Viceministrul polonez de Externe, Piotr Wawrzyk, a declarat că dacă Germania nu ar fi blocat intrarea Ucrainei în NATO, războiul aflat în desfășurare nu s-ar fi produs.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, spusese în urmă cu câteva zile că acum nu este cel mai bun moment pentru ca NATO să decidă asupra aderării Ucrainei.
"Ușa este întredeschisă, dar acum nu este momentul să decidem asupra acestei chestiuni", a zis Pistorius, adăugând că această opțiune nu poate fi discutată serios atât timp cât războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă.
"Trebuie să iei decizii cu capul rece și cu inima caldă, nu invers", a continuat acesta.
Viceministrul polonez de Externe a criticat această declarație.
"Întrebarea este: când va veni timpul pentru acest 'cap rece"? La cinci, zece sau treizeci de ani după încheierea războiului?", s-a întrebat Wawrzyk.
"Dacă Germania (...) nu ar fi încercat să întârzie intrarea Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică, dacă Ucraina ar fi primit o invitație de a se alătura Alianței cu mulți ani în urmă la München, nu ar fi fost niciun război astăzi în Ucraina", a reliefat oficialul polonez.
În opinia sa, țările vest-europene continuă să acționeze prin prisma vechii abordări.
"Se știe că țările din Europa de Vest, Franța și Germania, în general, au fost întotdeauna împotriva aderării Ucrainei fie la UE, fie la NATO", a explicat Wawrzyk.
Wawrzyk crede că poziția ministrului german ar putea de fapt să încetinească aderarea Ucrainei la NATO, deoarece unanimitatea este necesară atunci când un stat vizează să fie admis în Alianță. De remarcat este faptul că Budapesta amenință, la rândul ei, că va bloca aderarea Ucrainei la NATO, Guvernul Viktor Orban susținând că ucrainenii îi oprimă pe maghiarii din regiunea Transcarpatia, care se învecinează cu Ungaria.
Wawrzyk a subliniat că Varșovia sprijină aderarea Ucrainei la NATO și consideră că, cu cât se întâmplă mai devreme, cu atât mai bine, pentru că va fi o garanție de securitate pentru întreaga regiune.
Acesta a asigurat că partea poloneză "încearcă în mod constant să convingă partenerii occidentali să se răzgândească, iar astfel Ucraina să se alăture Alianței cât mai curând posibil". (sursa: AICI)
Comentariile ministrului german al Apărării au venit pe fondul primei vizite a șefului NATO, Jens Stoltenberg, la Kyiv, de la momentul începerii invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei.
Toți membrii NATO sunt de acord că viitorul Ucrainei este în Alianță, dar acum obiectivul principal constă în asigurarea victoriei trupelor ucrainene, a transmis joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe parcursul vizitei efectuate la Kyiv.
Stoltenberg a mai menționat că, la Summitul de la Vilnius din iulie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski va ridica chestiunea apartenenței Ucrainei la NATO, a garanțiilor de securitate, iar aceasta va fi o prioritate pe ordinea de zi a întâlnirii.
MAI MULTE DETALII: Jens Stoltenberg: "Locul de drept al Ucrainei este în NATO! Toți Aliații sunt de acord în acest sens!"