Sondajul care îi năruie lui Xi Jinping aspirațiile imperialiste: În pofida așteptărilor Beijingului, numărul chinezilor ce susțin folosirea forței pentru unificarea cu Taiwanul însumează o majoritate fragilă


Sondajul care îi năruie lui Xi Jinping aspirațiile imperialiste: În pofida așteptărilor Beijingului, numărul chinezilor ce susțin folosirea forței pentru unificarea cu Taiwanul însumează o majoritate fragilă

Interesul publicului chinez privind chestiunea unificării Chinei cu Taiwanul este scăzut, au reliefat cercetătorii, citând rezultatele unui sondaj.

Un articol intitulat "Evaluarea sprijinului public pentru unificarea (non-)pașnică cu Taiwanul: Date dintr-un sondaj realizat la nivel național în China", publicat în Journal of Contemporary China pe 14 mai, a arătat că doar 55% dintre cei chestionați în China ar susține variante ce implică utilizarea forței militare pentru a se realiza unificarea cu Taiwanul.

1.824 de persoane au fost chestionate pe următoarea temă: Cum doriți să vedeți rezolvată problema unificării Taiwanului cu China?

Sociologii le-au prezentat respondenților cinci opțiuni cu privire la Taiwan: realizarea unificării prin forța militară; invadarea regiunilor Kinmen și Lienchiang și forțarea Taiwanului să se predea; folosirea sancțiunilor economice pentru a forța negocierile; menținerea "statu quo-ului" și consolidarea puterii naționale a Chinei pentru a încuraja Taiwanul să caute în mod voluntar unificarea; permiterea Taiwanului să-și aleagă propria cale, inclusiv independența.

Sprijinul pentru majoritatea opțiunilor a fost aproape egal, cu excepția opțiunii care prevedea și independența Taiwanului, pe care 22% au susținut-o.

Cercetătorul de științe politice de la Universitatea din Miami, June Teufel Dreyer, a comentat luni rezultatele pentru Radio Free Asia.

"Acest lucru evident nu atestă declarația președintelui chinez Xi Jinping potrivit căreia întreaga țară așteaptă cu nerăbdare întoarcerea Taiwanului", a spus aceasta, 

Directorul RAND Corp Hu Taiwan Policy Initiative, Raymond Kuo, a comentat, la rândul lui sondajul, spunând că sprijinul din China pentru utilizarea forței militare împotriva Taiwanului ar putea fi chiar mai mic decât ceea ce reflectă sondajul.

Pe baza cercetărilor privind nivelul de autocenzură, de reținere al chinezilor atunci când au de optat, mai ales politic, procentul real al celor care susțin utilizarea forței militare ar putea fi mai aproape de 25%, a spus Raymond Kuo.

De asemenea, chinezii vor fi influențați de o serie de alți factori, inclusiv situația drepturilor omului din China, factori politici și posibilitatea implicării SUA într-un conflict în strâmtoarea Taiwan, a subliniat directorul RAND Corp Hu Taiwan Policy Initiative. (sursa: Taipei Times)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.