Declarație șocantă și bizară a fostul șef al NATO, Anders Fogh Rasmussen: țările Alianței ar putea decide să trimită trupe în Ucraina


Declarație șocantă și bizară a fostul șef al NATO, Anders Fogh Rasmussen: țările Alianței ar putea decide să trimită trupe în Ucraina

Unele țări NATO ar putea decide să trimită trupe în Ucraina dacă statele membre ale alianței nu vor reuși să ofere Kievului garanții de securitate semnificative la summitul critic al alianței de la Vilnius, din luna iulie, a opinat fostul secretar general al NATO, Anders Rasmussen.

Rasmussen, care a fost consilierul oficial al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, cu privire la poziționarea Ucrainei în viitoarea arhitectură de securitate europeană, a efectuat un turneu în Europa și la Washington pentru a evalua schimbările de dispoziție înainte de începerea summitului din 11-12 iulie, scrie The Guardian.

Rasmussen a avertizat, de asemenea, că, chiar și în condițiile în care un grup de state ar oferi Ucrainei doar anumite garanții de securitate, altele nu vor permite ca subiectul viitoarei aderări a Ucrainei la NATO să fie exclus de pe ordinea de zi la Vilnius.

„Dacă NATO nu poate ajunge la un acord asupra unei căi de urmat pentru Ucraina, există o posibilitate uriașă ca unele țări să acționeze individual", a declarat Rasmussen. 

„Știm că Polonia este foarte angajată în furnizarea de asistență concretă pentru Ucraina. Și nu aș exclude posibilitatea ca Polonia să se angajeze și mai puternic în acest context la nivel național și să fie urmată de statele baltice, poate inclusiv cu posibilitatea de a trimite trupe pe teren", a continuat acesta. 

Rasmussen a lansat aceste remarci, în contextul în care actualul șef al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că problema garanțiilor de securitate se va afla pe ordinea de zi la Vilnius, adăugând însă că NATO - în conformitate cu articolul 5 din Tratatul de la Washington - oferă garanții de securitate depline doar membrilor cu drepturi depline.

Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a precizat: „Avem în vedere o serie de opțiuni pentru a semnala că Ucraina avansează în relația sa cu NATO".

Fostul secretar general al Alianței a mai declarat că Ucraina ar trebui să primească garanții de securitate scrise, care să acopere schimbul de informații, instruirea militarilor, producția de muniție, continuarea livrărilor de arme înainte de summit. Potrivit lui Rasmussen, aceste garanții ar fi un început, dar nu ar trebui să pună în umbră prioritatea aderării Ucrainei la NATO.

Rasmussen a mai spus că „unii aliați ai NATO ar putea fi în favoarea garanțiilor de securitate pentru a evita, de fapt, o discuție reală privind aspirațiile de aderare ale Ucrainei. Ei speră că, prin oferirea de garanții de securitate, pot evita această chestiune. Nu cred că acest lucru este posibil. Cred că subiectul (aderării Ucrainei - n.red.) NATO va fi ridicat la summitul de la Vilnius. Am vorbit cu mai mulți lideri est-europeni și există un grup de țări aliate, din Europa Centrală și de Est, care doresc cel puțin o cale clară pentru Ucraina spre aderarea la NATO".

El a subliniat că istoria arată că este periculos să lăsăm Ucraina în sala de așteptare a NATO pe termen nelimitat. Chiar dacă la summitul de la Vilnius nu se va putea oferi o invitație Ucrainei de a adera la NATO, s-ar putea face referire la posibilitatea de a-i oferi o invitație de aderare la Washington, anul viitor. Calea spre cooptarea Ucrainei în Alianță, a mai spus el, ar trebui să excludă stabilirea unor condiții prealabile, cum ar fi un plan de acțiune pentru aderarea la NATO, lucru pe care nici Suedia și nici Finlanda nu au fost obligate să îl adopte ca parte a parcursului lor de aderare.

„Orice altceva mai puțin de atât ar fi o dezamăgire pentru Ucraina", a mai spus el, respingând argumentul potrivit căruia Ucrainei nu i s-ar putea oferi o cale de aderare la NATO până când războiul nu se va încheia, arătând că acest lucru îi oferă practic lui Putin un drept de veto.

Rasmussen Global, o firmă de consultanță politică fondată de fostul general de securitate NATO, a făcut lobby pentru garanții de securitate pe termen lung pentru Ucraina printr-o campanie pro-bono. De asemenea, Rasmussen prezidează Grupul pentru garanții internaționale de securitate pentru Ucraina împreună cu șeful biroului președintelui ucrainean, Andriy Yermak.

În vârstă de 70 de ani, Anders Fogh Rasmussen este un politician danez, fost prim-ministru al Danemarcei și președinte al Partidului Liberal Danez. Din 1 august 2009 până în octombrie 2014 a fost Secretar General al NATO.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.