a folosit Polonia ca bază operațională.

Stanislaw Zaryn, comisarul polonez pentru securitatea din spațiul informațional, a precizat pentru PAP că informațiile repetate sistematic în mass-media despre indiciile unei implicări poloneze în distrugerea conductelor de gaze naturale Nord Stream 1 și 2 sunt folosite în mod constant de Rusia pentru a crea impresia că Varșovia se află în spatele incidentului. 

Zaryn a mai transmis că "rușii creează tot mai multe evenimente modelate pe linii logic coerente, dar bazate pe o succesiune de mesaje neadevărate sau false în ceea ce privește cauza și efectul".

"În acest fel a apărut un fundal informațional - un cadru în care rușii desfășoară multe operațiuni deodată. Aceste operațiuni sunt menite să discrediteze Polonia drept un stat presupus agresiv față de Rusia, Belarus și Ucraina, rusofob, nedemn de încrederea Occidentului și servil SUA", a adăugat Zaryn.

Potrivit acestuia, "propaganda Federației Ruse nu încetează niciodată să încerce să-i dezbine pe polonezi și ucraineni".

Această sarcină se desfășoară în două direcții: campaniile de dezinformare îndreptate către populația ucraineană, respectiv cele adresate societății poloneze se desfășoară separat. Scopul este de a crea dușmănie durabilă între polonezi și ucraineni. 

Zaryn a adăugat că Rusia propagă constant dezinformarea cu privire la falsificarea de către Ucraina, cu ajutorul serviciilor speciale occidentale, a materialelor legate de masacrul de la Bucha, care "în optica propagandei de la Kremlin – în funcție de metanarațiunea adoptată – nu a existat sau a fost comis de ucraineni". (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.