Parlamentul European, lege specială pentru livrări suplimentare de muniție de război în Ucraina


Parlamentul European, lege specială pentru livrări suplimentare de muniție de război în Ucraina

Parlamentul European a aprobat joi un proiect de lege pentru creșterea producției europene de muniții și rachete. Legea privind sprijinirea producției de muniții (ASAP) urmărește să accelereze livrarea de muniții și rachete în Ucraina și să ajute statele membre să își refacă arsenalele. Prin introducerea unor măsuri specifice, inclusiv a unei finanțări în valoare de 500 de milioane EUR, ASAP urmărește să sporească capacitatea de producție a UE pentru a aborda deficitul actual de produse din domeniul apărării, în special muniție sol-sol și muniție de artilerie, rachete și componente ale acestora.

Comisia Europeană va identifica, va cartografia și va monitoriza în permanență disponibilitatea acestor produse din domeniul apărării, a componentelor acestora și a materiilor prime corespunzătoare și va stabili mecanisme, principii și norme temporare pentru a asigura disponibilitatea în timp util și durabilă a acestor produse din domeniul apărării pentru cumpărătorii lor în cadrul Uniunii Europene. Eficacitatea acestui regulament va fi evaluată până la jumătatea anului 2024, ținând seama de evoluția contextului de securitate. Pe baza rezultatelor, se poate lua în considerare extinderea acestor măsuri și alocarea unui buget suplimentar.

Comisia Europeană a prezentat legislația ASAP la 3 mai 2023, iar deputații au convenit în aceeași lună să declanșeze procedura de urgență a Parlamentului pentru a accelera aprobarea proiectului de lege. Liderul echipei de negociere a PE, Cristian Bușoi (PPE, România), a declarat: „Decizia de astăzi marchează un pas important pentru securitatea și apărarea Uniunii noastre și, în special, pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei în fața agresiunii Rusiei. Aceasta ne va spori capacitatea de a răspunde provocărilor în materie de securitate. Este o victorie pentru Europa și pentru securitatea noastră colectivă. Parlamentul este acum pregătit să negocieze cu Consiliul și sperăm să ajungem la un acord cât mai curând posibil.”

Legea a fost adoptată cu 446 voturi pentru, 67 împotrivă și 112 abțineri. Eurodeputații vor începe acum negocierile cu Consiliul, cu scopul de a ajunge la un acord politic, pe care PE intenționează să îl voteze apoi în plen în iulie. În paralel, eurodeputații lucrează asupra Actului privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun (EDIRPA) pentru a sprijini colaborarea dintre statele membre în faza de achiziții publice în domeniul apărării pentru a acoperi cele mai urgente și critice lacune.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.