Fiul în vârstă de 33 de ani al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ar fi luptat alături de mercenarii teroriști Wagner pe frontul din Ucraina timp de aproape șase luni, potrivit unor dezvăluiri făcute chiar de tânărul „combatant” într-un interviu acordat unei publicații rusești pro-Kremlin.
„A fost datoria mea... Nu puteam să stau deoparte și să privesc cum prietenii și alții se duc acolo", a spus Nikolai Peskov.
Finanțată de controversatul oligarh Evgheni Prigojin, Wagner, cunoscută drept „companie militară privată" , a căpătat în ultimele luni notorietate pe plan internațional în contextul războiului din Ucraina și a crimelor și a altor abuzuri săvârșite pe front, fiind, aparent, singura divizie a Rusiei ce a înregistrat, cu pierderi grele, mici victorii în estul Ucrainei, regiunea Donețk.
Asta însă abia după ce Prigojin a primit undă verde din partea Kremlinului pentru a recruta voluntari din pușcării, astfel că mii de criminali și alți infractori au fost iertați de pedepse și eliberați pentru a lupta. O mică parte din ei s-au întors deja în Rusia, povestit atrocități inimaginabile. PODUL a relatat AICI.
Este însă rar ca un membru al elitei rusești să se alăture Wagner, mulți alegând să fugă în străinătate pentru a evita recrutarea în armata regulată.
Nikolai Peskov este cunoscut și sub numele de Nikolai Choles și vorbește fluent engleza, după ce a petrecut mai mulți ani în tinerețe la Londra. El a fost o vreme și corespondent al postului de televiziune de stat rusesc RT.
Atât el, cât și tatăl său se află sub incidența sancțiunilor americane.
Într-un interviu acordat cotidianului pro-Kremlin Komsomolskaia Pravda, el a precizat că a fost propria sa decizie de a se alătura Wagner, dar nu știa cum să procedeze, „așa că a trebuit să apelez la tatăl meu... și el m-a ajutat în acest sens".
Spune că a folosit o identitate falsă pentru ca tovarășii de arme din cadrul Wagner să nu afle de legăturile sale cu Kremlinul. A refuzat să dezvăluie însă numele sub care s-a înrolat, precizând că ar putea fi nevoit să îl folosească din nou.
BBC menționează că nu a putut să verifice povestea tânărului Peskov despre pretinsul voluntariat alături de Wagner ale cărei trupe sunt angajate în lupte intense de luni de zile în Bakhmut.
Nikolai Peskov nu a dezvăluit unde anume a luptat în ceea ce Rusia încă numește „operațiunea sa militară specială" în Ucraina, dar o serie de imagini publicate zilele acestea pe Twitter îl surprind într-o locație ce ar părea fi Soledar, oraș din apropiere de Bahmut capturat de Wagner în luna ianuarie a anului curent.
Mai mult, propaganda rusă susține că acesta ar fi apărut într-un așa zis reportaj realizat de odiosul propagandist-oligarh Vladimir Soloviov (foto stânga) în apropiere de Soledar, în luna ianuarie, după victorie. VIDEO AICI.
Mulți comentatori de pe Twitter susțin că imaginile ar fi editate.
Versiunea tânărului Peskov este însă întărită și de șeful Wagner, Evgheni Prigojin.
După ce s-a alăturat grupului cu documente false, fiul dlui Peskov a urmat un curs de pregătire de trei săptămâni, a relatat Prigojin.
„După aceea, când a plecat la Lugansk, a fost necesar să se extindă batalionul de artilerie combinat și a fost trimis să se alăture unui echipaj de Uragan [lansator de rachete multiple]", a declarat Prigojin, adăugând că Nikolai Peskov „a dat dovadă de curaj și eroism, la fel ca toți ceilalți".
Potrivit lui Prigojin, Dmitri Peskov i-a cerut "să-l ia pe [Nikolai] ca simplu artilerist".
Interesant este că Nikolai Peskov era, așa cum pretinde, pe front chiar în perioada în care relațiile lui Prigojin cu Kremlinul (și în special cu ministerul Apărării) erau extrem de tensionate, vorbindu-se chiar despre faptul că Vladimir Putin și apropiații săi Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov doreau chiar ca gruparea Wagner să fie decimată și eliminată de pe front în cel mai scurt timp posibil. Prigojin a reclamat luni la rând că ministerul Apărării este „surd” la cererile sale de muniție, fiindu-i în acest fel practic sabotată lupta din Ucraina.
Afirmația lui Nikolai Peskov coincide însă nu doar cu o nouă campanie majoră de recrutare în armată, ci aparent și cu îmbunătățirea relațiilor lui Prigojin cu Kremlinul. Reclame ale statului rus au împânzit marile orașe rusești, îndemnând bărbații să-și facă „datoria patriotică" pe frontul din Ucraina.
Zeci de mii de bărbați au fugit din Rusia în septembrie anul trecut pentru a evita să fie înrolați, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o "mobilizare parțială".