Jens Stoltenberg: "Locul de drept al Ucrainei este în NATO! Toți Aliații sunt de acord în acest sens!"


Jens Stoltenberg: "Locul de drept al Ucrainei este în NATO! Toți Aliații sunt de acord în acest sens!"

Toți membrii NATO sunt de acord că viitorul Ucrainei este în Alianță, dar acum obiectivul principal constă în asigurarea victoriei trupelor ucrainene, a transmis joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe parcursul vizitei efectuate la Kyiv.

Stoltenberg a precizat că se așteaptă ca Aliații NATO să-și reafirme angajamentul de a susține Ucraina atât timp cât este nevoie și să continue să ofere sprijin militar substanțial, care să permită acestei țări să prevaleze ca națiune suverană și independentă.

"De asemenea, mă aștept ca Aliații NATO, la Summitul de la Vilnius, ce se va desfășura cu prezența președintelui Zelenski, să fie de acord să consolideze în continuare pachetul NATO pentru Ucraina cu și mai mult sprijin", a precizat Stoltenberg în cadrul unei conferințe comune de presă ce a fost susținută cu președintele Zelenski. 

Stoltenberg a menționat că, la Summitul de la Vilnius, președintele Zelenski va ridica problema apartenenței la NATO, a garanțiilor de securitate, iar aceasta va fi o prioritate pe ordinea de zi a întâlnirii.

"Viitorul Ucrainei este în familia euro-atlantică. Viitorul Ucrainei este în NATO. Toți Aliații sunt de acord în acest sens. În același timp, obiectivul principal al Alianței, al Aliaților NATO în prezent este să se asigure că Ucraina prevalează. Este de a se asigura că Ucraina continuă să fie o națiune democratică, suverană și independentă în Europa. Pentru că aceasta este singura modalitate de a avea și o discuție semnificativă despre viitoarea aderare a Ucrainei", a spus Stoltenberg.

El a menționat că, în acest context, accentul principal se pune pe sprijinul militar pentru Ucraina.

"Așadar, NATO a demonstrat că ușa noastră este deschisă. Ușa NATO rămâne deschisă. Iar apoi, ceea ce facem, sprijinul pe care îl oferim Ucrainei face posibilă aderarea viitoare a Ucrainei", a continuat Stoltenberg.

De asemenea, Stoltenberg a anunțat o inițiativă multianuală pentru a ajuta Ucraina să treacă la standardele NATO.

"Permiteți-mi să fiu clar: locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil. Astăzi, președintele și cu mine am discutat despre o inițiativă de sprijin pe mai mulți ani. Acest lucru vă va ajuta să treceți de la echipamentele și doctrinele din epoca sovietică la standardele NATO și să asigurați interoperabilitatea deplină cu Alianța", a explicat Stoltenberg.

El a adăugat că acest pas reprezintă o dovadă a angajamentului pe termen lung al NATO față de Ucraina.

Stoltenberg a mai remarcat că, începând cu luna februarie a anului trecut, Aliații NATO au oferit sprijin în valoare de peste 150 de miliarde de euro, inclusiv 65 de miliarde de euro sub formă de ajutor militar.

"Aliații livrează acum mai multe avioane, tancuri și vehicule blindate. Și fondul NATO pentru Ucraina oferă sprijin urgent, inclusiv materiale medicale, sisteme mobile de satelit și poduri de pontoane. Toate acestea fac o diferență reală pe câmpul de luptă în fiecare zi", a reliefat secretarul general al NATO. (sursa: Ukrinform, Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.