Incursiunea de la Belgorod, un mic experiment pentru a testa reacția de apărare a Rusiei? Ce informații prețioase au furnizat Kievului atacurile partizanilor anti-Kremlin


Incursiunea de la Belgorod, un mic experiment pentru a testa reacția de apărare a Rusiei? Ce informații prețioase au furnizat Kievului atacurile partizanilor anti-Kremlin

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a negat implicarea Kievului în incursiunea de două zile a partizanilor din grupările Corpul Voluntarilor Ruși și Legiunea Libertate pentru Rusia pe teritoriul Rusiei, dar a declarat că operațiunea a arătat că Moscova nu este pregătită pentru provocările interne cu care se va confrunta. 

PODUL a scris AICI despre avertismentul lui Evgheni Prigojin la adresa actualei conduceri a Rusiei, care riscă o revoluție similară celei de la 1917 din cauza proastei gestionări a războiului. Detalii AICI.

„Noi, ca stat oficial, nu avem nimic de-a face cu aceste evenimente", a declarat Danilov. „Este vorba despre cetățeni ruși care fac asta pentru a-și exprima atitudinea față de ce se întâmplă în Rusia".

Observatorii militari au apreciat însă că este foarte puțin probabil ca milițiile rusești, care includ elemente de extremă-dreapta, să poată deplasa oameni și mașini prin Ucraina și peste graniță fără acordul serviciilor secrete militare ucrainene.

Danilov a vorbit și despre informațiile pe care le-a aflat Kievul despre apărarea rusă și reacția acesteia în urma incursiunii.

„Ne-au demonstrat că nu sunt pregătiți pentru provocările care vor urma, nu doar în regiunea Belgorod, ci în orice unitate teritorială a Rusiei", a spus el, sugerând potențialul unor noi revolte ale grupurilor rebele rusești. 

De altfel, rebelii ruși au postat în rețelele de socializare și au transmis în declarațiile publice făcute după incursiunea de la Belgorod că aceasta a fost doar începutul și că, în curând, vor reveni în Rusia pentru noi atacuri-fulger. În conferința de presă susținută miercuri, Corpul Voluntarilor Ruși a apreciat că a reușit să înainteze în teritoriul Rusiei aproximativ 40 de kilometri. Imaginea de mai sus este din conferința de presă organizată de RDK (Corpul Voluntarilor Ruși).

„Capacitatea și punctele forte ale lanțului de comandă rusesc nu vor fi suficiente. Sistemul a încetat să mai funcționeze", a declarat Danilov. „FSB [Serviciul Federal de Securitate] ar trebui să controleze frontiera. Se pune întrebarea: unde este FSB-ul?".

El a mai subliniat că, în ciuda incursiunii fără precedent pe teritoriul rusesc, „Putin nu a spus încă niciun cuvânt despre acest lucru".

O hartă a Institutului american pentru Studiul Războiului arată înaintarea și zona în care au opera partizanii ruși.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.