Fostul comandant al Forțelor Terestre poloneze analizează ce au obținut trupele ruse prin distrugerea barajului Kakhovka


Fostul comandant al Forțelor Terestre poloneze analizează ce au obținut trupele ruse prin distrugerea barajului Kakhovka

Generalul Waldemar Skrzypczak, fost comandant al Forțelor Terestre poloneze, a estimat că aruncarea în aer a barajului Kachovka ar întârzia contraofensiva trupelor ucrainene cu 8-10 zile.

"Această amenințare a planat tot timpul în aer, iar ucrainenii erau conștienți de ea", a declarat generalul Waldemar Skrzypczak într-un interviu acordat portalului de știri interia.pl.

Comandamentul Operațional "Sud" al Forțelor Ucrainene a raportat ieri dimineață că rușii au aruncat în aer barajul de la Novaia Kachovka, ceea ce a invocat revărsarea râului Nipru și inundarea unor părți semnificative din regiunea Herson. 

Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că rușii au aruncat în aer centrala Kachovka pentru a "complica ofensiva ucraineană".

"Acest act terorist reprezintă un semn de panică a regimului Putin și o încercare de a complica acțiunile Forțelor de Securitate și Apărare ale Ucrainei. Acest act va deveni o dovadă puternică în fața unui tribunal internațional, care, fără îndoială, îi va aștepta pe toți cei implicați în comiterea crimelor de război pe teritoriul ucrainean", se arată în comunicat.

Potrivit lui Skrzypczak, aruncarea în aer a barajului a venit pe fondul temerilor ruse de o ofensivă ucraineană. 

"Prin creșterea curentului de apă, rușii au împiedicat operațiunile de amploare ale trupelor ucrainene pentru câteva zile - estimez 8-10 zile. În acest fel, rușii își scurtează efectiv frontul de apărare, pentru că nu mai trebuie să se angajeze pe această secțiune a frontului. Ei se pot concentra asupra a ceea ce se întâmplă în secțiunea de sud sau de est", a explicat generalul polonez. 

Fostul comandant al Forțelor Terestre a mai precizat că în momentul de față avem de-a face cu etapa preliminară a contraofensivei ucrainene. 

"Trupele ucrainene desfășoară operațiuni confuze, activități simulate, menite să deruteze rușii cu privire la direcția principalului lor atac", a spus Skrzypczak.

Generalul polonez a indicat Bakhmut drept o posibilă direcție pentru acțiunile reale ale ucrainenilor. 

"Scopul în acest caz este încercuirea trupelor ruse, care se află în continuare în Bakhmut după retragerea trupelor grupării de mercenari Wagner. Se vede din mișcările trupelor ucrainene că Bakhmut nu a fost abandonat, iar jocul încă se desfășoară acolo. Este un oraș simbolic, motiv pentru care e atât de important pentru ambele părți. Era important ca rușii să-l captureze, iar pentru ucraineni să-l recucerească în contraofensivă", a reflectat generalul.

Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional "Sud" al armatei ucrainene, a subliniat că rușii au aruncat în aer barajul pentru a opri contraofensiva forțelor ucrainene. Într-un interviu acordat pentru Radio Svoboda, ea nu a precizat cum ar putea afecta incidentul acțiunile ucrainenilor. Pe de altă parte, potrivit purtătorului de cuvânt, se va schimba, pe de altă parte, "linia pozițiilor de tragere" a armatei ruse, deoarece "apa își va face treaba", ceea ce va oferi un răgaz locuitorilor din Herson. (sursa: The Warsaw Voice

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.